Skip to main content

SINGLES

5 εκπληκτικά πράγματα που κάνει το μυαλό μας στη διάρκεια του ύπνου

Ενώ εσύ κοιμάσαι, ο εγκέφαλος δουλεύει...


Γεωργία Κοντού

Γιατί περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας στην αγκαλιά του Μορφέα; Οι επιστήμονες έχουν δώσει ήδη κάποιες απαντήσεις για τη σημασία του ύπνου. Ξέρουν πλέον ότι στη διάρκειά του ο εγκέφαλός μας δεν είναι τόσο αδρανής όσο πιστεύαμε παλιά - κάθε άλλο! Ιδού λοιπόν πέντε εντυπωσιακά πράγματα που κάνει... ενώ εμείς είμαστε βαθιά νυχτωμένοι.

1. Παίρνει αποφάσεις. Χωρίς εσύ να το συνειδητοποιείς, επεξεργάζεται περίπλοκες πληροφορίες και προετοιμάζεται για δράση. Δεν σου έχει τύχει να ξυπνήσεις κάποιο πρωί με έτοιμη τη λύση για ένα πρόβλημα που σε απασχολούσε για καιρό; Γι' αυτό άλλωστε υπάρχει και η έκφραση "Sleep on it".

2. Δημιουργεί και παγιώνει αναμνήσεις. Ο ύπνος παίζει σπουδαίο ρόλο στη διαδικασία της μάθησης. "Πριν από αυτήν, προετοιμάζει τον εγκέφαλο ώστε να σχηματίσει αναμνήσεις", εξηγεί ο δρ Μάθιου Γουόκερ, ερευνητής ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και προσθέτει: "Μετά τη μάθηση, ο ύπνος είναι επίσης αναγκαίος, για να ενσωματώσει τις νέες πληροφορίες στη δομή του εγκεφάλου, μειώνοντας τις πιθανότητες να τις ξεχάσουμε". 

3. Ενισχύει τη δημιουργικότητα. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε ότι στη διάρκεια του ύπνου μπορεί να γεννηθούν ασυνήθιστες συνάψεις στον εγκέφαλο - οι οποίες όταν ξυπνήσουμε ίσως μάς οδηγήσουν στην έμπνευση. Για την ακρίβεια, την ώρα που ξυπνάμε είναι 33% πιθανότερο να κάνουμε συσχετισμούς ανάμεσα σε πολύ διαφορετικές ιδέες, δηλαδή να γίνουμε δημιουργικοί.

4. Καθαρίζει τις τοξίνες. Μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια του 2013 έδειξε ότι ενώ εμείς κοιμόμαστε ο εγκέφαλος κάνει... φασίνα: απομακρύνει τις τοξικές μοριακές ενώσεις που συσσωρεύονται στο εσωτερικό του στη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, η στέρηση ύπνου μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών νόσων όπως αυτή του Αλτσχάιμερ.

5. Αφομοιώνουμε κινητικές δεξιότητες. Μια εγκεφαλική δραστηριότητα στη διάρκεια του ύπνου συνδέεται με την αποθήκευση πληροφοριών που αφορούν δραστηριότητες όπως η οδήγηση ή το τένις. Ουσιαστικά, ο εγκέφαλος μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες από το... φάκελο των βραχυπρόθεσμων αναμνήσεων σε εκείνον των μακροπρόθεσμων. Αν λοιπόν θέλεις να μάθεις γρηγορότερα τα βήματα ενός χορού, κοιμήσου περισσότερο!

photo: peasap/flickr 

Διαβάστε επίσης

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

SINGLES

Ο έρωτας δεν είναι σινεμά, μωρό μου…

Τοξικές σχέσεις που ρομαντικοποιήθηκαν στην οθόνη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Πώς η εποχή του Ταύρου θα επηρεάσει κάθε ζώδιο

Τι θα φέρει η δυναμική εποχή του Ταύρου στο ζώδιό σας

CELEBS

Ιωάννα Τούνη: Βραδινή έξοδος στα μπουζούκια με neon lime deux pieces

H εντυπωσιακή εμφάνιση με μίνι φούστα και oversized σακάκι

BEAUTY TIPS

Αποκαλύπτοντας τα μυστικά λάμψης της Anya Taylor-Joy

Η Anya Taylor-Joy είχε γενέθλια στις 16 Απριλίου και εμείς γιορτάζουμε τα tips ομορφιάς της