Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

12 φράσεις που λένε οι ναρκισσιστές για να τραβήξουν την προσοχή σας

Ποιες φράσεις προειδοποιούν ότι μπορεί να έχετε απέναντί σας κάποιον ναρκισσιστή  



Αν υπάρχει κάτι που λατρεύουν να κάνουν οι ναρκισσιστές, αυτό είναι να χρησιμοποιούν λέξεις και φράσεις που εμφανίζουν τον εαυτό τους με τον πιο επαινετικό τρόπο. Δεν θα σταματήσουν σε τίποτα προκειμένου να πλασαριστούν ως οι καλύτεροι από όλους τους γύρω τους, ακόμα κι αν πρέπει να καυχηθούν, να υπερβάλλουν ή να πουν ξεκάθαρα ψέματα για να φτάσουν εκεί. Εδώ είναι μερικές από τις φράσεις που είναι πιθανό να ακούσετε να βγαίνουν από το στόμα τους.

«Δεν είμαι σαν τους περισσότερους ανθρώπους που ξέρεις».

Αυτό είναι μια κλασική τόνωση του Εγώ που μεταμφιέζεται σε ένα ταπεινό καύχημα. Το άτομο που το λέει θέλει να πιστεύεις ότι ανήκει σε μια σπάνια φυλή, ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο. Είναι ο τρόπος του να πει: «Κοίταξέ με, είμαι καλύτερος από όλους τους άλλους». (Spoiler alert: δεν είναι.) Αλλά στην πραγματικότητα, είναι απλώς μια λεπτή συγκαλυμμένη προσπάθεια να ξεχωρίσει και να νιώθει ανώτερος. Θέλει να τον βλέπουν ως μοναδικό, αλλά φαίνεται ότι προσπαθεί πάρα πολύ να είναι διαφορετικός.

«Είχα μια απίστευτα μοναδική εμπειρία πρόσφατα».

Εδώ είναι μια ύπουλη συμπεριφορά. Μιλώντας για την «απίστευτα μοναδική εμπειρία» τους, οι ναρκισσιστές σίγουρα δεν μοιράζονται απλώς μια ιστορία – αναζητούν τον θαυμασμό και τον φθόνο σας. Θέλουν να πιστεύετε ότι η ζωή τους είναι πιο συναρπαστική από τη δική σας. Αφορά λιγότερο την ιστορία και περισσότερο εκείνους που προσπαθούν να σας εντυπωσιάσουν με το πόσο εκπληκτική είναι η ζωή τους. Οι πιθανότητες είναι ότι τα πράγματα που έχουν βιώσει δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο ξεχωριστά ή διαφορετικά, αλλά θέλουν να πιστεύετε ότι είναι.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι με βρίσκουν ελκυστικό»

Το να ρίξουμε μια γραμμή για το πόσο καυτοί είναι και πώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να κρατήσουν τα χέρια τους μακριά τους είναι μια κραυγαλέα έκκληση για κομπλιμέντα. Θέλουν να επιβεβαιώσετε την ελκυστικότητά τους. Είναι αυτοεπικύρωση που σερβίρεται σε πιατέλα, ελπίζοντας ότι θα δαγκώσετε. Δεν μοιράζονται πραγματικά μια παρατήρηση. ψαρεύουν για μια τόνωση του Εγώ, τόσο απλό. Και πραγματικά και κάπως λυπηρό.

«Αντιμετώπισα αυτήν την κατάσταση καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον».

Αυτό είναι καθαρό υλικό για τα δικαιώματα καυχησιολογίας. Δεν λένε απλώς μια ιστορία. φροντίζουν να ξέρετε ότι είναι ο ήρωας της. Θέλουν να είναι πιο έξυπνοι και πιο ικανοί από οποιονδήποτε άλλον. Χρησιμοποιούν την ιστορία για να πουν «κοίτα πόσο σπουδαίος είμαι στο να χειρίζομαι τα πράγματα». Αφορά λιγότερο το περιστατικό και περισσότερο την αύξηση του εγωισμού τους.

«Οι άνθρωποι λένε συχνά ότι είμαι μπροστά από την εποχή μου».

Με τον ισχυρισμό ότι όλοι πιστεύουν ότι είναι τόσο σοφοί και ώριμοι, ο ναρκισσιστής προσπαθεί να ζωγραφίσει τον εαυτό του ως βαθύ, σύνθετο και πάνω από όλους τους άλλους. Είναι ένας λεπτός τρόπος να λένε ότι πιστεύουν ότι είναι πιο διορατικοί από οποιονδήποτε άλλον (κι εσάς). Είναι ένα αυτο-κομπλιμέντο τυλιγμένο με ψεύτικη σεμνότητα. Βασικά χτυπούν τον εαυτό τους στην πλάτη χωρίς να λένε ευθέως: «Είμαι πιο έξυπνος από σένα».

«Δεν νομίζω ότι κανείς καταλαβαίνει τα πράγματα όπως εγώ».

Α, ορίστε. Αυτή η φράση έχει να κάνει με το να ορίσουν τον εαυτό τους ως την παρεξηγημένη ιδιοφυΐα. Θέλουν να πιστεύετε ότι βρίσκονται σε άλλο διανοητικό επίπεδο. Είναι ένα όχι και τόσο ταπεινό καύχημα για την υποτιθέμενη μοναδική τους διορατικότητα. Φωνάζουν, «Είμαι ξεχωριστός γιατί βλέπω τον κόσμο διαφορετικά.» Αλλά ας το παραδεχτούμε, είναι απλώς ένας τρόπος να κάνουν τους εαυτούς τους να ακούγονται πιο ενδιαφέροντες και ανώτεροι στην κατανόηση.

«Οι άνθρωποι μου λένε πάντα πόσο διαφορετικός είμαι από όλους τους άλλους».

Αυτό είναι το αγαπημένο στο βιβλίο παιχνιδιού του ναρκισσιστή. Είναι ο τρόπος τους να πουν: «Οι άνθρωποι με προσέχουν γιατί ξεχωρίζω». Επιδιώκουν να θεωρηθούν μοναδικοί και ιδιαίτεροι, αλλά αποδεικνύεται ως ψάρεμα για επικύρωση. Δεν είναι απλώς διαφορετικοί – είναι αισθητά διαφορετικοί, σύμφωνα με αυτούς. Είναι ένας κυκλικός τρόπος εκμαιεύσεως μιας απάντησης «ναι, είσαι τόσο μοναδικός».

«Συνήθως έχω καλύτερο τρόπο για να κάνω πράγματα».

Κλασική αντιπαθητική περιοχή κάποιου που παριστάνει ότι γνωρίζει τα πάντα. Υπονοούν ότι οι μέθοδοί τους είναι ανώτερες και όλοι οι άλλοι απλώς πάνε στην τύχη. Είναι ένας τρόπος που καθοδηγείται από τον εγωισμό για να πουν, «Είμαι πιο έξυπνος από σένα». Δεν αφορά τη συνεργασία ή τις διαφορετικές προοπτικές, πρόκειται για τη διεκδίκηση της υποτιθέμενης υπεροχής τους στην επίλυση προβλημάτων.

 «Είναι σπάνιο να συναντήσεις κάποιον στο επίπεδό μου».

Αυτό είναι καθαρός ελιτισμός. Λέγοντας ότι είναι σπάνιο να συναντήσετε κάποιον στο επίπεδό του, τοποθετούν τον εαυτό τους σε ένα βάθρο. Είναι ένας τρόπος να δηλώσουν, «παίζω σε δικό μου γήπεδο». Μυρίζει αλαζονεία και ανάγκη να νιώθουν ανώτεροι. Δεν έχουν απλώς αυτοπεποίθηση. Έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση, σε σημείο να απορρίπτουν τις ικανότητες των άλλων.

 «Έχω πετύχει πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν».

Αυτή είναι μια καυχησιολογική βόμβα. Δεν μιλούν μόνο για τα επιτεύγματά τους. Τα βάζουν σε βάθρο. Είναι σαν να λένε, «Δεν είμαι απλώς επιτυχημένος. Είμαι απίστευτα επιτυχημένος». Είναι ένας τρόπος να σε κάνει να πιστεύεις ότι έχουν κατακτήσει βουνά ενώ όλοι οι άλλοι παίζουν ακόμα στις κούνιες. Ειλικρινά, είναι απλώς μια τακτική αυτοπροβολής με μια πλευρά συγκατάβασης.

 «Στους άλλους συνήθως αρέσει πολύ να ακούν την άποψή μου».

Αυτή η φράση έχει να κάνει με το να ζωγραφίζουν τον εαυτό τους ως τον πιο συναρπαστικό του δωματίου. Θέλουν να πιστεύετε ότι οι σκέψεις και οι απόψεις τους είναι τόσο συναρπαστικές, που οι άνθρωποι δεν μπορούν παρά να ελκύονται από αυτούς. Είναι ένας λεπτός τρόπος να πουν, «Είμαι ενδιαφέρων και θα πρέπει να ενδιαφέρεσαι κι εσύ για μένα». Αλλά μεταξύ μας, είναι περισσότερο για την ανάγκη τους για προσοχή παρά για οποιαδήποτε γνήσια ίντριγκα.

«Ήμουν πάντα φυσικός ηγέτης».

Αχ, εννοείται και ισχυρίζονται ότι είναι γεννημένοι ηγέτες. Ουσιαστικά λένε ότι ήταν πάντα στην κορυφή του πακέτου, οι νούμερο 1. Είναι ένας τρόπος για να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία και την ανωτερότητα χωρίς να πουν ευθέως: «Είμαι καλύτερος από εσάς». Θέλουν να τους βλέπετε ως μια φυσική φιγούρα εξουσίας, αλλά συχνά εμφανίζονται σαν να είναι απλά γεμάτοι μόνο από τον εαυτό τους. Αφορά λιγότερο τις πραγματικές ηγετικές ιδιότητες και περισσότερο την επιθυμία τους να τους βλέπουν ως το άλφα (και το ωμέγα).

 

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Οι πιο χρήσιμες φράσεις που μπορούν να αποκλιμακώσουν μια διαφωνία

Το να διαφωνείτε είναι δείγμα υγείας, δείτε πώς να το κάνετε πιο αποτελεσματικά

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να επανεφεύρετε τον εαυτό σας κάνοντας restart

Ασυνήθιστοι τρόποι για να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας σε οποιαδήποτε ηλικία

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Ποια fashion items αξίζει πραγματικά να αναζητήσεις σε καταστήματα με vintage προϊόντα;

Πες «ναι» στο vintage, ποντάροντας όμως σε πράγματα που αξίζουν πραγματικά.

BEAUTY TIPS

4 λόγοι για τους οποίους τα leave-in προϊόντα μπορούν να μεταμορφώσουν τα μαλλιά σου

Σε περίπτωση που έψαχνες κίνητρο για να τα βάλεις στη ζωή σου!