Πώς ο βελονισμός σε βοηθά να είσαι stress free;

Απαλλάξου από το άγχος που τρώει τη ζωή σου.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Μιλάμε για το στρες λες και μιλάμε για το πρωινό ξύπνημα. Μας ενοχλεί αλλά είναι κάτι που έχουμε συνηθίσει. Πρέπει όμως να είναι έτσι ή είναι ώρα να σκεφτούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας; 

Το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στις συνθήκες του περιβάλλοντος, η οποία χρειάζεται να υπάρχει σε λογικά-φυσιολογικά πλαίσια. Σε κινητοποιεί ώστε να αντιδράς στις απαιτητικές συνθήκες και να συνεχίζεις τη δραστηριότητά σου.

Μόλις σταματήσει το αίτιο του στρες πρέπει να επανέρχεσαι σε φυσιολογική κατάσταση και η «υπερένταση» να υποχωρεί. Όταν όμως τα επίπεδα του στρες ξεπεράσουν κάποια όρια τότε αποκτάς προβλήματα, σωματικά ή ψυχικά, και χάνεις τη λειτουργικότητά σου.

Και τότε είναι που πρέπει να αναλάβεις δράση.

Πώς θα καταλάβεις όμως ότι έχεις πρόβλημα;

- Η διάγνωση ως ένα βαθμό μπορεί να πραγματοποιηθεί από γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας. Όταν όμως το άγχος αυξάνεται, γίνεται υπερβολικό, υπάρχει επαναληπτικότητα ή παρατηρείται μεγάλη ένταση στην κατάσταση του ατόμου, τότε θα χρειαστεί να γίνει διάγνωση από κάποιον ειδικό επιστήμονα διαχείρισης του στρες. Αφού ολοκληρωθεί σωστά η διάγνωση καθορίζεται και η θεραπεία. 

- Οι θεραπείες καλό είναι να είναι ολιστικές. Η κάθε θεραπεία δηλαδή πρέπει να εξειδικεύεται για τον κάθε άνθρωπο. Δεν είναι σωστό να δίνονται γενικές οδηγίες για όλους, μιας και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρειάζεται τη δική της εξατομικευμένη προσέγγιση και αντιμετώπιση. Η σύσταση φαρμακευτικής αγωγής ή θεραπείας βελονισμού ή κάποιας άλλης μεθόδου που μειώνει το στρες, χρειάζεται να γίνεται μεμονωμένα για κάθε συγκεκριμένο οργανισμό ο οποίος θα πρέπει να είναι σε θέση να ολοκληρώσει αυτή τη θεραπεία.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός; 

Με δύο τρόπους: 

1. Ο πρώτος είναι ο συμπτωματικός, δηλαδή η περιστασιακή μείωση των επιπέδων του άγχους.

2. Ο δεύτερος είναι ο θεραπευτικός.

Αφού πραγματοποιηθεί η σωστή διάγνωση δίνεται ένα πλήρες θεραπευτικό πλάνο στον θεραπευόμενο (είτε μόνο με βελονισμό, είτε σε συνδυασμό και με κάποια άλλη θεραπεία) μέχρι να επιτευχθεί η εξάλειψη των συμπτωμάτων και η ολοκληρωτική θεραπεία του παθολογικού στρες.

Οι συγκεκριμένες θεραπείες δεν έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια. Στην αρχή μπορεί να πραγματοποιηθεί μια δόση ρύθμισης ή εφόδου, όπως την αποκαλούν στη γλώσσα του βελονισμού, με διάρκεια από 5 - 15 συνεδρίες συνήθως.  

Έπειτα σχεδιάζεται ένα πλάνο αποθεραπείας του ασθενούς, μέχρις ότου να εξαφανισθούν τα συμπτώματα του στρες και να υπάρξει μια σταθερότητα στη συναισθηματική του κατάσταση. Συνήθως είναι 1 θεραπεία το μήνα ή 1 τη βδομάδα ανάλογα την περίπτωση. 

Οι συνεδρίες βελονισμού διαρκούν συνήθως 20 λεπτά τη φορά, δεν πονάνε, ενώ ο ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι ξαπλωμένος στο ιατρικό κρεβάτι και χαλαρώνει. Μετά το τέλος της εφαρμογής του βελονισμού επιστρέφει κανονικά στην καθημερινότητά του. 

*Ευχαριστούμε για τις συμβουλές της την Dr Κωνσταντίνα Θεοδωράτου, Γενική Ιατρό ΜD, MSc Βελονισμού, Med. Psych, εξειδικευμένη στο Βελονισμό, τη Συμβουλευτική Εξαρτήσεων και την Κλινική Ψυχολογία, Πρόεδρο της Παγκόσμιας Εταιρίας Ιατρών Βελονισμού (ICMART) & Πρόεδρο του Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας (SAMAG).
 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares