Skip to main content

SINGLES

Πώς μπορούν τα ρολόγια να βλάψουν την υγεία μας;

Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες!


Γεωργία Κοντού

Το στρες επιδεινώνεται από έναν παράγοντα που δεν αναφέρεται ανάμεσα στους "συνήθεις υπόπτους" αλλά είναι ψηλά στη λίστα: το ρολόι. Όταν "κουρδίζουμε" τη ζωή μας σύμφωνα με τους δείκτες του, αλλάζει ριζικά ο τρόπος σκέψης μας, σύμφωνα με την Αν-Λορ Σελιέ, καθηγήτρια Μάρκετινγκ στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων HEC στο Παρίσι. "Όταν στηρίζεσαι στο ρολόι σου, εναποθέτεις τον έλεγχο του καθημερινού προγράμματός σου σε εξωτερικούς παράγοντες", υποστηρίζει η ειδικός. "Και όπως γνωρίζουμε από την ψυχολογία, από τη στιγμή που αρχίζεις να το κάνεις αυτό, έχεις την τάση να πιστέψεις πως ό,τι συμβαίνει στον κόσμο είναι συνέπεια της μοίρας, της τύχης σου και άλλων εξωτερικών δυνάμεων". 

Και αυτή είναι μόνο μια από τις επιπτώσεις του ρολογιού. Η συγκεκριμένη εφεύρεση, ενώ από τη μία μάς δίνει το κίνητρο να νικήσουμε την αναβλητικότητά μας και να κάνουμε όλα τα πράγματα που θεωρούμε σημαντικά, από την άλλη μάς ωθεί σε μια ζωή η οποία καταδυναστεύεται από μια ατελείωτη λίστα εκκρεμοτήτων. Διάβασε λοιπόν μερικά επιστημονικά ευρήματα που ίσως σε πείσουν να σταματήσεις να αναρωτιέσαι διαρκώς "τι ώρα είναι".

1. Τα ρολόγια μειώνουν την παραγωγικότητά μας. Η Σελιέ σε ένα πείραμά της παρακολούθησε δύο μαθήματα γιόγκα: το ένα τμήμα είχε στην αίθουσα ρολόι, ενώ το δεύτερο όχι. Όπως διαπίστωσε η επιστήμονας, οι μαθητές του πρώτου τμήματος (με το ρολόι στην αίθουσα) εκτελούσαν τις ασκήσεις και τις στάσεις με λιγότερη διάθεση και εγκατέλειπαν συχνότερα την προσπάθεια να τις ολοκληρώσουν. Για καθήκοντα που απαιτούν συγκέντρωση και αυτοέλεγχο, όπως τονίζει η Σελιέ, το ρολόι μπορεί να είναι καταστροφικό για την παραγωγικότητά μας, καθώς μάς υπενθυμίζει διαρκώς ότι ο χρόνος τελειώνει.

2. Τα ρολόγια μάς κάνουν λιγότερο χαρούμενους. Όταν προγραμματίζουμε ολόκληρο το 24ωρο ανάλογα με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, χάνουμε την επαφή με τα συναισθήματά μας, όπως εξηγεί η Σελιέ. "Όπως γνωρίζουν οι ψυχολόγοι, για να είμαστε χαρούμενοι είναι σημαντικό να αφουγκραζόμαστε τι νιώθουμε". Όμως, σύμφωνα με έρευνες το ρολόι μάς στερεί την απόλαυση της στιγμής και μας κάνει λιγότερο αυθόρμητους.

3. Η υπερβολική ενασχόλησή μας με το μέλλον επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. "Ο χρόνος ασκεί ισχυρή επιρροή στη ζωή μας", προσθέτει και ο ψυχολόγος Φίλιπ Ζιμπάρντο. Όσοι λοιπόν την προγραμματίζουν διαρκώς σύμφωνα με το τι μπορεί να φέρει το μέλλον, είναι πιθανότερο να θυσιάσουν στο βωμό της επιτυχίας το χρόνο που θα μπορούσαν να διαθέσουν για την οικογένεια, τους φίλους, τα χόμπι και τον ύπνο τους. "Ζουν για την καριέρα και τα επιτεύγματά της", όπως έχει πει ο Ζιμπάρντο. Ωστόσο το στρες, η έλλειψη ύπνου και η απουσία ελεύθερου χρόνου για τους φίλους και την οικογένειά μας όλοι γνωρίζουμε ότι μειώνουν την ικανοποίηση που αντλούμε από τη ζωή και επηρεάζουν αρνητικά τη σωματική και ψυχική υγεία μας.

 

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Πώς ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος επηρεάζει το δέρμα σας

Και πώς να συγχρονίσετε την περιποίηση της επιδερμίδας σας.

CELEBS

Βίκυ Παπαδοπούλου: Σπάνια εμφάνιση με τον σύζυγό της

Πού τους εντόπισε ο φωτογραφικός φακός;

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear