Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει το άγχος που βιώνεις στην καθημερινότητα

Μερικές φορές, το συσσωρευμένο άγχος που σε βασανίζει ξεκινά από εκείνες τις ώρες ύπνου που έχεις χάσει



Η συστηματική έλλειψη ύπνου στην καθημερινότητα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους λόγω πολλών αλληλένδετων παραγόντων. Ακολουθούν μερικοί από αυτούς, για να ξανασκεφτείς εκείνα τα βράδια που θυσίασες την ξεκούρασή σου για να κάνεις μερικές ακόμα δουλειές.

Νευροχημική ανισορροπία

Η στέρηση ύπνου διαταράσσει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της κορτιζόλης. Αυτές οι χημικές ουσίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και της αντίδρασης στο στρες. Όταν ο ύπνος είναι ανεπαρκής, τα επίπεδα των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη τείνουν να αυξάνονται, συμβάλλοντας σε αυξημένο άγχος.

Υπερκινητικότητα αμυγδαλής

Η αμυγδαλή, ένα μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθημάτων και γίνεται πιο αντιδραστική όταν στερείται ύπνου. Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό alertness στις αντιληπτές απειλές, ενισχύοντας τα συναισθήματα άγχους και στρες.

Διαταραχή της γνωστικής λειτουργίας

Η στέρηση ύπνου βλάπτει τη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής, της λήψης αποφάσεων και της συναισθηματικής ρύθμισης. Όταν στερείσαι ύπνου, είναι πιο δύσκολο να σκέφτεσαι καθαρά και να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά τα συναισθήματά σου, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο το να αντιμετωπίσεις αγχωτικές καταστάσεις.

Αυξημένη ευαισθησία στα αρνητικά ερεθίσματα

Η απώλεια ύπνου μπορεί να κάνει τα άτομα πιο ευαίσθητα στα αρνητικά ερεθίσματα και λιγότερο ικανά να επικεντρωθούν σε θετικές πτυχές του περιβάλλοντός τους. Αυτή η μεροληψία αρνητικότητας μπορεί να συμβάλει σε έναν κύκλο αυξημένου άγχους.

Διαταραγμένος κιρκάδιος ρυθμός

Ο ύπνος είναι στενά συνδεδεμένος με το εσωτερικό ρολόι του σώματος ή αλλιώς τον κιρκάδιο ρυθμό. Η διατάραξη αυτού του ρυθμού λόγω της έλλειψης ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε απορύθμιση διαφόρων φυσιολογικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης. Αυτή η απορρύθμιση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα άγχους.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα