Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

15 συνήθειες που ελαττώνουν το ψυχικό σθένος σας

Ποιες συνήθειές σας να αποβάλετε για να είστε πιο δυνατές συναισθηματικά και λιγότερο ευάλωτες



Η ψυχική ανθεκτικότητα θα σας βοηθήσει πολύ στη ζωή, αλλά μπορεί να υπάρχουν ορισμένες συνήθειες και συμπεριφορές που σας κάνουν να νιώθετε συναισθηματικά εύθραυστοι και σας φέρνουν πάντα στα πρόθυρα μιας ψυχικής ρωγμής. Εάν συνηθίζετε τις παρακάτω συμπεριφορές, προετοιμάζετε τον εαυτό σας για αποτυχία και διασφαλίζετε ότι θα καταλήξετε δυστυχισμένοι.

Pixel

Περιμένετε πάντα το χειρότερο.

Εάν προετοιμάζεστε συνεχώς για καταστροφή, προετοιμάζετε τον εαυτό σας για μια ζωή με περιττό άγχος. Αυτή η συνήθεια είναι σαν να ζείτε με ένα σύννεφο βροχής από πάνω σας ακόμα και στις ηλιόλουστες μέρες. Δεν έχει να κάνει με το να είστε αφελείς ή να φοράτε ροζ γυαλιά, αλλά στο να δώσετε στη ζωή την ευκαιρία να σας εκπλήξει με καλό τρόπο. Θυμηθείτε, το να περιμένετε το χειρότερο μπορεί να μετατραπεί σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, που θα σας κάνει να χάσετε ευκαιρίες επειδή είστε πολύ απασχολημένοι με το να ανησυχείτε για το τι μπορεί να πάει στραβά.

Συγκρίνετε τον εαυτό σας με όλους γύρω σας.

Σταματήστε να μετατρέπετε τη ζωή σε έναν ατελείωτο διαγωνισμό. Όταν μετράτε την αξία σας έναντι των άλλων, παίζετε ένα παιχνίδι που δεν μπορείτε να κερδίσετε. Πάντα θα υπάρχει κάποιος πιο έξυπνος, πιο πλούσιος ή πιο επιτυχημένος. Αυτή η συνήθεια διαβρώνει την αυτοεκτίμησή σας και τροφοδοτεί έναν κύκλο αμφιβολίας για τον εαυτό σας. Εστιάστε στην πορεία σας και συνειδητοποιήστε ότι η ζωή δεν είναι αγώνας δρόμου. Το ταξίδι σας είναι μοναδικό και το να το συγκρίνεστε με κάποιον άλλο είναι σαν να συγκρίνετε μήλα με διαστημόπλοια.

Pixel

Ψάχνετε επικύρωση για όλες τις επιλογές της ζωής σας.

Οι αποφάσεις σας θα πρέπει να βασίζονται στις αξίες σας και σε αυτό που λειτουργεί για εσάς, όχι στο χειροκρότημα. Αυτή η συνεχής ανάγκη για επικύρωση σας κάνει να εξαρτάστε από τις απόψεις των άλλων και σας στερεί την αυτονομία σας. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και κατανοήστε ότι είναι εντάξει να κάνετε επιλογές που οι άλλοι μπορεί να μην καταλαβαίνουν ή να μη συμφωνούν. Είναι τόσο σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η αυτοεκτίμησή σας είναι εγγενής και ανεξάρτητη από το τι πιστεύει οποιοσδήποτε άλλος.

Αγνοείτε τις συναισθηματικές σας ανάγκες.

Δεν μπορείτε απλώς να καταχωνιάζετε τα συναισθήματά σας σε μια ντουλάπα και να ελπίζετε ότι θα εξαφανιστούν. Η αγνόηση των συναισθηματικών σας αναγκών οδηγεί σε εξάντληση, αγανάκτηση και δυστυχία. Ξεκινήστε αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά σας, κατανοώντας αυτά που σας λένε και απευθυνθείτε σε αυτά κατά μέτωπο. Δεν είναι αυτοεπίεικια είναι αυτοφροντίδα.

Δεν φροντίζετε για τη σωματική σας υγεία.

Το σώμα σας είναι το όχημα για το ταξίδι της ζωής σας και αν δεν το διατηρήσετε, δεν θα σας πάει μακριά. Η παραμέληση της σωματικής υγείας – είτε μέσω κακής διατροφής, έλλειψης άσκησης ή ανεπαρκούς ύπνου – επηρεάζει άμεσα τη συναισθηματική σας ανθεκτικότητα. Η σωματική υγεία και η συναισθηματική ευεξία είναι αλληλένδετες. Αν το ένα υποφέρει, πιθανότατα ακολουθεί το άλλο. Δώστε προτεραιότητα στη σωματική σας υγεία ως βάση για συναισθηματική δύναμη.

Κρατάτε τους πόνους του παρελθόντος αντί να τους αφήσετε να φύγουν.

Αυτή η τάση να κολλάτε στο παρελθόν μπορεί να αποστραγγίσει τη συναισθηματική σας ενέργεια. Η εξάσκηση στη συγχώρεση, όχι απαραίτητα για χάρη των άλλων ανθρώπων, αλλά για τη δική σας ειρήνη και ευημερία, είναι πραγματικά σημαντική. Το να συγχωρείτε δεν είναι να ακυρώνεις αυτό που συνέβη. Είναι να απελευθερωθείτε από τις αλυσίδες της πικρίας. Το να φύγετε σάς επιτρέπει να προχωρήσετε μπροστά και ανοίγει χώρο για νέες εμπειρίες και χαρές.

Δεν βάζετε όρια.

Η απουσία προσωπικών ορίων μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική εξάντληση. Αυτό οδηγεί σε υπερβολική δέσμευση, δυσαρέσκεια και εξάντληση. Τα όρια είναι τόσο σημαντικά για την ψυχική σας υγεία και ευεξία. Κοινοποιούν στους ανθρώπους ό,τι θεωρείτε αποδεκτό και απαράδεκτο, δίνοντάς σας μια αίσθηση ελέγχου και σεβασμού στις σχέσεις και τη ζωή σας.

Προσπαθείτε πάντα να ευχαριστήσετε τους πάντες εκτός από τον εαυτό σας.

Το να προσπαθείτε συνεχώς να ευχαριστήσετε άλλους εις βάρος σας είναι ένας γρήγορος δρόμος για τη δυστυχία. Είναι αδύνατο να ικανοποιήσετε τους πάντες και στην πορεία χάνετε από τα μάτια σας αυτό που πραγματικά θέλετε και χρειάζεστε. Οδηγεί σε απώλεια της ταυτότητας του εαυτού και δυσαρέσκεια. Θυμηθείτε, δεν είναι εγωιστικό να δίνετε προτεραιότητα στις δικές σας ανάγκες, σας κάνει καλό!

Αποφεύγετε να κάνετε δύσκολες συζητήσεις.

Η αποφυγή σκληρών συζητήσεων δεν εξαφανίζει τα προβλήματα. Συχνά τα κάνει χειρότερα. Η κατά μέτωπο αντιμετώπιση των προβλημάτων μπορεί να είναι άβολη, αλλά είναι απαραίτητη για την επίλυση των συγκρούσεων και την πρόοδο. Όταν αποφεύγετε αυτές τις συζητήσεις, οι παρεξηγήσεις φουντώνουν και δημιουργείται δυσαρέσκεια. Πρέπει να βρεις το θάρρος να αντιμετωπίσεις τα δύσκολα πράγματα. οδηγεί σε ισχυρότερες, πιο ειλικρινείς σχέσεις και μεγαλύτερη αίσθηση προσωπικής ακεραιότητας.

Δεν αγκαλιάζετε την αλλαγή.

Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και η προσπάθεια να την καταπολεμήσεις ή να προσποιηθείς ότι δεν συμβαίνει μπορεί να σε αφήσει κολλημένους στο παρελθόν. Όταν δεν αποδέχεστε την αλλαγή, χάνετε ευκαιρίες για ανάπτυξη και νέες εμπειρίες. Είναι εντάξει να νιώθετε ανασφάλεια ή φόβο, αλλά μην αφήσετε αυτά τα συναισθήματα να σας παραλύσουν. Η προσαρμοστικότητα είναι βασικό συστατικό της ανθεκτικότητας και της προσωπικής ανάπτυξης.

Παραμελείτε τα πάθη σας.

Τα πάθη σάς ενεργοποιούν και δίνουν σκοπό στη ζωή σας. Όταν τα παραμελείτε, η ζωή γίνεται κοσμική, βαρετή και πραγματικά άσκοπη από πολλές απόψεις. Επανασυνδεθείτε με ό,τι σας φέρνει χαρά και ενθουσιασμό. Θα είστε πολύ πιο ευτυχισμένοι και θα νιώσετε πολύ πιο ικανοποιημένοι αν το κάνετε.

Δεν επενδύετε στις σχέσεις σας.

Δεν μπορείτε να περιμένετε ότι οι σχέσεις θα ευδοκιμήσουν στον αυτόματο πιλότο. Η αγνόησή τους είναι ένας σίγουρος τρόπος για να καταλήξετε μόνοι και μετανιωμένοι. Οι σχέσεις είναι σαν τα φυτά. Χρειάζονται τακτική προσοχή και φροντίδα. Εάν δεν καταβάλλετε προσπάθεια, μην εκπλαγείτε όταν αρχίσουν να ξεθωριάζουν. Αφιερώστε χρόνο για να συνδεθείτε, να επικοινωνήσετε και να δείξετε εκτίμηση. Δεν έχει να κάνει μόνο με το τι βγάζετε από αυτές, αλλά και το τι βάζετε.

Κάνετε αρνητική αυτοσυζήτηση.

Καταργήστε τη συνεχή αυτο-κραυγή. Δεν είναι ταπεινότητα, είναι αυτοσαμποτάζ. Αυτή η συνήθεια εξαφανίζει την αυτοεκτίμησή σας και ανοίγει την πόρτα στο άγχος και την κατάθλιψη. Αρχίστε να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας με την ίδια καλοσύνη που θα προσφέρατε σε έναν καλό φίλο. Όταν εμφανίζονται αρνητικές σκέψεις, προκαλέστε τες. Ενισχύστε τον εαυτό σας αντί να γκρεμίζετε τον εαυτό σας.

Δεν ζείτε στο παρόν.

Πρέπει να σταματήσετε να έχετε εμμονή με αυτό που έχει ήδη συμβεί ή τι μπορεί να μην συμβεί ποτέ. Χάνετε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Αυτή η συνήθεια να μην είστε παρόντες οδηγεί σε μια ζωή μισή. Εστιάστε στο εδώ και τώρα. Το παρελθόν είναι αμετάβλητο και το μέλλον είναι αβέβαιο. Το παρόν είναι η μόνη στιγμή που μπορείτε πραγματικά να ζήσετε και να κάνετε τη διαφορά.

Δεν προσπαθείτε για προσωπική ανάπτυξη.

Αν δεν μεγαλώνεις, μένεις στάσιμος. Ο εφησυχασμός μπορεί να αισθάνεται άνετα, αλλά είναι παγίδα. Η ζωή δεν μένει ακίνητη, ούτε και εσείς. Η προσωπική ανάπτυξη αφορά τη συνεχή βελτίωση του εαυτού σας και την προσαρμογή στις αλλαγές της ζωής. Είναι να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Μην συμβιβάζεστε με τη μετριότητα όταν έχετε τη δυνατότητα για μεγαλείο.

 

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς θέλετε να περάσετε πραγματικά τη γιορτή της μητέρας: Βάλτε τον εαυτό σας πρώτο χωρίς ενοχές

Είναι εντάξει να πείτε «όχι» και να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας.

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

10 τρόποι για να αποφορτίσεις/αδειάσεις το μυαλό σου

Αν μάθεις να ξεφορτώνεσαι τη νοητική σαβούρα, θα αισθάνεσαι πιο ανάλαφρη και αισιόδοξη χρησιμοποιώντας αυτά τα ισχυρά, αλλά απλά εργαλεία

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιους στόχους να αναζητήσετε για να είστε ευτυχισμένοι για το υπόλοιπο της ζωής σας

Μια νέα μελέτη συγκρίνει τους στόχους για τον πλούτο έναντι της υγείας για να τονώσει τα συναισθήματα ευτυχίας

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Mismatched Shoes: Κάν’ το σαν την Carrie-Sarah Jessica Parker

Τα αταίριαστα παπούτσια της Sarah Jessica Parker είναι ένας φόρος τιμής στην Carrie Bradshaw

CELEBS

Πενθεί η Βάνα Μπάρμπα: Πέθανε η μητέρα της

Η 85χρονη μητέρα της ηθοποιού έπασχε από άνοια

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς να ενεργοποιήσεις τη διαίσθησή σου – την εσωτερική σου πυξίδα

Δεν είναι μύθος, υπάρχει και μπορεί να σε οδηγήσει εκεί που θέλεις να είσαι