Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

17 ενδείξεις ότι η ανυπομονησία σάς προκαλεί περιττό άγχος

Πώς το να είστε υπερβολικά ανυπόμονοι μπορεί να είναι εξουθενωτικό



Τρέχετε πάντα σαν κοτόπουλο με κομμένο κεφάλι και χάνετε την ψυχραιμία σας όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάζετε; Είστε στην τσίτα και εκνευρίζεστε με τους άλλους επειδή σας κάνουν να χάνετε τον χρόνο σας και δεν έχετε χρόνο για χάσιμο; Α ναι και εγώ τώρα σας καθυστερώ! Αν και είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άγχος όταν κυνηγάτε το ρολόι, υπάρχουν πολλές αρνητικές συνέπειες εάν αφήσετε το άγχος που σχετίζεται με το χρόνο να σας εξουθενώσει. Αν σχετίζεστε με τα παρακάτω, ήρθε η ώρα να κόψετε τη συνήθεια και να επιβραδύνετε.

Είστε πάντα βιαστικοί.

Θέλετε να εξοικονομήσετε χρόνο, ώστε να βιάζεστε πάντα, και πετάγεστε από τη μια εργασία στην άλλη. Χάνετε τον κόσμο γύρω σας και προκαλείτε στον εαυτό σας περισσότερο άγχος που δεν χρειάζεστε. Πάρτε τον χρόνο σας και αναγνωρίστε ότι τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι άμεσα για να είναι επιτυχημένα ή ουσιαστικά.

Δεν σκέφτεστε τα πράγματα.

Φοβάστε μήπως χάσετε χρόνο, οπότε τείνετε να είστε παρορμητικοί. Αντί να αφιερώσετε ένα λεπτό για να σκεφτείτε κάτι πριν πάρετε μια απόφαση, πηδάτε στα τυφλά, κάτι που μπορεί να σας οδηγήσει σε λάθη και να μετανιώσετε για τις επιλογές σας. Σίγουρα, αξίζει να παίρνετε ρίσκα, αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη όλα τα πιθανά σενάρια και τις επιπτώσεις.

Δεν δίνετε στους ανθρώπους την ευκαιρία να μιλήσουν.

Τείνετε να διακόπτετε τους ανθρώπους αν αργούν πολύ να ολοκληρώσουν αυτό που λένε ή αν χρειάζονται χρόνο για να φτάσουν στο νόημα της ιστορίας τους επειδή απλά θέλετε να τελειώσουν για να μπορείτε να πείτε αυτό που έχετε στο μυαλό σας. Αναρωτιέστε αν οι άνθρωποι αισθάνονται θυμωμένοι γύρω σας – επειδή δεν μπορούν να πουν αυτό που θέλουν!

Εκνευρίζεστε αρκετά με τις μικρές καθυστερήσεις.

Όλοι αισθάνονται άγχος όταν το πρόγραμμά τους ακυρώνεται, είτε λόγω κίνησης στους δρόμους είτε λόγω ακυρωμένης πτήσης ή τρένου. Ωστόσο, εάν επιτρέψετε στο άγχος να σας φτάσει στο σημείο να ξεσπάτε σε αθώους περαστικούς ή να εμπλέκεστε σε επεισόδια οργής, αυτό είναι ανθυγιεινό – και μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Δεν μπορείτε να χειριστείτε την αβεβαιότητα.

Η αβεβαιότητα είναι ο κρυπτονίτης σας. Θέλετε απαντήσεις σε όλα συνέχεια. Η ζωή δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, δυστυχώς, έτσι απλώς βάζετε περισσότερο άγχος στους ώμους σας. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα! Προσπαθήστε να αγκαλιάσετε τον ενθουσιασμό της μη γνώσης και να βρείτε εσωτερική γαλήνη όταν σας περισσεύουν κάποια ερωτηματικά.

Μεταπηδάτε από τη μία εργασία στην άλλη.

Το multitasking μπορεί να σας κάνει πιο παραγωγικούς, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει να κάνετε λάθη, για τα οποία θα χρειαστείτε ακόμη περισσότερο χρόνο για να τα διορθώσετε. Δείτε πού πάει αυτό; Η διάσπαρτη προσοχή συνδέεται με αυξημένο άγχος και κούραση, επομένως επιβραδύνετε και κάντε σωστά τις εργασίες. Θα ευχαριστήσετε τον εαυτό σας αργότερα.

Είστε πάντα νωρίτερα.

Είναι υπέροχο να βρίσκεστε στην ώρα σας για συναντήσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά αν είστε πάντα εκεί 15 λεπτά νωρίτερα, μπορεί να νομίζετε ότι είστε ακριβείς και χωρίς άγχος, όταν στην πραγματικότητα σπαταλάτε περισσότερο από τον χρόνο σας περιμένοντας άλλους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να σας βάλει πιο μπροστά.

Έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες του χρόνου.

Από την άλλη πλευρά, ίσως κυνηγάτε πάντα το ρολόι, στριμώχνοντας χιλιάδες δραστηριότητες και εργασίες στο πρόγραμμά σας. Αυτό σας κάνει να αναλάβετε πάρα πολλά, οπότε ουσιαστικά αργείτε για όλες τις δεσμεύσεις σας. Δεν σας αρέσει να έχετε κενά στο ημερολόγιό σας, αλλά οι υπερβολικές δεσμεύσεις σας κάνουν να νιώθετε περισσότερο άγχος παρά πληρότητα.

Μιλάτε άσχημα σε άλλους ανθρώπους.

Είστε ανυπόμονοι με άλλους ανθρώπους όταν δεν κινούνται με τον ρυθμό που προτιμάτε, όπως όταν κάνουν μια αγγαρεία ή σας βοηθούν σε κάτι. Αυτό όχι μόνο αγχώνει εσάς και αυτούς, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε λογομαχίες. Πάψτε να είστε τόσο απότομοι! Αφήστε τους ανθρώπους να είναι εκεί για εσάς με τον δικό τους τρόπο και μετρήστε μέχρι το 100 αντί να πηδήξετε.

Αποφεύγετε να καθίσετε στην ουρά.

Κανείς δεν θέλει να κολλήσει σε μια μεγάλη ουρά στην τράπεζα ή στο σούπερ μάρκετ. Η τάση σας είναι να φύγετε και να πάτε να κάνετε κάτι άλλο. Αν και αυτό είναι υπέροχο, θα πρέπει να επιστρέψετε κάποια άλλη στιγμή, οπότε η ανυπομονησία σας σπαταλά τον χρόνο σας.

Δεν μπορείτε να νιώθετε άβολα για πέντε λεπτά.

Το πρόβλημα με το να είστε τόσο ανυπόμονοι με τα πάντα στη ζωή σας είναι ότι εκπαιδεύετε τον εαυτό σας να μην αντιμετωπίζει τη δυσφορία. Προσπαθήστε να κάνετε ασκήσεις επίγνωσης ή αναπνοής, ώστε να μπορείτε να παραμένετε σε μια στρεσογόνα στιγμή για να χτίσετε ανθεκτικότητα και υπομονή. Είναι μέσα από δύσκολες στιγμές που μεγαλώνουμε πραγματικά.

Δεν γιορτάζετε τις μικρές νίκες.

Εάν είστε ανυπόμονοι όταν πρόκειται για την επιτυχία, μπορεί να παραβλέψετε μικρά επιτεύγματα για την επιδίωξη των μεγαλύτερων στόχων σας. Ωστόσο, πρέπει να επιβραδύνετε και να πανηγυρίσετε τις μικρές σας νίκες! Σας κάνουν να νιώθετε καλά και ενισχύουν τα κίνητρά σας καθώς και την αίσθηση της αυτοεκτίμησής σας.

Δεν ασκείτε αυτοφροντίδα.

Εάν βιάζεστε τόσο πολύ στη μέρα σας που δεν έχετε πολύ χρόνο για τον εαυτό σας, μπορεί να παραμελήσετε τη βασική αυτοφροντίδα. Αυτό θα μπορούσε να σας κάνει να χάσετε τις δραστηριότητες μείωσης του στρες, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε άγχος και εξάντληση. Ως αποτέλεσμα, θα καταλήξετε να είστε πιο ευερέθιστοι και ανυπόμονοι. Είναι ένας φαύλος κύκλος!

Δεν αναλογίζεστε τη συμπεριφορά σας.

Η βιασύνη σας κάνει επίσης να εστιάσετε υπερβολικά σε αυτό που κάνετε και πού βρίσκεστε αντί να πάρετε μια ανάσα για να αναστοχαστείτε. Πρέπει να κάνετε απολογισμό των συναισθημάτων, των σκέψεων και των συμπεριφορών σας, ώστε να μπορείτε να κάνετε προσαρμογές εάν είναι απαραίτητο, όπως εάν αγνοείτε τις ανάγκες σας ή αναλαμβάνετε πάρα πολλά.

Χάνετε τη στιγμή.

Εάν είστε ανυπόμονοι με τον εαυτό σας, πιέζοντας τον εαυτό σας σκληρά για να τηρήσετε τις προθεσμίες, μπορεί πάντα να νιώθετε ότι δεν είστε προετοιμασμένοι για το πολυάσχολο πρόγραμμά σας που αναλαμβάνετε. Η ζωή σας είναι χαοτική και το μυαλό σας είναι διάσπαρτο, επομένως δεν μπορείτε πάντα να είστε σίγουροι ότι διαχειρίζεστε σωστά τις υποχρεώσεις σας. Είναι αγχωτικό και μπορεί να οδηγήσει σε πολλές αμφιβολίες για τον εαυτό σας.

Απορρίπτετε τη δημιουργικότητα

Δεν μπορείτε να είστε δημιουργικοί αν είστε ανυπόμονοι. Μερικές φορές είναι σε πιο ήσυχες, πιο αργές στιγμές που σου έρχονται οι καλύτερες ιδέες. Εάν βιάζεστε πάντα με τα έργα, δεν μπορείτε να δώσετε στους δημιουργική σας ροή την ευκαιρία να κυλήσει και να κάνει τη δουλειά σας καλύτερη.

 

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιους στόχους να αναζητήσετε για να είστε ευτυχισμένοι για το υπόλοιπο της ζωής σας

Μια νέα μελέτη συγκρίνει τους στόχους για τον πλούτο έναντι της υγείας για να τονώσει τα συναισθήματα ευτυχίας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

11 σημάδια ότι πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες

Πόσο συχνά βάζεις τον εαυτό σου πρώτο;

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 6 Μαΐου

Ασχοληθείτε με κάτι πρωτοποριακό και διαφορετικό πριν η ανία χτυπήσει την πόρτα σας

ΤΑΞΙΔΙ

Πασχαλινές διακοπές και «ταξιδεύουμε» σε μνημεία, πόλεις μέχρι και ζούγκλες σε όλο τον κόσμο

Από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού σου περιηγήσου σε υπέροχα μέρη με τους φίλους, τον σύντροφο ή την οικογένειά σου

CELEBS

Eurovision: «Εκτόξευση» για το Zari στα προγνωστικά του televoting

Σε ποια θέση βρίσκεται η Μαρίνα Σάττι στην ψηφοφορία του κοινού;