5 εκπληκτικά πράγματα που κάνει το μυαλό μας στη διάρκεια του ύπνου

Ενώ εσύ κοιμάσαι, ο εγκέφαλος δουλεύει...

Γεωργία Κοντού

Γιατί περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας στην αγκαλιά του Μορφέα; Οι επιστήμονες έχουν δώσει ήδη κάποιες απαντήσεις για τη σημασία του ύπνου. Ξέρουν πλέον ότι στη διάρκειά του ο εγκέφαλός μας δεν είναι τόσο αδρανής όσο πιστεύαμε παλιά - κάθε άλλο! Ιδού λοιπόν πέντε εντυπωσιακά πράγματα που κάνει... ενώ εμείς είμαστε βαθιά νυχτωμένοι.

1. Παίρνει αποφάσεις. Χωρίς εσύ να το συνειδητοποιείς, επεξεργάζεται περίπλοκες πληροφορίες και προετοιμάζεται για δράση. Δεν σου έχει τύχει να ξυπνήσεις κάποιο πρωί με έτοιμη τη λύση για ένα πρόβλημα που σε απασχολούσε για καιρό; Γι' αυτό άλλωστε υπάρχει και η έκφραση "Sleep on it".

2. Δημιουργεί και παγιώνει αναμνήσεις. Ο ύπνος παίζει σπουδαίο ρόλο στη διαδικασία της μάθησης. "Πριν από αυτήν, προετοιμάζει τον εγκέφαλο ώστε να σχηματίσει αναμνήσεις", εξηγεί ο δρ Μάθιου Γουόκερ, ερευνητής ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και προσθέτει: "Μετά τη μάθηση, ο ύπνος είναι επίσης αναγκαίος, για να ενσωματώσει τις νέες πληροφορίες στη δομή του εγκεφάλου, μειώνοντας τις πιθανότητες να τις ξεχάσουμε". 

3. Ενισχύει τη δημιουργικότητα. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε ότι στη διάρκεια του ύπνου μπορεί να γεννηθούν ασυνήθιστες συνάψεις στον εγκέφαλο - οι οποίες όταν ξυπνήσουμε ίσως μάς οδηγήσουν στην έμπνευση. Για την ακρίβεια, την ώρα που ξυπνάμε είναι 33% πιθανότερο να κάνουμε συσχετισμούς ανάμεσα σε πολύ διαφορετικές ιδέες, δηλαδή να γίνουμε δημιουργικοί.

4. Καθαρίζει τις τοξίνες. Μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια του 2013 έδειξε ότι ενώ εμείς κοιμόμαστε ο εγκέφαλος κάνει... φασίνα: απομακρύνει τις τοξικές μοριακές ενώσεις που συσσωρεύονται στο εσωτερικό του στη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, η στέρηση ύπνου μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών νόσων όπως αυτή του Αλτσχάιμερ.

5. Αφομοιώνουμε κινητικές δεξιότητες. Μια εγκεφαλική δραστηριότητα στη διάρκεια του ύπνου συνδέεται με την αποθήκευση πληροφοριών που αφορούν δραστηριότητες όπως η οδήγηση ή το τένις. Ουσιαστικά, ο εγκέφαλος μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες από το... φάκελο των βραχυπρόθεσμων αναμνήσεων σε εκείνον των μακροπρόθεσμων. Αν λοιπόν θέλεις να μάθεις γρηγορότερα τα βήματα ενός χορού, κοιμήσου περισσότερο!

photo: peasap/flickr About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares