6 σαμποτέρ της διάθεσης

Μήπως νιώθεις "πεσμένη" χωρίς συγκεκριμένο λόγο; Διάβασε μερικές από τις πιθανές (όχι πολύ προφανείς) αιτίες. 

Γεωργία Κοντού

Δεν αντιμετωπίζεις, ευτυχώς, κάποιο σοβαρό πρόβλημα π.χ. στις σχέσεις, τα οικονομικά ή την υγεία σου. Παρ' όλα αυτά, η διάθεσή σου έχει πάρει την κατιούσα τον τελευταίο καιρό. Εξέτασε μήπως ευθύνεται κάποιος από τις παρακάτω παράγοντες.

1. Δεν καταναλώνεις αρκετά φρούτα και λαχανικά. Η διατροφή δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία. Σύμφωνα μάλιστα με μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα σε 80.000 άτομα στη Βρετανία, όσοι καταναλανώνουν καθημερινά περίπου 7 μερίδες φρούτων και λαχανικών απολαμβάνουν μεγαλύτερη ευεξία.

2. Δεν σε βλέπει αρκετά ο ήλιος. Ένας από τους λόγους που οι καλοκαιρινές διακοπές μάς φτιάχνουν τη διάθεση είναι γιατί απολαμβάνουμε το φυσικό φως τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα. Μήπως όμως από τότε που επέστρεψες στη ρουτίνα σου είσαι ολημερίς κλεισμένη σε ένα γραφείο ή στο σπίτι; Σύμφωνα με έρευνες, η έκθεση σε ηλιακό φως μειώνει σημαντικά τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

3. Είσαι αφυδατωμένη. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση  μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, δυσκολία προσοχής και κακή διάθεση, σύμφωνα με μια μελέτη που έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Journal of Nutrition. Η σύσταση να πίνεις 8 ποτήρια νερό την ημέρα θεωρείται πλέον ξεπερασμένη, ωστόσο το αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής συμβουλεύει τις γυναίκες να καναταλώνουν 2,7 λίτρα ροφημάτων την ημέρα (περιλαμβανομένου π.χ. του τσαγιού, των χυμών και του καφέ).

4. Δουλεύεις πάρα πολύ. Σύμφωνα με μια έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας, όσοι εργάζονται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα έχουν μειωμένη ευεξία.

5. Περνάς πολύ χρόνο στο Facebook. Όσο περισσότερο χρόνο περνάς στα social media, τόσο χειρότερη είναι η διάθεσή σου, σύμφωνα τουλάχιστον με μια πρόσφατη αυστριακή έρευνα. Ο λόγος; Πιθανόν ζήλια και αισθήματα μειονεξίας που απορρέουν από τα επιτεύγματα που αναρτούν οι επαφές σου και, σε κάθε περίπτωση, αίσθηση ότι ο χρόνος σου πηγαίνει χαμένος.

6. Σου λείπει η φύση. Να ένας ακόμη λόγος που οι καλοκαιρινές διακοπές μάς φτιάχνουν τη διάθεση. Αν λοιπόν σού φαίνονται ήδη μακρινή ανάμνηση ή ακόμη χειρότερα αν φέτος δεν πήγες καθόλου διακοπές, μια σύντομη έστω απόδραση θα σε βοηθήσει. Ακόμη και η επιλογή πιο "πράσινων" διαδρομών για τις καθημερινές μετακινήσεις σου στην πόλη (έστω κι αν σου ακούγεται ουτοπικό π.χ. για τα δεδομένα της Αθήνας), έχει αποτέλεσμα. Μια δημοσίευση στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology υποστηρίζει ότι όσοι ακολουθούν διαδρομές με περισσότερο πράσινο στην καθημερινότητά τους έχουν καλύτερη διάθεση και ψυχική υγεία.

Πηγή: Huffingtonpost.comAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares