Skip to main content

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr



Τι σημαίνει γυναίκα για εσάς;

Για εμένα η γυναίκα είναι το πρότυπο. Η μάνα μου, η αδελφή μου, η καλύτερή μου φίλη. Τις αγαπώ τις γυναίκες και τις επιλέγω πάντα δίπλα μου, στη ζωή μου, στη δουλειά μου. Είμαι τόσο χαρούμενη που γέννησα και μεγαλώνω κι εγώ μια γυναίκα: την κόρη μου!

Πώς βιώνετε ως νέα γυναίκα του σήμερα όλη αυτή την ειδεχθή πραγματικότητα και επικαιρότητα με την έμφυλη βία και τη δραματική αύξηση των γυναικοκτονιών, αλλά και τη γενικότερη οπισθοδρόμηση ως προς βασικά δικαιώματα των γυναικών;

Δεν μπορώ να χωνέψω ότι σήμερα, έχοντας κάνει τόσους αγώνες για την ισότητα των δυο φύλων, έχοντας κάνει τόσα βήματα για την αποδοχή της ελεύθερης επιλογής της σεξουαλικής ταυτότητας, ακούμε όλο και πιο συχνά για γυναικοκτονίες και έμφυλη βία. Είναι αποτυχία της σύγχρονης κοινωνίας, αποτυχία όλων μας και πρέπει να μας προβληματίσει. Θεωρώ πως το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες και έχει να κάνει με την κακή τροπή που έχει πάρει ο κόσμος μας συνολικά. Δεν είναι -για παράδειγμα-αποκομμένη η βία στην Τέχνη και ειδικότερα στη μουσική, από την βία στις οικογένειες και τις ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα. Όλα είναι μια αλυσίδα που, όταν παραβιάσεις τους νόμους της, σπάει… Αυτό που με προβληματίζει όμως πάνω από όλα είναι ότι υπάρχουν γονείς που μεγαλώνουν τα αγόρια τους ως αρπακτικά και άλλοι που μεγαλώνουν τα κορίτσια τους ως μελλοντικά θύματα. 

Τι εμπόδια συναντήσατε στη μέχρι τώρα πορεία σας εξαιτίας του φύλου σας;

Μια γυναίκα είναι συνήθως πιο ευάλωτη από έναν άντρα. Χρειάζεται να καταβάλει πολλαπλάσια προσπάθεια για να αποδείξει την αξία της ακόμα και μέσα στη δουλειά της. Έπειτα είναι αυτή που πρέπει να κρατήσει χαρακτήρα όταν βάλλεται. Αλλά πάνω από όλα έχει να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα κάποιων ανδρών που θα της σταθούν εμπόδιο στην εξέλιξή της όταν αρνηθεί να υποκύψει. Έχω αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις. Θλιβερές και χυδαίες. Ευτυχώς λίγες.

Ποιες γυναίκες είναι μέχρι σήμερα τα ινδάλματά σας ή που σας ενέπνευσαν;

Πρώτη η μητέρα μου. Υπέροχη γυναίκα, δυναμική, έντονη, ακέραια. Έπειτα καλλιτέχνιδες που συνάντησα όπως η Βίκυ Μοσχολιού και η Τζένη Βάνου. Οι δασκάλες μου στη φωνητική: στην Ελλάδα η Άννα Διαμαντοπούλου και στο Λονδίνο η Mary Hammond. Αλλά κυρίως και πάνω από όλες, με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής. 

Πώς προέκυψε η συνεργασία με την Ελπίδα Γαδ;

Μου αρέσει η Ελπίδα ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος. Με έφερε ο δρόμος να την ακούσω ζωντανά κάποια στιγμή λίγο μετά την πανδημία και αμέσως της πρότεινα να τραγουδήσουμε μαζί. Ταιριάζουν οι φωνές μας. Ταιριάζουμε σαν άνθρωποι.

darra-c

Με το ελληνικό #metoo να έχει συνταράξει το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι πώς βλέπετε σήμερα την κατάσταση στον χώρο;

Σε όλους τους χώρους υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις δυστυχώς. Μην ξεχνάμε ότι η πρώτη καταγγελία έγινε από μια αθλήτρια. Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί; Συνήθως όταν στέλνουμε το παιδί μας να κάνει κάποιο άθλημα, αισθανόμαστε ότι πηγαίνει σε ένα περιβάλλον που είναι απολύτως ασφαλές. Είναι χρέος μας να μην αφήνουμε να συμβαίνει η κακοποίηση ούτε σε εμάς ούτε στους γύρω μας και προπαντός να μην αισθάνονται οι νέες γυναίκες ότι πρέπει να υποκύψουν για να προχωρήσουν στη ζωή. Μόνο έτσι έχουμε πιθανότητες να σταματήσει.

Ζούμε μια εποχή όπου η τέχνη και οι καλλιτέχνες όχι μόνο δεν έχουν κρατική στήριξη, αλλά βάλλονται από παντού, πώς βλέπετε τις τελευταίες εξελίξεις;

Ειλικρινά εμείς οι καλλιτέχνες έχουμε υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Είμαστε οι πρώτοι που σταματήσαμε να δραστηριοποιούμαστε εν μέσω πανδημίας και οι τελευταίοι που ξεκινήσαμε ξανά. Μας δόθηκαν επιδόματα πενιχρά ενώ θα μπορούσαμε να δουλεύουμε για τους φορείς με τους οποίους είχαμε κλείσει συναυλίες, πραγματοποιώντας τις διαδικτυακά. Ακόμα και τώρα με το τραγικό αυτό γεγονός, είμαστε αυτοί που εμπράκτως θρηνήσαμε απέχοντας από την εργασία μας.

Θέλω όμως να αναφερθώ ιδιαιτέρως στην απαξίωση που δεχόμαστε για ακόμα μια φορά με την μη αναγνώριση των πτυχίων μας. Ξέρετε ότι ένας μουσικός για να πάρει πτυχίο χρειάζεται πάνω από δώδεκα χρόνια σπουδών; Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να γίνει κάνεις ηθοποιός και κυρίως να ζήσει ως ηθοποιός; Η τέχνη δεν είναι αποκομμένη από τους καλλιτέχνες. Αν θέλει ο κόσμος μας να απολαμβάνει τους καρπούς της, θα πρέπει να επανεκτιμήσει τους δημιουργούς της. Όπως ακριβώς συνέβαινε στην Αρχαία Ελλάδα. 

darra-d

Πόση μουσική έχει η μέρα σας και πότε αποφασίσατε ότι θα θέλατε να ασχοληθείτε με τη μουσική – υπήρξαν στιγμές που σας δυσκόλεψε αυτή η επιλογή, το μετανιώσατε ποτέ;

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς μουσική. Εσείς θα μπορούσατε; Μουσική έχουν τα πάντα. Με έχει δυσκολέψει η επιλογή της τέχνης του Θεάτρου και της μουσικής κατά αποκλειστικότητα. Όμως πιστεύω πως αυτά σε επιλέγουν, δεν τα επιλέγεις. Θα δυσκολευόμουν πολύ περισσότερο στη ζωή αν είχα ακολουθήσει κάτι που δεν αγαπούσα. Επιτυχημένος είναι αυτός που μπορεί να ζει στιγμές ευτυχίας. Εγώ τις ζω μέσα από την τέχνη μου. 

Πώς είναι μια συνηθισμένη σας μέρα;

Ασχολούμαι πολύ με την κόρη μου και τη διαπαιδαγώγησή της. Δουλεύω διαρκώς στο κεφάλι μου μια καινούργια ιδέα, πηγαίνω στο στούντιο για ηχογράφηση, γράφω αφηγήματα τις νύχτες, ακούω πολλή μουσική, διαβάζω πάντα δυο βιβλία ταυτόχρονα, παρακολουθώ σινεμά, μαγειρεύω, μιλάω με τις φίλες μου, τον μπαμπά μου, κάνω βόλτες στη φύση όπου μένω. 

Ποιο τραγούδι λέτε από μέσα σας πιο συχνά και ποιο πιο πολύ φωναχτά, ενώ κάνετε άλλα πράγματα;

Κατά καιρούς σιγοτραγουδάω κάτι διαφορετικό. Αυτές τις μέρες τραγουδάω και από μέσα μου αλλά και φωναχτά το «θα καθόμουνα πλάι σου» του Σουγιούλ που πρωτοτραγούδησε η Βέμπο. 

Θα καθόμουνα πλάι

Πόσο μου ’λειψες πόσο!

Θα καθόμουνα πλάι σου 

Τ’ άρωμά σου να νιώσω….

Ποια συνεργασία ή εμφάνισή σας έχει χαραχθεί πιο πολύ μέσα σας στη μέχρι τώρα πορεία σας και γιατί;

Πολλές! Οι συνεργασίες μου με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μίμη Πλέσσα και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Τον Μιχάλη Γκανά, τον Μάνο Ελευθερίου και την τωρινή μου με την Ρεβέκκα Ρούσση. Η συνύπαρξή μου με τη Βίκυ Μοσχολιού, τη Μαρία Φαραντούρη, τον κορυφαίο διεθνή τενόρο Rolando Villazon και τον κορυφαίο τραγουδιστή του μιούζικαλ Ramin Karimloo. Η άκρως τιμητική μου βράβευση από τον Μιχάλη Κακογιάννη και η μετέπειτα φιλία μας, η συμμετοχή μου στην έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων και της Eurovision στην Ελλάδα, οι συναυλίες μου στην Αγία Ειρήνη της Κωνσταντινούπολης, στην Αρχαία Επίδαυρο και τη Δήλο. 

THE JAZZ SIDE OF TZENI VANOU ….and more!”

ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΡΡΑ Σάββατο 2- Κυριακή 3- Δευτέρα 4 Δεκέμβριου

Half Note Jazz Club

Η Φωτεινή Δάρρα με την παράσταση με τα τραγούδια και τη ζωή της Τζένης Βάνου που λάτρεψε το κοινό, στην πιο τζαζ εκδοχή της, επιστρέφει στο αγαπημένο Half Note Jazz Club, για τρεις μοναδικές βραδιές στις 2.3 και 4 Δεκεμβρίου.

Λίγο πριν τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων από την χρονιά που έφυγε η σπουδαία ερμηνεύτρια, τα τραγούδια της ζωντανεύουν με τη φωνή και την ερμηνεία της Φωτεινής Δάρρα, σε μια παράσταση που σίγουρα θα σας συναρπάσει.

Η τζαζ εκδοχή της Βάνου ξεκινάει από την πρώτη της περίοδο με τις συνεργασίες της με τον Πλέσσα, το Λαβράνο, τον Μουζάκη, τον Καπνίση. Το ρεπερτόριο αυτό ήταν που την ανέδειξε στο ευρύ κοινό μέσα από τα  μυθικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και την έφερε στα jazz clubs της Νέας Υόρκης, όταν ο Φρανκ Σινάτρα της πρότεινε να τραγουδήσει στην μικρή αλλά σημαντική δισκογραφική εταιρεία του. 

Με αφορμή τη Βάνου ζωντανεύει μια ολόκληρη μουσική εποχή με τραγούδια ελληνικά και διεθνή που έγραψαν και εξακολουθούν να γράφουν ιστορία! 

Μια συγκλονιστική ιστορία που κόβει την ανάσα μέσα από την ερμηνεία και το ταμπεραμέντο της Φωτεινής Δάρρα, συνοδεία εξαιρετικών μουσικών υπό την μπαγκέτα του Γιώργου Παπαχριστούδη.

Ελάτε να νιώσουμε, να συγκινηθούμε, να ερωτευτούμε και να τραγουδήσουμε μαζί!  2,3 και 4 Δεκεμβρίου στο Half Note Jazz Club!

 Πιάνο-ενορχήστρωση: Γιώργος Παπαχριστούδης

Βιολοντσέλο Μιχάλης Πορφύρης

Ηχοληψία: Τάσος Δράζιος

Info

THE JAZZ SIDE OF TZENI VANOU and more

Με τη Φωτεινή Δάρρα

ΣΑΒΒΑΤΟ  2 – ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Έναρξη  Σάββατο 22:30

Κυριακή & Δευτέρα 21:30

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς | 210 9213310

Τιμές εισιτηρίων:  από 15€

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/music/foteini-darra-the-jazz-side-of-tzeni-vanou-and-more/

www.halfnote.gr

Πληροφορίες: 210 9213310

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Είχα την υπομονή να “δυσκολευτώ” λίγο παραπάνω, αλλά να υπάρξω μουσικά όπως θέλω και μου ταιριάζει» Βασιλική Μιχαλοπούλου

Λίγο πριν το live της στο Faust, η Βασιλική Μιχαλοπούλου σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο allyou.gr και την Αγγελική Λάλου

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Δες την πιο λαμπερή νύχτα –της μόδας όλο το Met Gala σε βίντεο

Για να μην σκρολάρεις απλώς φωτογραφίες και για να μη χάσεις καμιά λεπτομέρεια

CELEBS

Ιφιγένεια Αστεριάδη: Πέθανε η ηθοποιός σε ηλικία 57 ετών

Η ηθοποιός, έδωσε μια σύντομη και γενναία μάχη με τον καρκίνο