Skip to main content

SINGLES

Η νέα θρησκεία των Αsexuals

Δυνατή είσοδος  στο λεξικό της ερωτικής έλξης 



 

Οι ασέξουαλ δεν είναι κάποιο εξωτικό φρούτο στην ήδη μεγάλη γκάμα της σύγχρονης σεξουαλικότητας. Η σεξουαλικότητα των ανθρώπων δεν αλλάζει ανά τους αιώνες. Αυτό που αλλάζει είναι η προσέγγισή σου. Μεγαλώνει το εύρος των γνώσεων σου για τη σεξουαλική επιθυμία και το πώς αυτή εκδηλώνεται στους ανθρώπους. Οι άνθρωποι δεν βιώνουν σήμερα διαφορετικά τη σεξουαλικότητά τους, απλώς είναι επιτέλους πιο άνετοι να μιλήσουν ξεκάθαρα για αυτό που είναι – νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια να βγουν από την ντουλάπα και να μοιραστούν την εμπειρία της σεξουαλικής τους ταυτότητας και του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Αναφορές για την ασεξουαλικότητα υπάρχουν στην επιστημονική κοινότητα από το 1896, ενώ πιστεύεται ότι ιστορικά πρόσωπα όπως οι Emily Brontë, Salvador Dalí, Isaac Newton, Nikola Tesla ήταν ασεξουαλικοί. Ωστόσο, μόλις το 2001 ιδρύθηκε η πρώτη κοινότητα των ασεξουαλικών από τον ακτιβιστή Daid Jay, η AVEN - Asexual Visibility and Education Network. Ενώ χρειάστηκε να περάσουν κι άλλα χρόνια μέχρι να αποφασίσει το 2013 η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση να σταματήσει να κατηγοριοποιεί την Ασεξουαλικότητα ως Ψυχική Διαταραχή.

Η ασεξουαλικότητα ορίζεται τυπικά ως η απουσία σεξουαλικής έλξης προς άλλους ανθρώπους. Αυτός ο ορισμός αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα ότι, χωρίς αντιφάσεις, οι ασέξουαλ θα μπορούσαν να βιώσουν άλλες μορφές έλξης, να αισθανθούν σεξουαλική διέγερση, να κάνουν σεξουαλικές φαντασιώσεις, να αυνανιστούν ή να κάνουν σεξ με άλλους ανθρώπους, και σαφώς να κάνουν ρομαντικές σχέσεις.
https://www.instagram.com/p/CDA-3cdBrY-/
Οι λεπτές αποχρώσεις της έλξης

Το να είσαι ασέξουαλ μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθέναν ξεχωριστά. Κάποιοι μπορεί να βιώσουν σεξουαλική έλξη. Κάποιοι δεν βιώνουν ποτέ σεξουαλική έλξη αλλά βιώνουν διαφορετικές μορφές έλξης.

Ρομαντική έλξη: η επιθυμία δημιουργίας μιας ρομαντικής σχέσης με κάποιον

Αισθητική έλξη: προσέλκυση σε κάποιον με βάση το πώς φαίνονται

Αισθησιακή ή φυσική έλξη: η επιθυμία φυσικής επαφής, να θέλεις να αγγίξεις, να κρατήσεις ή να αγκαλιάσεις κάποιον

Πλατωνική έλξη: η επιθυμία να είσαι φίλος με κάποιον

Συναισθηματική έλξη: η επιθυμία για μια συναισθηματική σύνδεση με κάποιον.

Οι ασέξουαλ μπορούν να βιώσουν όλες αυτές τις μορφές έλξης. Άλλοι μπορεί να βιώσουν σεξουαλική έλξη μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Μερικοί μπορεί να βιώσουν σεξουαλική έλξη μόνο σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις.

Ξαναγράφοντας το λεξιλόγιο του σεξ

Ο ασέξουαλ έχει λίμπιντο ή σεξουαλική επιθυμία, αλλά στερείται σεξουαλικής έλξης. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της λίμπιντο, της σεξουαλικής επιθυμίας και της σεξουαλικής έλξης.

Libido: Επίσης γνωστή ως σεξουαλική ή γενετήσια ορμή, πρόκειται για το να θέλεις να κάνεις σεξ και να βρεις σεξουαλική απόλαυση και σεξουαλική απελευθέρωση.

Σεξουαλική επιθυμία: Αυτή είναι η επιθυμία του να κάνεις σεξ, είτε πρόκειται για ευχαρίστηση, προσωπική σύνδεση, τεκνοποίηση ή κάτι άλλο.

Σεξουαλική έλξη: Αφορά το να θεωρείς κάποιον σεξουαλικά ελκυστικό και να θέλεις να κάνεις σεξ μαζί του.

Πολλά άτομα που δεν είναι ασέξουαλ έχουν χαμηλή λίμπιντο ή μπορεί να μην επιθυμούν σεξ. Ομοίως, πολλοί ασέξουαλ άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν λίμπιντο και μπορεί να βιώσουν σεξουαλική επιθυμία. Έτσι, οι ασέξουαλ άνθρωποι μπορεί ακόμα να αυνανίζονται ή να κάνουν σεξ.

Υπό το ίδιο πρίσμα, ασεξουαλικότητα δεν σημαίνει πάντα ότι κάποιος δεν απολαμβάνει το σεξ, απλώς σημαίνει ότι δεν βιώνει σεξουαλική έλξη.

Είπαμε, άλλο σεξ άλλο σεξουαλική έλξη

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας ασέξουαλ μπορεί να θέλει να κάνει σεξ. Για παράδειγμα:

για να ικανοποιήσουν τη λίμπιντο του

να κάνει παιδιά

για να κάνει τον σύντροφό τους χαρούμενο

για να βιώσει τη φυσική ευχαρίστηση του σεξ

για να δείξει και να λάβει μια διαφορετική μορφή στοργής

για την αισθησιακή απόλαυση του σεξ, συμπεριλαμβανομένου του αγγίγματος και της αγκαλιάς

Φυσικά, ορισμένοι ασεξουαλικοί άνθρωποι έχουν ελάχιστη ή καθόλου σεξουαλική επιθυμία - και αυτό είναι επίσης εντάξει!

What’s up doc?

Πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι «λάθος» με τους ασέξουαλ. Ο κόσμος φαίνεται να υποθέτει ότι ο καθένας αισθάνεται σεξουαλική έλξη - έτσι οι ασέξουαλ μπορεί να ανησυχούν ότι υπάρχει και κάτι λάθος με τον εαυτό τους. Η ασεξουαλικότητα δεν είναι ιατρικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να διορθωθεί. Δεν υπάρχει υποκείμενη «αιτία». Η ασεξουαλικότητα είναι ένα σχετικά σταθερό, ανεξάρτητο χαρακτηριστικό της ταυτότητας κάποιου. Δεν έχει να κάνει με επιλογή, με θρησκευτικές πεποιθήσεις ή με συνειδητή αποχή από το σεξ.

Οι ασέξουαλ αγαπούν το ρομάντζο

Μια έρευνα που διενήργησε η AVEN το 2014 διαπίστωσε ότι το 25,9 τοις εκατό των ασέξουαλ δήλωσαν ότι είναι ρομαντικοί. Πολλοί άλλοι ασέξουαλ είναι ανοιχτοί σε ρομαντικές σχέσεις και έχουν ρομαντικό προσανατολισμό. Θεωρώντας τον εαυτό τους ετερορομαντικό, ομορομαντικό, biromantic και ούτω καθεξής, δηλαδή, ρομαντικά ελκυστικό σε άτομα διαφορετικών, ίδιων ή και των δύο φύλων. Ομοίως, οι ασέξουαλ μπορεί να ασπαστούν τη μη μονογαμία για το εύρος των λόγων που κάνουν οι αλλόφυλοι.
https://www.instagram.com/p/CDA4HCVBnjM/
Δίνοντας στις λέξεις τη σωστή τους έννοια – άλλο σεξ άλλο ρομαντική αγάπη

Η σεξουαλική δραστηριότητα λέγεται συχνά ότι διακρίνει τη ρομαντική αγάπη από άλλες μορφές αγάπης, ιδίως από τη φιλία. Πράγματι, η ρομαντική αγάπη μερικές φορές αναφέρεται ως «ερωτική αγάπη» ή «σεξουαλική αγάπη» και η προσδοκία ότι οι γάμοι θα περιλαμβάνουν σεξουαλικό στοιχείο εξακολουθεί να αναφέρεται στον σχετικό νόμο. Είναι η «προεπιλεγμένη ρύθμιση» για τη ρομαντική αγάπη να συμπεριλάβει το σεξ και γι' αυτό είναι λογικό να περιμένεις από τον ρομαντικό σου σύντροφο να κάνει σεξ μαζί σου, ακόμη και να τερματίσει τη σχέση εάν δεν υπάρχει προοπτική σεξουαλικού στοιχείου σε αυτό.

Επιπλέον, το σεξ θεωρείται γενικά ως δείκτης μιας υγιούς ρομαντικής σχέσης και η έλλειψη σεξ συχνά θεωρείται ότι αποτελεί ένδειξη άλλων προβλημάτων στη σχέση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το σεξ θεωρείται ότι είναι η πιο έντονη ή ολοκληρωμένη μορφή οικειότητας. Ωστόσο, όταν εξετάζουμε την ασεξουαλικότητα, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η ρομαντική αγάπη δεν είναι πλήρης χωρίς σεξουαλικότητα.

Ασέξουαλ ρομαντισμός

Η ύπαρξη του ασέξουαλ ρομαντισμού σε βοηθά να δεις ότι οποιαδήποτε υποτιθέμενη σχέση μεταξύ ρομαντικής αγάπης και σεξ πρέπει να αποδυναμωθεί. Επιπλέον, αξίζει επίσης να θυμάσαι ότι μερικοί ασέξουαλ κάνουν και απολαμβάνουν το σεξ. Έστω κι αν ξ ορισμού, οι ασέξουαλ θα κάνουν σεξ χωρίς να προσελκύονται σεξουαλικά από τους συντρόφους τους. Το σεξ, ειδικά στο πλαίσιο μιας ρομαντικής σχέσης, πρέπει να είναι οικείο και ευχάριστο, αλλά είναι απαραίτητη η σεξουαλική έλξη;

Προσδιορίζοντας την ασεξουαλικότητα διευρύνεις την κατανόησή σου για την αγάπη και το σεξ. Πρώτον, οι εμπειρίες των ασέξουαλ σε ρομαντικές σχέσεις σε βοηθούν να καταλάβεις ότι η σεξουαλική δραστηριότητα δεν είναι απαραίτητη για την έκφραση αγάπης και οικειότητας. Δεύτερον, και πιο ενδιαφέρον, οι σεξουαλικές εμπειρίες των ασέξουαλ αρχίζουν να δείχνουν ότι μπορεί να έχεις αναπτύξει υπερβολικά στενές αντιλήψεις για την έλξη και την απόλαυση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είναι καλή η σεξουαλική δραστηριότητα και δεν στηρίζονται σαφώς όλοι στην εμπειρία της σεξουαλικής έλξης ή της σεξουαλικής ευχαρίστησης. Είναι σημαντικό να αρχίσεις να αμφισβητείς αυτές τις υποθέσεις και να είσαι ανοιχτή σε περισσότερα είδη σχέσεων και σεξουαλικών εμπειριών.

Άλλωστε δεν είναι κακό να βρεις κάποιον που να σου πει ότι θέλει να κοιμηθεί μαζί σου και να το εννοεί κυριολεκτικά!

Διαβάστε επίσης

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

SINGLES

Ο έρωτας δεν είναι σινεμά, μωρό μου…

Τοξικές σχέσεις που ρομαντικοποιήθηκαν στην οθόνη

Προτεινόμενα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

FASHION RADAR

Η Rihanna κλέβει τις εντυπώσεις με το statement look της σε oversized fit

Τι φόρεσε η αγαπημένη RiRi στην επίσημη παρουσίαση της Fenty x PUMA;