Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Μικρές αλλά ουσιαστικές συνήθειες που θα κάνουν τους ανθρώπους να σας σέβονται περισσότερο

Επειδή ο σεβασμός κερδίζετε, δείτε με ποιες συμπεριφορές σας τον διατηρείτε



Όλοι θέλουμε να μας σέβονται οι άνθρωποι γύρω μας. Αλλά ο σεβασμός είναι κάτι που κερδίζεται, και τον διεκδικούμε από τους άλλους κάθε μέρα. Αποδεικνύεται ότι αφορά λιγότερο τις μεγάλες χειρονομίες και περισσότερο τις συνεπείς, καθημερινές συνήθειες. Η υιοθέτηση αυτών των απλών πρακτικών δεν θα ενισχύσει απλώς τη φήμη σας – θα σας κάνουν καλύτερο άνθρωπο συνολικά. Ακόμη και οι φαινομενικά μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μπορούν να έχουν ένα αποτέλεσμα που θα κάνει τη διαφορά, βελτιώνοντας τις σχέσεις σας και κερδίζοντας τον θαυμασμό όλων γύρω σας.

Εδώ θα βρείτε ποιες συμπεριφορές και νοοτροπίες θα κρατήσουν σταθερό τον σεβασμό των άλλων για το άτομό σας:

Να είστε στην ώρα σας.

Η ακρίβεια δείχνει ότι εκτιμάτε τον χρόνο των άλλων και λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τις δεσμεύσεις σας. Το να καθυστερείτε συνεχώς δείχνει ότι πιστεύετε ότι ο χρόνος σας είναι πιο σημαντικός και αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να χάσετε τον σεβασμό. Βγείτε νωρίς από το σπίτι εάν υπάρχει κίνηση ή οτιδήποτε άλλο. Είναι καλύτερα να είστε κάπου πέντε λεπτά νωρίτερα παρά πέντε λεπτά αργότερα.

Σωπάστε για λίγο και ακούστε.

Αντί να περιμένετε τη σειρά σας για να μιλήσετε, εστιάστε πραγματικά σε αυτό που λέει ο άλλος. Κάντε διευκρινιστικές ερωτήσεις, δείξτε ενσυναίσθηση – δείχνει ότι ενδιαφέρεστε να κατανοήσετε τον συνομιλητή, να καλλιεργήσετε το σεβασμό. Η αληθινή σύνδεση δημιουργεί αμοιβαίο σεβασμό, γι' αυτό προσπαθήστε να ακούσετε αληθινά πριν μιλήσετε.

Αποδεχθείτε τα λάθη σας.

Το να κατηγορείτε άλλους ανθρώπους ή να βρίσκετε δικαιολογίες όταν παίρνετε μια κακή απόφαση ή κάνετε κάτι λάθος, διαβρώνει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό. Η παραδοχή του λάθους θέλει θάρρος και δείχνει ακεραιότητα. Εστιάστε στις λύσεις, όχι στην αυτοσυντήρηση, για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Όλοι κάνουν λάθη, αλλά ο τρόπος που τα χειρίζεστε αποκαλύπτει τον πραγματικό σας χαρακτήρα.

Θυμηθείτε τα ονόματα των ανθρώπων.

Ξέρετε εκείνο το άτομο που θυμάται πάντα το όνομά σας, ακόμα κι αν μόλις του μιλήσατε; Είναι μικρό πράγμα, αλλά σας κάνει να νιώθετε καλά, σωστά; Αφιερώνοντας χρόνο για να μάθετε ονόματα κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ότι τους βλέπουν και τους εκτιμούν. Αυτή η απλή προσπάθεια δείχνει σεβασμό και ότι νοιάζεστε πραγματικά.

Κάντε πράξη τα λόγια σας.

Αν πείτε ότι θα κάνετε κάτι, κάντε το! Η αξιοπιστία δημιουργεί εμπιστοσύνη και σεβασμό. Ακόμα κι αν είναι να τους ενημερώσετε ότι έχετε μείνει λίγο πίσω ή πρόκειται να καθυστερήσετε, η συνέπεια δείχνει ότι παίρνετε σοβαρά τις δεσμεύσεις σας προς τους άλλους ανθρώπους. Τα λόγια σας έχουν βάρος όταν τα υποστηρίζετε συνεχώς με πράξεις.

Αποφύγετε το κουτσομπολιό.

Η ενασχόληση με κουτσομπολιά σας κάνει να φαίνεστε αναξιόπιστοι. Εάν κάποιος σας εμπιστεύεται αρκετά για να σας πει βλακείες για άλλους ανθρώπους, θα υποθέσει ότι τους κουτσομπολεύετε επίσης. Αντισταθείτε στο δράμα. Έτσι προστατεύετε τη φήμη σας. Το να προτιμήσετε τον δίκαιο δρόμο δείχνει ακεραιότητα και εμπνέει σεβασμό.

Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας.

Το να λέτε «ευχαριστώ» φαίνεται προφανές, αλλά θα εκπλαγείτε πόσοι άνθρωποι το ξεχνούν! Ένα αληθινό ευχαριστώ –για μια τεράστια χάρη ή απλώς μια μικρή καλοσύνη– δείχνει ότι παρατηρείτε και εκτιμάτε αυτό που κάνουν οι άλλοι. Τους κάνει να νιώθουν ότι τους βλέπετε και τους εκτιμάτε, κάτι που δημιουργεί θετικές σχέσεις και σας κερδίζει σημαντικούς πόντους σεβασμού.

Να είστε συνεπής.

Οι ασυνεπείς άνθρωποι είναι απογοητευτικοί! Εάν λέτε ότι πρόκειται να κάνετε κάτι, κάντε το. Γίνετε κάποιος στον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να βασιστούν, είτε εμφανιστείτε στην ώρα σας, είτε κρατάτε τον λόγο σας είτε τηρώντας τις υποχρεώσεις. Αυτό το είδος αξιοπιστίας μπορεί να φαίνεται βαρετό, αλλά στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιο της εμπιστοσύνης. Οι άνθρωποι φυσικά σέβονται αυτούς που γνωρίζουν ότι είναι αξιόπιστοι.

Ντυθείτε με πρόθεση.

Το πώς παρουσιάζετε τον εαυτό σας έχει σημασία. Το να ντύνεστε με σεβασμό και κατάλληλα για την περίσταση δείχνει πρόθεση για την εμφάνισή σας και προσοχή στη λεπτομέρεια. Δεν χρειάζεται να είναι φανταχτερό, αλλά το να είστε φροντισμένοι δείχνει ότι εκτιμάτε την περίσταση και την αντίληψη των άλλων για εσάς.

Επεκτείνετε λίγο την κοινή ευγένεια.

Οι καλοί τρόποι μετράνε πολύ. «Παρακαλώ», «ευχαριστώ», κρατώντας μια πόρτα για κάποιον… αυτές οι μικρές πράξεις ευγένειας μπορεί να φαίνονται παλιομοδίτικες, αλλά εξακολουθούν να έχουν σημασία. Δείχνει ότι είστε προσεκτικοί και εκτιμάτε τον χρόνο και την άνεση των άλλων ανθρώπων. Αυτό το είδος συμπεριφοράς κερδίζει σεβασμό και κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλους.

Χειριστείτε τη διαφωνία με κόσμιο τρόπο.

Οι διαφωνίες συμβαίνουν – σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο τις χειριζόμαστε. Μπορείτε να διαφωνήσετε εντελώς με κάποιον, ενώ εξακολουθείτε να τον σέβεστε. Ακούστε την πλευρά τους και μετά εξηγήστε ήρεμα τη δική σας άποψη. Δείχνει ότι τους σέβεστε ως άτομο, ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε μαζί τους. Αυτό το είδος ωριμότητας είναι εξαιρετικά αξιοθαύμαστο.

Να είστε προσεκτικοί στον χώρο των άλλων ανθρώπων.

Προσέξτε τον όγκο σας σε κοινόχρηστους χώρους και σεβαστείτε τα φυσικά όρια. Η εξέταση του προσωπικού χώρου των άλλων δείχνει ότι δεν επικεντρώνεστε μόνο στη δική σας άνεση. Η επίγνωση του αντίκτυπού σας στους γύρω σας μεταδίδει διακριτικά σεβασμό (και είναι πιθανό να σας φέρει σεβασμό σε αντάλλαγμα).

Να είστε θετικοί αλλά αληθινοί.

Όλοι αγαπούν ένα θετικό άτομο, αλλά αυτό το τσιτάτο «μόνο καλές δονήσεις» δεν είναι ρεαλιστικό. Είναι πιο σεβαστό να βρίσκεστε εκεί για φίλους σε δύσκολες στιγμές με γνήσια ενσυναίσθηση και υποστήριξη, όχι μόνο ως αναγκαστική cheerleading. Ο κόσμος εκτιμά αυτούς που τους ανεβάζουν ενώ παραμένουν αληθινοί.

Χρησιμοποιήστε λίγο τακτ.

Μερικές φορές πρέπει να μεταφέρετε άσχημα νέα ή σκληρή κριτική. Αλλά το πώς το λέτε κάνει τεράστια διαφορά! Το να είστε ειλικρινείς δεν είναι το ίδιο με το να είστε ωμός ή αγενής. Επιλέξτε τα λόγια σας προσεκτικά για να αποφύγετε να πληγώσετε κάποιον άσκοπα, ακόμα και όταν αυτό που λέτε είναι δύσκολο. Αυτή η διακριτικότητα δείχνει σεβασμό και κάνει τα σχόλιά σας να γίνονται πολύ καλύτερα.

Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας.

Όλοι εκνευρίζονται μερικές φορές, αλλά το να ανατινάζεστε σε κάθε μικρό πράγμα σας κάνει να φαίνεστε ανώριμοι. Ακόμη και όταν είστε απογοητευμένοι, προσπαθήστε να απαντήσετε ήρεμα και ορθολογικά. Αυτό το είδος αυτοελέγχου είναι εντυπωσιακό και κάνει τους ανθρώπους να σας βλέπουν ως κάποιον που μπορεί να χειριστεί το άγχος χωρίς να αντιδρά με δραματικά ξεσπάσματα.

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

11 σημάδια ότι πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες

Πόσο συχνά βάζεις τον εαυτό σου πρώτο;

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Οι πιο χρήσιμες φράσεις που μπορούν να αποκλιμακώσουν μια διαφωνία

Το να διαφωνείτε είναι δείγμα υγείας, δείτε πώς να το κάνετε πιο αποτελεσματικά

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

I say a little prayer for you: τα ψυχολογικά οφέλη της προσευχής

Η σχέση νου-ψυχής στο μικροσκόπιο της επιστήμης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.