Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

16 λόγοι για τους οποίους η εμμονή σας ότι έχετε δίκιο βλάπτει τις σχέσεις σας

Αν πιστεύετε ότι έχετε πάντα δίκιο, κάποιο λάκκο έχει η φάβα…



Όλοι κάνουμε λάθη, αλλά δεν μπορούν όλοι να το παραδεχτούν όταν το κάνουν, και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Εάν επιμένετε πάντα ότι έχετε δίκιο ακόμα και όταν δεν έχετε, οι σχέσεις σας θα υποφέρουν και δεν θα αργήσει να πληγωθείτε όλοι. Να γιατί η απροθυμία σας να αναλάβετε τις ευθύνες σας, βλάπτει σοβαρά το παρόν και το μέλλον των σχέσεών σας.

Δεν βλέπετε τις απόψεις άλλων ανθρώπων.

Εάν είστε τόσο συγκεντρωμένοι στο γιατί έχετε δίκιο και το άλλο άτομο άδικο, δεν αναγνωρίζετε το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες προοπτικές εκτός από τη δική σας, που όλες αξίζουν να ακουστούν και να γίνουν σεβαστές. Βασικά τους ακυρώνετε, τους αποκλείετε και τους απομακρύνετε. Έτσι θέλετε πραγματικά να ζήσετε;

Έχετε κολλήσει στη δική σας οπτική.

Μπορεί να νομίζετε ότι γνωρίζετε τους λόγους για τους οποίους έχετε δίκιο και ο σύντροφός σας έχει άδικο, αλλά είναι αλήθεια αυτό; Κι αν μπορούν να έχουν και εκείνοι δίκιο; Ναι, δύο πράγματα μπορούν να είναι σωστά ταυτόχρονα! Μην είστε τόσο κολλημένοι στους τρόπους σας που σας παγιδεύουν σε απαρχαιωμένους τρόπους σκέψης. Μερικές φορές δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, υπάρχουν απλώς διαφορετικές απόψεις και απόψεις που ισχύουν απόλυτα!

Ακυρώνετε τα συναισθήματά τους.

Εάν πάντα πιστεύετε ότι έχετε δίκιο, επικεντρώνεστε μόνο στα συναισθήματά σας. Αποκλείετε πώς μια κατάσταση μπορεί να επηρεάζει άλλους ανθρώπους, και πώς μπορεί αυτό να τους αναστατώσει. Οι φίλοι ή ο σύντροφός σας θα αισθάνονται ότι δεν είστε συμπονετικοί και ότι δεν νοιάζεστε για αυτούς. Αντίστοιχα, θα θέλατε να σας ακούσουν, έτσι δεν είναι;

Σας καθοδηγεί το Εγώ σας.

Μπορεί να παλεύετε για να έχετε δίκιο επειδή είστε πολύ περήφανοι για να αισθάνεστε ηττημένοι. Το πρόβλημα είναι ότι επιτρέπετε στο Εγώ σας να σας οδηγήσει στη ζωή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είστε ανοιχτοί σε καμία αυτο-ανάπτυξη στις σχέσεις σας. Πρέπει να είσαι πρόθυμος να ταπεινώσεις τον εαυτό σου αν θέλεις να εξελιχθείς.

Δημιουργείτε δράμα στις σχέσεις.

Είναι εύκολο το πείσμα κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης με κάποιον να κλιμακωθεί όταν δεν παραμερίζετε την ανάγκη να έχετε δίκιο σε όλα. Γιατί χρειάζεστε το δράμα; Είναι τόσο ενοχλητικό και οι άνθρωποι γύρω σας δεν πρόκειται να το υποστηρίξουν. Μερικές φορές πρέπει να επιλέξετε τις μάχες σας και να συμφωνήσετε να διαφωνήσετε.

Καταστρέφετε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων σε εσάς.

Εάν έχετε πάντα δίκιο, οι άνθρωποι που σας αγαπούν μπορεί να αρχίσουν να νιώθουν ότι δεν μπορούν να σας εμπιστευτούν. Όχι μόνο τους πληγώνετε, αλλά δεν ανοίγετε το μυαλό σας. Μπορεί να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να βασιστούν σε αυτά που λέτε ή σκέφτεστε επειδή δεν βασίζονται στην πραγματικότητα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να απομακρυνθούν εντελώς.

Δεν σας νοιάζει να σώσετε τη σχέση.

Το να έχετε δίκιο δεν πρέπει να είναι το κύριο επίκεντρο στις σχέσεις σας. Τι γίνεται με τον συμβιβασμό; Μερικές φορές πρέπει να παραχωρήσετε κάτι για το μεγαλύτερο καλό της σχέσης σας. Εάν δεν το κάνετε ποτέ αυτό, βασικά λέτε ότι η σχέση και το άτομο με το οποίο είστε σε αυτήν δεν έχουν σημασία για εσάς.

Δεν ακούτε τους άλλους ανθρώπους.

Δεν μπορείτε πραγματικά να ακούσετε τους άλλους και τι θέλουν, αν βιαστείτε να τους διακόψετε επειδή νιώθετε ότι έχετε δίκιο. Μπορείτε επίσης να φράξετε τα αυτιά σας και να τραγουδήσετε «λα, λα, λα!». Είναι πολύ ασήμαντο, και χάνετε τόνους πληροφοριών από αυτούς, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι πολύ σημαντικές.

Αρνείστε να μάθετε νέα πράγματα.

Στις σχέσεις, μπορείτε να μάθετε πολλά μοιράζοντας απόψεις και ιδέες μεταξύ σας. Χάνετε αυτήν την ευκαιρία εάν αρνηθείτε να μάθετε από τους ανθρώπους της ζωής σας. Πιστεύετε ότι οι ιδέες και οι τρόποι σας είναι οι καλύτεροι, αλλά αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν θέλετε να μάθετε και να αναπτυχθείτε από τις σχέσεις σας.

Δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις πράξεις σας.

Δεν μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη για πράγματα που έχετε κάνει λάθος εάν αρνηθείτε να παραδεχτείτε ότι τα κάνετε. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη και ρίχνετε την ευθύνη στους γύρω σας. Αυτός είναι ένας απίστευτα ανώριμος τρόπος και σας στερεί την ευκαιρία να βελτιωθείτε στο μέλλον.

Δεν ζητάτε ποτέ συγγνώμη.

Μια από τις χειρότερες συνέπειες του να θέλεις να έχεις δίκιο όλη την ώρα είναι ότι δεν λες ποτέ ότι λυπάσαι. Δεν βλέπετε ότι κάνετε λάθος, επομένως δεν αισθάνεστε την ανάγκη να επανορθώσετε ή ακόμα και να εκφράσετε τη λύπη σας που πληγώσατε το άλλο άτομο. Αν και δεν χρειάζεται να ζητάτε συγγνώμη για πράγματα που δεν έχετε κάνει, δεν μπορείτε να είστε εντελώς αθώοι κάθε φορά.

Διώχνετε τους ανθρώπους μακριά με το να τα ξέρετε όλα.

Αν έχετε πάντα δίκιο, τότε σας νιώθετε ότι τα ξέρετε όλα – και αυτό είναι εξαιρετικά ενοχλητικό για τους ανθρώπους γύρω σας. Μπορεί να νιώθουν ότι προσπαθείτε να τους κάνετε να αισθάνονται ανασφαλείς ή κατώτεροι, και είναι δύσκολο για αυτούς να σας μιλήσουν. Οι συνομιλίες υποτίθεται ότι είναι αμφίδρομες. Εάν είναι όλος μονόδρομος, οι άνθρωποι θα αναζητούν την πλησιέστερη έξοδο σε χρόνο μηδέν.

Είστε συγκαταβατικοί.

Αν νομίζετε ότι έχετε πάντα δίκιο, αυτό σημαίνει ότι πιστεύετε ότι όλοι οι άλλοι έχουν πάντα άδικο, και αυτό είναι εξαιρετικά μη υποστηρικτικό. Ως αποτέλεσμα, καταλήγετε να υποτιμάτε τους ανθρώπους γύρω σας επιμένοντας ότι είστε ο μόνος που μπορείτε να δείτε τα πράγματα καθαρά και να τα κατανοήσετε πλήρως. Αυτό είναι αγενές.

Πάντα επικρίνετε τους ανθρώπους.

Εάν έχετε εμμονή με το να έχετε πάντα δίκιο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αρχίζετε να επικρίνετε τους πάντες γύρω σας, ειδικά αν σας πουν ότι κάνετε λάθος. Γίνεστε αμυντικοί εύκολα και γρήγορα επισημαίνετε τα μειονεκτήματα όλων των άλλων χωρίς ποτέ να αναγνωρίζετε ή να παραδεχτείτε τα δικά σας αρνητικά. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό προκαλεί μεγαλύτερη σύγκρουση στις σχέσεις σας.

Προσπαθείτε να κυριαρχήσετε στους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να μαλώσουν μαζί σας για να σας κάνουν να δείτε ότι δεν έχετε δίκιο και αυτό μπορεί να σας κάνει να τους ανατρέψετε. Για να το αντιμετωπίσετε, ίσως καταφύγετε στην προσπάθεια να κυριαρχήσετε σε άλλους ανθρώπους. Control freak, πολύ; Αν κάποιος σας πει ότι κάνετε λάθος, τον διακόπτετε και αναφέρετε όλους τους λόγους για τους οποίους έχετε δίκιο και ξεκαθαρίζετε ότι η άποψή σας είναι η μόνη που αξίζει να ακουστεί.

Λέτε ψέματα στον εαυτό σας.

Ένας από τους κινδύνους του να προσπαθείς να έχεις δίκιο όλη την ώρα είναι ότι μπορεί να αρχίσεις να είσαι λιγότερο ειλικρινής με τον εαυτό σου σχετικά με τη δική σου συμπεριφορά. Δεν θέλετε να βλέπετε τον εαυτό σας λιγότερο από τέλειο, γι' αυτό προσπαθείτε να επαναπροσδιορίσετε τις καταστάσεις για να βγείτε πάντα ως οι καλύτεροι. Είναι αυτονόητο ότι αυτό θα σας μετατρέψει σε ένα αρκετά ανυπόφορο άτομο.

 

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιους στόχους να αναζητήσετε για να είστε ευτυχισμένοι για το υπόλοιπο της ζωής σας

Μια νέα μελέτη συγκρίνει τους στόχους για τον πλούτο έναντι της υγείας για να τονώσει τα συναισθήματα ευτυχίας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

11 σημάδια ότι πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες

Πόσο συχνά βάζεις τον εαυτό σου πρώτο;

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα

Προτεινόμενα

ΤΑΞΙΔΙ

Πασχαλινές διακοπές και «ταξιδεύουμε» σε μνημεία, πόλεις μέχρι και ζούγκλες σε όλο τον κόσμο

Από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού σου περιηγήσου σε υπέροχα μέρη με τους φίλους, τον σύντροφο ή την οικογένειά σου

CELEBS

Eurovision: «Εκτόξευση» για το Zari στα προγνωστικά του televoting

Σε ποια θέση βρίσκεται η Μαρίνα Σάττι στην ψηφοφορία του κοινού;

ΠΑΙΔΙ

Πασχαλινές δημιουργίες από τα χεράκια τους

Απολαμβάνουμε τις διακοπές του Πάσχα, φτιάχνοντας τα πιο όμορφα διακοσμητικά