Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

5 τρόποι για τη διαχείριση του προσωπικού και συλλογικού πένθους σε δύσκολους καιρούς

Επειδή τελευταία τα τραγικά γεγονότα είναι πολλά και συνεχόμενα, χρειαζόμαστε τρόπους διαχείρισής τους για να είμαστε όσο γίνεται ψυχικά καλά



Το πένθος είναι μια παγκόσμια ανθρώπινη εμπειρία, ειδικά όταν είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής κατάστασης που όλοι μπορούμε να νιώσουμε. Και εκείνες τις στιγμές, για να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε τον ρόλο μας στον κόσμο, πρέπει να προσέχουμε και τον εαυτό μας. Το συλλογικό τραύμα επηρεάζει τα πάντα μέχρι το νευρικό μας σύστημα.

Pixel

Με την απώλεια, υπάρχει μια βαθιά εμπειρία ολόκληρου του σώματος που δεν καταλαβαίνουμε πλήρως, η κοινωνία πάντα εξισώνει το πένθος με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, αλλά πραγματικά προκαλείται από τόσα πολλά πράγματα και μπορεί να είναι απίστευτα βαθιά προσωπικό.

Το πένθος μπορεί να θεωρηθεί ως η αισθητή απώλεια οτιδήποτε είναι σημαντικό ή σημαντικό για εμάς. Ακόμη και η απώλεια ασφάλειας – και αυτό μπορεί να προέλθει από συλλογικά πράγματα, ακόμα κι αν δεν συμβαίνει απαραίτητα κοντά μας.

Pixel

Πώς να αντιμετωπίσετε το πένθος και τη θλίψη από ένα συλλογικό ή προσωπικό τραύμα

Δώστε προτεραιότητα στην ασφάλεια και τη φροντίδα

Όταν η συλλογικότητα πονάει, πονάμε όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε έναν βαθμό και αυτό επηρεάζει και την αίσθηση ασφάλειας μας. Επιπλέον, τις περισσότερες φορές, τείνουμε επίσης να βάζουμε την αυτοφροντίδα μας στο πίσω μέρος. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον για τον εαυτό σας και να προωθήσετε τη δική σας σωματική και συναισθηματική ευεξία, όπως με μια ρουτίνα ενσυνειδητότητας, να ξεκουράζεστε αρκετά, να πίνετε αρκετό νερό και να βγαίνετε στη φύση.

Όχι μόνο αυτό, αλλά δώστε στον εαυτό σας την άδεια να απλοποιήσει τα πράγματα, όπως το να επιστρέψτε στα βασικά.

Καθιερώστε μια δομή στη ζωή σας

Μαζί με τις βασικές πτυχές της φροντίδας του εαυτού σας, όπως το φαγητό και η ενυδάτωση, η δομή και η ρουτίνα τείνουν επίσης να γλιστρούν όταν περνάμε μια δύσκολη περίοδο. Όταν επικρατεί χάος και αβεβαιότητα, δεν έχουμε αρκετή δομή, οπότε όλα φαίνονται χαοτικά.

Ως εκ τούτου, προσπαθήστε να εφαρμόσετε κάποια επιπλέον δομή στις μέρες σας όπου μπορείτε. Είτε αυτό είναι ο καθορισμός ώρας για τον χρόνο οθόνης και το να αφήσετε το τηλέφωνό σας κάτω με άλλο τρόπο, είτε για να επαναλάβετε τη συνήθεια να πηγαίνετε στο γυμναστήριο γυρνώντας από τη δουλειά. Μας βοηθά να επαναφέρουμε μια αίσθηση κανονικότητας στη ζωή μας και να έχουμε ένα προβλέψιμο πλαίσιο όταν υπάρχει χάος γύρω μας.

Εξασκήστε την ενσυναίσθηση και την αυτοσυμπόνια

Αυτό είναι διπλό: εξομάλυνση της ενσυναίσθησης, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει συμπόνια για τον εαυτό σας. Το συλλογικό τραύμα και το πένθος είναι κάπως διαφορετικό «τέρας» από το προσωπικό πένθος που νιώθουμε σε μια πιο μικρή κλίμακα – αλλά και τα δύο έχουν μια θέση σε αυτή τη συζήτηση.

Η ενσυναίσθηση πρέπει να ομαλοποιηθεί και να γιορταστεί περαιτέρω, επειδή μιλάει για το πόσο διασυνδεδεμένοι νιώθουμε ο ένας με τον άλλον. Αυτό είναι ένα όμορφο πράγμα, και ο εγκέφαλος και το σώμα σας αντιδρούν κατάλληλα όταν αναγνωρίζετε το συλλογικό τραύμα.

Ταυτόχρονα, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να ασκείτε αυτοσυμπόνια, αναγνωρίζοντας ότι στις πιο δύσκολες στιγμές τα πράγματα είναι πιο δύσκολο να τα διαχειριστούμε. Είναι πολύ εύκολο να πεις «απλά να είσαι καλός με τον εαυτό σου», αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μην κρίνεις τον εαυτό σου επειδή δεν ξέρεις αρκετά ή δεν μπορείς να κάνεις αρκετά. Το να έχεις συμπόνια για τον εαυτό σου όταν νιώθεις αβοήθητος είναι πολύ σημαντικό πράγμα.

Γνωρίστε τα συναισθηματικά σας όρια

Σε περιόδους συλλογικού τραύματος, μπορεί να μοιάζει αδύνατο –ακόμα και λάθος– το να κοιτάξετε μακριά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συναισθηματικά σας όρια όταν ένα τέτοιο τραύμα αρχίζει να διαπερνά την ευημερία σας, πυροδοτώντας τραυματικές αντιδράσεις και συναισθηματικές αντιδράσεις και οδηγώντας σε αδυναμία και απελπισία.

Μπορεί να παραλύσουμε τελείως από πένθος, παράπονο και τραύμα. Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά, άρα είναι εντάξει να δώσετε στον εαυτό σας την άδεια να απενεργοποιήσει τα πράγματα αν διαπιστώσετε ότι γίνεστε τελείως απορυθμισμένοι. Πρέπει να καταλάβετε το συναισθηματικό σας όριο.

Το θέμα εδώ δεν είναι να παρακάμψετε, να κάνετε τα στραβά μάτια ή να προσποιηθείτε ότι όλα είναι καλά, αλλά μάλλον να προστατεύσετε την ικανότητά σας να κάνετε ό,τι μπορείτε, όταν και όπου μπορείτε. Δεν θέλουμε να αισθανόμαστε απελπισμένοι ή παράλυτοι, και το να βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις που αφορούν την αιτία του τραύματος 24/7 δεν πρόκειται να μας βοηθήσει σε αυτό.

Αναζητήστε υποστήριξη

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, απευθυνθείτε σε δίκτυα υποστήριξης ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας εάν δυσκολεύεστε. Είναι εντάξει να χρειαζόμαστε καθοδήγηση και υποστήριξη για να πλοηγηθούμε σε περιόδους συλλογικού τραύματος – και απλώς το να έχουμε την υποστήριξη μπορεί να μας προσφέρει κατανόηση, έναν ασφαλή χώρο για να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τα συναισθήματά μας και τη σύνδεση με τους ανθρώπους που νιώθουν το ίδιο.

Όλοι πρέπει να αισθανόμαστε επικυρωμένοι και υποστηριζόμενοι, καθώς και να έχουμε μια αίσθηση κοινότητας, ώστε να μην νιώθουμε απομονωμένοι και μόνοι, οπότε μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια.

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

10 τρόποι για να ανακαλύψετε τα ταλέντα σας, ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν έχετε κάποιο

Πώς να βρείτε σε τι είστε καλοί – και δεν χρειάζεται να αφορά δημιουργικότητα ή τέχνη…

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς θέλετε να περάσετε πραγματικά τη γιορτή της μητέρας: Βάλτε τον εαυτό σας πρώτο χωρίς ενοχές

Είναι εντάξει να πείτε «όχι» και να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 20 Μαΐου

Έχετε την προδιάθεση να ανοίξετε καινούριες προοπτικές σε τομείς της ζωής σας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά απόλαυσης: Ντιπ με χτυπημένη κρέμα μοτσαρέλας και ψητά ντοματίνια

Ένα ντιπ που θα απογειώσει τη γεύση σας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου