Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

14 απλοί τρόποι για να «ξορκίσετε» μια κακή μέρα

Η επιστήμη εξηγεί πώς να ανεβάσετε εύκολα τη διάθεσή σας και να κάνετε τη μέρα σας «καλή»



Όλοι έχουμε βρεθεί εκεί. Οι συνθήκες των τελευταίων χρόνων και οι αλλεπάλληλες κρίσεις μας κάνουν συχνά να έχουμε άσχημες μέρες. Κι επειδή είναι εύκολο να λυγίσεις και να αφεθείς και να συνηθίσεις να δέχεσαι τη μία άσχημη μέρα μετά την άλλη. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε, εύκολα και απλά, για να μη σας πάρει από κάτω, να ανεβάσετε τη διάθεσή σας και οι καλές μέρες να έρχονται πιο γρήγορα!

Βάλτε την κίνηση στη ζωή σας.

Έχετε ακούσει ποτέ για κάτι που ονομάζεται ενδορφίνες; Είναι μια χαρούμενη ορμόνη που απελευθερώνεται όταν κάνετε σωματική δραστηριότητα. Ξέρω, είναι πραγματικά ενοχλητικό, αλλά είναι επιστημονικό και λειτουργεί. Είτε το κρατάτε απλό με μια βόλτα, είτε το κάνετε πιο διασκεδαστικό με λίγο χορό (το προσωπικό μου αγαπημένο) είτε ανεβάζετε τον βαθμό δυσκολίας με μια πλήρη συνεδρία γυμναστικής, η κίνηση θα βοηθήσει στην απαλλαγή από αυτήν την κακή διάθεση.

Μπείτε στην μπανιέρα.

Ορκίζομαι ότι το ντους έχει μαγικές θεραπευτικές ιδιότητες – είναι σαν να πατάς το κουμπί επαναφοράς. Μην ανησυχείτε, δεν θα σας πω να το κάνετε παγωμένο (εκτός αν είναι το αγαπημένο σας) – απολαύστε το στην τέλεια θερμοκρασία και μείνετε εκεί. Εάν έχετε την ενέργεια, κάντε ένα ωραίο αφρόλουτρο: ανάψτε μερικά κεριά, βγάλτε τις ακριβές λοσιόν και τα άλατά σας και αφεθείτε σε μια τελετουργία σπα.

Μιλήστε σε ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας.

Είναι χρήσιμο να ελέγχετε τον εαυτό σας προτού επικοινωνήσετε και να καταλάβετε τι χρειάζεστε από αυτό το άτομο, ώστε να σας βοηθήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Κάτι που λέω όταν μιλώ σε κάποιον είναι να αναφέρω αν χρειάζομαι έναν ώμο να κλάψω ή μια λύση – έναν ώμο αν θέλω απλώς να με ακούσει ή μια λύση εάν χρειάζομαι κάποια συμβουλή. Η ουσία: στηριχτείτε στο σύστημ–α υποστήριξής σας  είναι εκεί για κάποιο λόγο.

Απομακρυνθείτε από τα Social Media.

Τα social media είναι η ουσία όλων των κακών. Υπερβάλλω (όχι πραγματικά) αλλά χρειάζεται ένας έλεγχος για την ψυχική σας υγεία. Ξέρω ότι το doom-scrolling είναι σχεδόν δεύτερη φύση σήμερα, αλλά πρέπει να καταπολεμήσετε την παρόρμηση γιατί απλά δεν είναι καλό για το noggin. Σε αντικατάσταση, μπορώ να προτείνω ένα βιβλίο ζωγραφικής για ενήλικες ή ίσως διάβασμα;

Κρατήστε ημερολόγιο.

Μερικές φορές απλώς χρειάζεται να βγάλετε κάτι από μέσα σας. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να το κάνετε αυτό από ένα ημερολόγιο – μπορείτε να γράψετε τις βαθύτερες σκέψεις σας και όχι μόνο να μην κριθείτε γι' αυτές, αλλά και να τις απελευθερώσετε. Μπορείτε ακόμη και να το κάνετε διασκεδαστικό γράφοντας δημιουργικά – όπως γράφοντας για την κακή σας μέρα σαν σενάριο ή απλά γράφοντας ό,τι βγαίνει. Πιάστε το στυλό σας και αρχίστε.

Περάστε χρόνο με μερικά ζώα.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά η γάτα μου τα κάνει όλα καλύτερα (μπορώ να νιώσω τη χαριτωμένη επιθετικότητα να αυξάνεται με κάθε γράμμα που πληκτρολογώ). Όταν νιώθω πεσμένη, θα την εντοπίσω στον χώρο, θα πάω να την χαϊδέψω και το γουργούρισμα χαράς της θα μου μεταδώσει θετικά συναισθήματα. Αν έχετε κατοικίδιο, ξέρετε τι εννοώ. Εάν δεν το έχετε, μην ανησυχείτε. Ίσως θα μπορούσατε να παίξετε με το κατοικίδιο ενός φίλου σας, να πάτε σε ένα τοπικό καταφύγιο ή απλώς να δείτε φωτογραφίες στο Διαδίκτυο αν δεν υπάρχει τρόπος να μετακινηθείτε. Στιγμιαία ντοπαμίνη.

Ακούστε λίγη μουσική.

Αυτή είναι ίσως η αγαπημένη μου συμβουλή σε αυτήν τη λίστα, επειδή δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να με ανεβάσει όπως ένα αγαπημένο μου κομμάτι. Οι επιλογές εδώ είναι πολλές: από το να ακούσετε απλώς χαλαρώνοντας, να τραγουδήσετε καραόκε, μέχρι να φτιάξετε τη δική σας λίστα αναπαραγωγής. Ανεβάστε τα αγαπημένα σας τραγούδια και σας υπόσχομαι ότι θα νιώσετε σαν ένα ολοκαίνουργιο άτομο.

Δείτε μια αστεία ταινία.

Επιλέξτε κάτι που έχετε δει (και έχετε γελάσει) 1.000 φορές, ίσως να βάλετε κάτι άνετο και βυθιστείτε στον καναπέ σας. Πάρτε και μερικά σνακ, γιατί τα σνακ είναι πάντα ενισχυτικά της διάθεσης.

Πάρτε έναν υπνάκο.

Από όλες τις κακές μέρες που είχα, θα έλεγα ότι πολλές οφείλονταν στο ότι ήμουν κουρασμένη. Γι' αυτό είμαι μεγάλος υπέρμαχος του μεσημεριανού ύπνου, γιατί, στο τέλος της ημέρας, είμαστε όλοι απλά ενήλικα μωρά, σωστά; Οπότε, όταν περνάτε μια δύσκολη μέρα, αφήστε τον εαυτό σας να απολαύσει έναν ωραίο χουχούλιασμα.

Καθαρίστε τον χώρο σας.

Όταν είμαι στη δίνη μιας κακής μέρας, το τελευταίο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να καθαρίσω (εε!). Είναι βαρετό, με κάνει να ιδρώνω και είναι τόσο δύσκολο να το κάνω. Το να βρεις το κίνητρο για να το κάνεις αυτό δεν είναι εύκολο –δεν θα πω ψέματα– αλλά αν μπορείς να το κάνεις, αξίζει τον κόπο. Υπάρχει κάτι σε έναν χώρο χωρίς ακαταστασία, με ωραία οσμή που κάνει τα πράγματα ακόμα και το πιο μικροσκοπικό λίγο καλύτερα.

Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες.

Πιθανότατα έχετε ακούσει για αυτό πριν – αυτό συμβαίνει επειδή κάνει αυτό που υποτίθεται ότι κάνει. Ηρεμεί το νευρικό σας σύστημα, το οποίο όταν περνάτε μια κακή μέρα είναι σε εγρήγορση. Υπάρχουν πολλές τεχνικές: αναπνοή με κουτί, κοιλιακή αναπνοή, διαφραγματική αναπνοή, εναλλακτική αναπνοή με ρουθούνια. Επιλέξτε το δικό σας και επαναφέρετε το σύστημά σας στη βασική γραμμή.

Δοκιμάστε τη γείωση.

Έχετε ακούσει που λένε «Πήγαινε να αγγίξεις το γρασίδι»; Αυτή είναι βασικά η ιδέα αυτής της συμβουλής – εάν έχετε πρόσβαση σε ένα πάρκο ή ένα κομμάτι γρασίδι, μπορεί να νιώσετε εκπληκτικά το να αφήσετε τα γυμνά πόδια σας στη γη (υποστηρίζεται από την επιστήμη). Εάν δεν βρίσκεστε κοντά στη φύση ή έχει κρύο έξω, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να καθίσετε σε ένα κρύο δάπεδο με πλακάκια ή σε ένα λούτρινο χαλί.

Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να έχει μια κακή μέρα.

Το είδος της ενοχλητικής αλήθειας για τη ζωή είναι ότι οι κακές μέρες είναι αναπόφευκτες - έχουν συμβεί και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Τώρα, αυτό ακούγεται λίγο απαισιόδοξο, αλλά μείνετε μαζί μου: όταν μπορείτε να αποδεχτείτε το γεγονός ότι μόλις είχατε μια κακή περίοδο, μπορεί να αφαιρέσει τη συναισθηματική φόρτιση. Αυτό που εννοώ είναι ότι όταν πολεμάς τα συναισθήματά σου, απλώς επανέρχονται δεκαπλάσια. Αλλά πότε τα αφήνουμε να κάνουν τη δουλειά τους; Τελικά θα νιώσετε ικανοποιημένοι και μετά θα ισορροπήσετε. Προσκαλέστε λοιπόν τα συναισθήματά σας για ένα ποτό και ίσως τους προσφέρετε μια κουβέρτα.

Κάντε κάτι ωραίο για κάποιον άλλο.

Αυτό εξαρτάται από το επίπεδο της κακής ημέρας σας, επειδή υπήρξαν πολλές φορές που δεν ήθελα να σκεφτώ κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό μου. Έτσι, εάν βρίσκεστε σε αυτό το σημείο, συνιστώ ανεπιφύλακτα να το αγνοήσετε. Εάν δεν είστε, στείλτε σε έναν φίλο ένα ωραίο μήνυμα, γίνετε εθελοντής ή ψήστε μερικά μπισκότα για τον γείτονά σας. Θα είναι πολύ ωραίο να αποσπάσετε την εστίαση από την κακή σας μέρα και να κάνετε τη μέρα κάποιου άλλου καλύτερη. 

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιους στόχους να αναζητήσετε για να είστε ευτυχισμένοι για το υπόλοιπο της ζωής σας

Μια νέα μελέτη συγκρίνει τους στόχους για τον πλούτο έναντι της υγείας για να τονώσει τα συναισθήματα ευτυχίας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

11 σημάδια ότι πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες

Πόσο συχνά βάζεις τον εαυτό σου πρώτο;

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα

Προτεινόμενα

CELEBS

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό «αντίο» του Θανάση Ευθυμιάδη

Ο «Αντώνης Καλούδης» αποχαιρετά τη Χριστίνα του

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν δημιουργώ μουσική για τα μάτια. Κάνω μουσική για τα αυτιά» Adele

Γίνεται 36 ετών και συνεχίζει να «περπατάει» τη μουσική της με τον πιο θαρραλέο, πετυχημένο και ειλικρινή τρόπο