Ένα ταξίδι με τις φίλες μας…

Οπλα, μπαλάσκες και στην (ακτο) γραμμή

Τζίνα Σπάρτακου

Aν το αφεντικό σας κάνει μούτρα, ο σύζυγος επίσης, ο ο σκύλος σας βλέπει την βαλιτσούλα σας και σας κοιτά με μάτια θλιμμένα, εξηγήστε τους οτι φεύγετε με τις κολλητές σας, διότι οι επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία υποστηρίζουν οτι θα σας κάνει πολύ μεγάλο καλό στην υγεία.

Μπορεί όλοι να λατρεύουμε τις οικογένειές μας, αλλά τα μαζέματα με τις φίλες βοηθούν την ψυχολογία μας και μας χαλαρώνουν, μειὠνοντας τις πιθανότητες για αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής και μας φέρνουν τέτοια ευφορία που μπορεί να υποχωρήσει και κάποιος πιθανός πόνος.

Και οι ψυχολόγοι συνεχίζουν. Οι φίλοι, μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα. Έρευνες που ολοκληρώθηκαν πριν από δύο χρόνια στην Μεγάλη Βρετανία απέδειξαν οτι όταν βρισκόμαστε και περνάμε καλά με μια παρέα, αυξάνεται η παραγωγή της ωκυτοκίνης, της ‘’feel good’’ όπως την ονομάζουν ορμόνης, που παράγεται όταν αισθανόμαστε καλά!

filesin.jpg

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η ωκυτοκίνη κάνει τους ανθρώπους πιο γενναιόδωρους, πιο φιλικούς και τους βοηθά να εμπιστεύονται ευκολότερα τους άλλους. Εξάλλου είναι η ορμόνη της αγκαλιάς!

Σύμφωνα με επόμενη έρευνα που προέρχεται από το Harvard, άνθρωποι που δεν έχουν καλούς ή κολλητούς φίλους, έχουν τάση στην κατάθλιψη και μικρότερο προσδόκιμο ζωής …

Η έρευνα αυτή που διενεργήθηκε ανἀμεσα σε 309.000 άτομα, έδειξε ότι η έλλειψη ισχυρού κοινωνικού ιστού, δηλαδή η έλλειψη φίλων, αυξάνει έως και 50% την πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία .

Το να μην έχουμε φίλους είναι τόσο επικίνδυνο για την ζωή μας, σαν να καπνίζαμε 15 τσιγάρα την ημέρα!

Όσο μεγαλύτερα διαστήματα περνάμε με τους φίλους μας, τόσο βελτιώνουμε την διάθεση και την υγεία μας. Καμία δουλειά, καμία υποχρέωση, δεν πρέπει να μας σταματά από το να αφιερώνουμε χρόνο στους κολλητούς μας, πολύ απλά γιατί είναι ότι καλύτερο για μας. Ιδανική πρόταση ένα τριήμερο μόνο με φίλες και φορτώνετε μπαταρίες και ωκυτοκίνη για όλη τη χρονιά!

Πηγή: Travel & Leisure

 

 

 

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares