Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να αντιμετωπίσετε άτομα που δεν σας ακούν

12 tips για να έχετε την προσοχή των άλλων όταν τους μιλάτε



Νιώσατε ποτέ ότι μιλάτε σε έναν τοίχο; Μοιράζεστε τις σκέψεις σας, ζητάτε τη γνώμη σας ή προσπαθείτε να κάνετε μια σοβαρή συζήτηση, για να συναντηθείτε μόνο με κενά βλέμματα ή μισές απαντήσεις. Το να αντιμετωπίζεις ανθρώπους που δεν ακούν είναι απίστευτα απογοητευτικό. Πριν φωνάξετε στο κενό, δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές. Δεν θα μεταμορφώσουν τους πάντες με μαγικό τρόπο σε προσεκτικούς ακροατές, αλλά μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητές σας να ακουστείτε πραγματικά.

Κάντε check in με τον εαυτό σας πρώτα.

Πριν εκνευριστείτε, ρωτήστε τον εαυτό σας: Τρελαίνεστε ή είστε εκτός θέματος; Έχετε τη συνήθεια των υπερβολικά μεγάλων ιστοριών; Μερικές φορές, οι άνθρωποι συντονίζονται επειδή αισθάνονται παγιδευμένοι σε μια συζήτηση από την οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν. Βεβαιωθείτε ότι επικοινωνείτε με σαφήνεια και αφήνετε χώρο για να απαντήσουν. Εάν έχετε ένα ξεκάθαρο και συνοπτικό σημείο να πείτε, είναι πολύ πιο εύκολο για το άλλο άτομο να παραμείνει αφοσιωμένο, συμβουλεύει το Psychology Today.

Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου.

Αντί για δηλώσεις που απαιτούν μόνο ένα «ναι» ή «όχι», δοκιμάστε μια ερώτηση όπως, «Τι πιστεύετε για αυτό;» ή «Πώς θα χειριζόσασταν αυτήν την κατάσταση;». Οι ανοιχτές ερωτήσεις τους αναγκάζουν να συμμετέχουν ενεργά και να συνεισφέρουν στη συζήτηση. Αν εξακολουθούν να παραπαίουν, είναι δικό τους θέμα. Μεταθέτοντας μέρος της ευθύνης της συνομιλίας σε αυτούς, δεν μπορούν απλώς να απομακρυνθούν παθητικά.

Τραβήξτε την προσοχή τους πριν αρχίσετε να μιλάτε.

Μην εισέλθετε στην ιστορία σας εάν τους αποσπούν την προσοχή. Κάντε οπτική επαφή και ξεκινήστε με κάτι όπως, «έχω κάτι που θέλω να σου πω, είναι τώρα καλή στιγμή;» Η λήψη της συμφωνίας τους διασφαλίζει ότι είναι διανοητικά προετοιμασμένοι να ακούσουν. Ο σεβασμός του χρόνου τους δείχνει επίσης ότι δεν πρόκειται να τους αναγκάσετε σε μια συζήτηση για την οποία μπορεί να μην είναι έτοιμοι.

Χρησιμοποιήστε το όνομά τους (με φειδώ αλλά στρατηγικά).

Εάν παρατηρήσετε ότι η προσοχή τους περιπλανιέται, η σύζευξη του ονόματός τους στη συνομιλία μπορεί να τους επαναφέρει στην εστίαση. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση του και γίνεται εμφανής και χάνει την αποτελεσματικότητά του. Χρησιμοποιήστε το μία ή δύο φορές στρατηγικά για να ανακτήσετε την προσοχή τους. Θυμηθείτε, είναι ένα γρήγορο κόλπο για να επαναφέρετε εκ νέου ένα περιπλανώμενο μυαλό, αλλά όχι μια λύση για χρόνιους μη ακροατές.

Συνοψίστε εν συντομία όσα έχετε ήδη πει.

Αν σας διακόψουν για να αλλάξουν θέμα ή αν αισθανθείτε ότι έχουν χάσει τελείως το νήμα, συνοψίστε το κύριο θέμα σας. Το «Λοιπόν, βασικά αυτό που λέω είναι…» τους βοηθάει να τους επαναφέρουμε, ή τουλάχιστον σας ενημερώνει αν άκουγαν καν. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν παρατηρήσετε ότι έχουν παρεξηγήσει εντελώς αυτό που προσπαθείτε να μεταφέρετε.

Ορίστε χρονικά όρια.

Εάν χρειάζεται να συζητήσετε κάτι σημαντικό, να είστε εκ των προτέρων σχετικά με τη δέσμευση χρόνου. Ξεκινώντας με το «Μπορώ να έχω 5 λεπτά από το χρόνο σας;» θέτει προσδοκίες και αποτρέπει την υπόθεση ότι πρόκειται να τους απασχολήσετε για μια ώρα. Αυτό δείχνει ότι εκτιμάτε τον χρόνο τους, καθιστώντας τους πιο πιθανό να ανταποδώσουν εστιάζοντας στη σύντομη διάρκεια που ζητάτε.

Αλλάξτε τη μέθοδο επικοινωνίας.

Μερικοί άνθρωποι είναι καλύτεροι ακροατές όταν οι πληροφορίες δεν είναι προφορικές. Εάν η ομιλία δεν λειτουργεί, προτείνετε, «Επιτρέψτε μου να σας στείλω μια γρήγορη περιγραφή των ιδεών μου και μπορούμε να το συζητήσουμε αργότερα». Μάθετε αν είναι οπτικός ή αν προτιμά να βασίζεται σε κείμενο και προσαρμόστε ανάλογα. Συναντώντας τους εκεί που νιώθουν άνετα, μπορεί να έχετε καλύτερη ανταπόκριση από το να τους αναγκάζετε να επικοινωνούν με τρόπο που δεν τους ταιριάζει.

Καλέστε τους απαλά αλλά απευθείας.

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, αντιμετωπίστε το πρόβλημα κατά μέτωπο. Θα μπορούσατε να πείτε κάτι σαν, «Αισθάνομαι ότι δεν έχω την προσοχή σου. Θα ήταν καλύτερα να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση αργότερα;» Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να ενισχύσουν το παιχνίδι ακρόασης ή τουλάχιστον να αναγνωρίσουν ότι δεν έχουν ασχοληθεί πλήρως. Τελικά, είναι εντάξει να θέσετε ένα όριο και να απομακρυνθείτε από μια συνομιλία που δεν είναι παραγωγική.

Να γνωρίζετε τη γλώσσα του σώματός σας.

Οι δικές σας μη λεκτικές ενδείξεις μπορούν είτε να ενθαρρύνουν είτε να αποθαρρύνουν την ενεργητική ακρόαση. Διατηρήστε επαφή με τα μάτια (χωρίς να είστε ανατριχιαστικοί!), καθίστε με ανοιχτή στάση και αποφύγετε να αποσπάτε την προσοχή. Αυτό δείχνει ότι συμμετέχετε στη συζήτηση και σας βοηθά να διατηρήσετε τη συμμετοχή τους επίσης. Ο ανεπαίσθητος αντικατοπτρισμός της γλώσσας του σώματός τους μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει μια αίσθηση σχέσης και να τους κάνει να νιώθουν πιο άνετα.

Μη γίνεστε συναισθηματικοί.

Είναι απογοητευτικό όταν κάποιος δεν σου δίνει την πλήρη προσοχή του, αλλά το να θυμώσετε εμφανώς θα επιδεινώσει την κατάσταση. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές, προσπαθήστε να διατηρήσετε τον τόνο σας ήρεμο και μείνετε στα γεγονότα. Είναι πιο πιθανό να τους προσεγγίσετε αν δεν αφήσετε τα συναισθήματά σας να κυριαρχήσουν, κάνοντάς τους να φαίνεται ότι τους επιτίθεστε αντί να προσπαθείτε να σας ακούσουν.

Βρείτε το κατάλληλο περιβάλλον.

Το να προσπαθείς να κάνεις μια σοβαρή συζήτηση σε ένα θορυβώδες περιβάλλον που αποσπά την προσοχή είναι μια συνταγή κακής επικοινωνίας. Αν είναι δυνατόν, προτείνετε να μετακινηθείτε σε ένα πιο ήσυχο σημείο όπου και οι δύο είναι λιγότερο πιθανό να σας διακόψουν ή να χάσετε την εστίασή σας. Η ελαχιστοποίηση των περισπασμών βοηθά να ανοίξει ο δρόμος για μια πιο επιτυχημένη συνομιλία.

 «Επαναλάβετε» αυτό που ακούτε.

Αν φαίνονται ότι παρεξηγούν ή παρερμηνεύουν αυτό που λέτε, προσπαθήστε να το παραφράσετε, προτείνει το Forbes. Ξεκινήστε με κάτι όπως, «Επιτρέψτε με να βεβαιωθώ ότι σε καταλαβαίνω σωστά. Λες…» Αυτό τους επιτρέπει να διορθώσουν οποιαδήποτε σύγχυση και διασφαλίζει ότι είστε και οι δύο στην ίδια σελίδα.

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

11 σημάδια ότι πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες

Πόσο συχνά βάζεις τον εαυτό σου πρώτο;

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Οι πιο χρήσιμες φράσεις που μπορούν να αποκλιμακώσουν μια διαφωνία

Το να διαφωνείτε είναι δείγμα υγείας, δείτε πώς να το κάνετε πιο αποτελεσματικά

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Αυτά είναι τα πιο κομψά λευκά sneaker που θα φοράς όλη μέρα.

Ποιος είπε ότι το άνετο δεν μπορεί να είναι κομψό;

BEAUTY NEWS

Brow Lamination: Τέλεια πλούσια φρύδια σε λίγα μόλις λεπτά!

Η τεχνική που θα σου χαρίσει το βλέμμα που ονειρεύεσαι.