Skip to main content

SINGLES

Αντιδραστικός άνθρωπος

Είσαι αντιδραστική; 4 τρόποι να ελέγξεις το θυμό σου και να το αντιμετωπίσεις.


Φύλλις Νικολάου

Αντιδράς άμεσα όταν αντιλαμβάνεσαι προσβολή ή αδικία, συχνά φωνάζοντας δυνατά, ακόμα και χτυπώντας πόρτες; Πολλοί άνθρωποι αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο, γιατί έχει άμεσα αποτελέσματα, τονίζουν οι ψυχολόγοι. Έτσι όμως χάνουν μακροχρόνια το σεβασμό του περίγυρού. Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι μπορεί να σε αντιμετωπίζουν επιπόλαια ή σαν ένα άτομο που παίρνει αυτό που θέλει μέσω του εκφοβισμού.

Γιατί είμαι αντιδραστική και πώς θα το αντιμετωπίσω;

Μάλιστα, οι άνθρωποι που ξεσπάνε έχουν πολλές ενοχές, τονίζουν οι ειδικοί,  ενώ αργότερα μπορεί να αισθανθούν ντροπή, επειδή δεν συγκρατήθηκαν ή επειδή ξέρουν ότι πλήγωσαν τον άλλον. Από αυτήν την αντίδραση, όμως κινδυνεύει και η υγεία σου μιας και έρευνες αποκαλύπτουν ότι αυτό ο αντιδραστικός θυμός συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αντιδραστικός άνθρωπος: αποτελεσματική αντιμετώπιση

Για να βάλεις φρένο τα ξεσπάσματά σου, σού παρουσιάζουμε 4 αποτελεσματικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να επανέλθεις σε κατάσταση... cool.

1. Μπες στον πάγο.

Συγκράτησε το θυμό σου κι επεξεργάσου τα συναισθήματά σου. Οι αντιδραστικοί άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι όσοι δεν εκφράζουν με έντονο τρόπο αυτά που νιώθουν είναι αδύναμοι, αλλά στην πραγματικότητα, η υπομονή είναι σημάδι δύναμης, επειδή αποτελεί ένδειξη αυτοελέγχου.

2. Πάρε ανάσα.

Όταν τα αναμφισβήτητα δείγματα ενός νευρικού ξεσπάσματος -ταχυκαρδία, έξαψη στο πρόσωπο, σφιγμένοι μύες, παρόρμηση- κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους, πάρε δέκα βαθιές αναπνοές (προσπάθησε ώστε η κοιλιά σου να τεντώνεται προς τα έξω καθώς εκπνέεις). Με αυτήν την τεχνική αυξάνεται η ροή του οξυγόνου στον οργανισμό σου και παράλληλα η κυκλοφορία των ορμονών που έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες, όπως η σεροτονίνη.

3. Σκέψου στρατηγικά.

Όταν η καρδιά σου σταματά να χτυπά γρήγορα -πράγμα που συμβαίνει συνήθως μέσα σε 10 λεπτά από την τελευταία έκρηξη θυμού σου, αλλά μπορεί να κρατήσει έως και μία ώρα σε μερικούς ανθρώπους- είναι ένδειξη ότι έχεις ξεπεράσει το στάδιο της παρόρμησης, το οποίο ενεργοποιεί το ένστικτο της επίθεσης. Σε αυτήν τη χρονική στιγμή μπορείς να δείξεις ότι είσαι δυσαρεστημένη με την κατάσταση, αλλά πρέπει να το κάνεις με έναν υγιή τρόπο. Κι εδώ η πρόκληση είναι να διαμορφώσεις μια λογική και ήρεμη αντίδραση σε αυτό που σε... εξάπτει!

4. Βρες (μακροχρόνια) θεραπεία.  

Η γιόγκα και ο διαλογισμός συμβάλλουν στη μείωση του χρόνιου θυμού. Οι ειδικοί μάλιστα πιστεύουν ότι ο θυμός είναι σαν μία κακή συνήθεια: όσο πιο συχνά χάνεις την ψυχραιμία σου τόσο περισσότερο σε εξουσιάζει.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

CELEBS

Ο Έλον Μασκ έκανε σχόλιο στο Twitter/X για την Ελένη Τσολάκη!

«Ένας υπέροχος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

CELEBS

Έλενα Τοπαλίδου: Εντυπωσίασε με τον χορό της σε επίδειξη μόδας

Η σύζυγός του Νίκου Κουρή φορούσε ένα κίτρινο μάξι φόρεμα