Γιατί οι αντικαπνιστικές καμπάνιες αποτυγχάνουν;

Μια πιθανή απάντηση δίνεται από νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Γεωργία Κοντού

Διάφορες αντικαπνιστικές εκστρατείες έχουν δοκιμαστεί στην πάροδο των χρόνων σε διάφορες χώρες, αλλά καμία με απόλυτα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σύμφωνα όμως με μια νέα έρευνα, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι καπνιστές στα ίδια μηνύματα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως γράφει άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Nicotine & Tobacco Research, τα μηνύματα που τονίζουν τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος, τύπου “η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από τη νικοτίνη”, είναι πιο αποτελεσματικά σε καπνιστές που φοβούνται ότι η απεξάρτησή τους από τη νικοτίνη θα είναι πολύ δύσκολη. Από την άλλη, όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να το κόψουν μαχαίρι οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν είναι πιθανότερο να “ταρακουνηθούν” από πιο άμεσες προειδοποιήσεις τύπου “το κάπνισμα μπορεί να σε σκοτώσει”. 

Οι ερευνητές καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι τεχνικές εκφοβισμού καλό θα ήταν να συνδυαστούν με άλλες, που μεταφέρουν πιο ήπια μηνύματα, προκειμένου μια αντικαπνιστική εκστρατεία να έχει αποτέλεσμα σε περισσότερα άτομα

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares