Skip to main content

SINGLES

Έρωτας με την πρώτη ματιά ή απλώς the heat of the moment

Καλό το κεραυνοβόλημα αλλά αυτό που αποκαλείς «έρωτας» χρειάζεται πολλά παραπάνωΑπό μια φευγαλέα ματιά, ένα ξαφνικό χαμόγελο έως ένα κατά λάθος ή τυχαίο άγγιγμα πολλές φορές ένας εντελώς άγνωστος κεντρίζει την προσοχή σου και σε κάνει να νιώθεις πεταλούδες στο στομάχι. Η αίσθηση μιας ισχυρής και ανεξήγητης σύνδεσης με κάποιον που μόλις γνώρισες μπορεί να είναι μια συναρπαστική και έντονη εμπειρία. Αν και είναι κάτι συνηθισμένο το να νιώσεις έλξη από κάποιον ξένο, το να βιώσεις μια βαθύτερη σύνδεση είναι αρκετά πιο πολύπλοκο.

Pixel

Αν λοιπόν αναρωτιέσαι κατά πόσο μπορείς να ερωτευτείς με την πρώτη ματιά; Σύμφωνα με ειδικούς σχέσεων, είναι πιθανό να αισθάνεσαι σαν να ερωτεύεσαι κάποιον αμέσως μετά τη συνάντησή σας, αλλά το να ορίσεις αυτό το συναίσθημα ως έρωτα ή αγάπη μπορεί να μην είναι και το πιο σοφό πράγμα.

Οι σύμβουλοι σχέσεων ισχυρίζονται ότι είναι δυνατόν να νιώσεις ερωτική έλξη για κάποιον αρκετά γρήγορα, αλλά δεν πρόκειται για πραγματική αγάπη. Είναι μια ισχυρή μαγνητική έλξη και ίσως έχεις μάθει ότι οτιδήποτε ισχυρό μπορεί να είναι έρωτας. Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να θαυμάζεις το ηλιοβασίλεμα με το νέο σου soulmate, είναι σημαντικό να καταλάβεις τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και το σώμα σου που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τα τόσο έντονα συναισθήματά σου.

Για μερικούς, η εσωτερική ένταση του «κεραυνοβολήματος» σχετίζεται με το να βρίσκεσαι κοντά σε κάποιον με τον οποίο νιώθεις να συνδέεσαι μέσω μιας αυξημένης ψυχικής και σωματικής διέγερσης, και για άλλους μπορεί να ερμηνευθεί ως η αβίαστη ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ δύο ανθρώπων. Περιττό να πούμε ότι οι αποχρώσεις μιας ερμηνείας του τι θεωρεί κανείς «έρωτας με την πρώτη ματιά» μπορεί να είναι εξαιρετικά εξατομικευμένες. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, αυτό που συνήθως θεωρούμε ως «έρωτας με την πρώτη ματιά» είναι το να αισθάνεσαι πολύ συνδεδεμένος με κάποιον, σαν να τον γνωρίζεις ήδη ή σαν να πρόκειται να τον γνωρίσεις.

Έχε όμως στο νου σου ότι είναι επίσης πολύ πιθανό να αφορά απλώς καθαρή έλξη, με άλλα λόγια λαγνεία, αντί για έρωτα. Η χημεία είναι η άμεση έλξη που νιώθεις όταν βλέπεις για πρώτη φορά κάποιον. Αλλά να θυμάσαι, οι άνθρωποι είναι πολύ περίπλοκα πλάσματα. Λαμβάνεις ενδείξεις σε πολλά επίπεδα. Η επιστήμη πίσω από την αρχική έλξη αναδεικνύει πολλά για τις διαφορές μεταξύ έρωτα και λαγνείας, παρόλο που η λάμψη στο βλέμμα που ανταλλάσσεις με κάποιον μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ότι βρήκες το «κάτι», δεν είναι τόσο απλό.

addicted7

Εξετάζεις το βλέμμα του άλλου για να προσδιορίσεις αν μπορείς να τον εμπιστευτείς, αν μπορείς να καταλάβεις τα συναισθήματά του, την αντιληπτή του νοημοσύνη και ακόμη ίσως και να προσπαθείς να καταλάβεις αν τον ελκύεις ερωτικά. Όλα αυτά μπορούν να σε βοηθήσουν σχετικά γρήγορα να αποφασίσεις αν είσαι συμβατή με αυτό το άτομο. Όλα αυτά συμβαίνουν πριν ακόμα ανταλλάξεις μια λέξη με τον άλλον, με αποτέλεσμα ένα αίσθημα συμβατότητας να είναι ουσιαστικά αυτό που σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι ερωτευμένη με την πρώτη ματιά.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής επιβεβαίωσε ότι οι άνθρωποι μπορούν να δουν κάποιον τόσο σύντομα όσο 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου και να αποφασίσουν εάν είναι κατάλληλος σεξουαλικός σύντροφος. Μόλις ο εγκέφαλος καταγράψει ότι κάποιος είναι συμβατός σεξουαλικός σύντροφος, και τα δύο μέρη μπορεί να αρχίσουν να ανταλλάσσουν αυτό που είναι γνωστό ως συνωμοτικό βλέμμα.

Αυτό το βλέμμα είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό ανθρώπινο τέχνασμα. Οι άνδρες και οι γυναίκες συχνά κοιτάζουν επίμονα τους πιθανούς συντρόφους για περίπου δύο έως τρία δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια των οποίων οι κόρες τους μπορεί να διασταλούν – κάτι που εκλαμβάνετε ως ένα σημάδι ακραίου ενδιαφέροντος. Το βλέμμα πυροδοτεί ένα πρωτόγονο μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου, προτρέποντας ένα από τα δύο βασικά συναισθήματα - προσέγγιση ή υποχώρηση. Έτσι, όταν τα μάτια σου «κλειδώνουν» με έναν όμορφο ξένο σε ένα γεμάτο δωμάτιο και μοιάζει να προσελκύετε ο ένας τον άλλον χωρίς συγκεκριμένο λόγο, έχει ήδη ανταλλαχθεί μια εκπληκτική ποσότητα πληροφοριών.

Παρά την εσωτερική και σωματική αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει αυτός ο τύπος εμπειρίας, η αλήθεια είναι ότι βασίζεται κυρίως σε φυσικά χαρακτηριστικά. Βγάζεις όλα αυτά τα βιαστικά συμπεράσματα χωρίς να γνωρίζεις πράγματι εάν κάτι από όλα αυτά είναι αλήθεια. Και ενώ η φυσική χημεία είναι από μόνη της ένα πολύ πραγματικό και ισχυρό πράγμα, αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε έρωτα που απαιτεί ένα βάθος κατανόησης και αποδοχής και που χρειάζεται χρόνο για να χτιστεί.

Η πραγματική αγάπη, το βαθύ και ισχυρό αυτό είδος, είναι μια αγάπη που μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου. Η πραγματική αγάπη είναι αυτό που έρχεται μετά από την καυτή, παθιασμένη φάση του μήνα του μέλιτος μιας σχέσης. Είναι το σύνολο της γνώσης ενός ατόμου. Το καλό, το κακό και το άσχημο.

Τελικά, μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις αν είσαι πραγματικά ερωτευμένη με κάποιον, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό τον γνωρίζεις. Παρ’ όλα αυτά, η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι επεξεργάζονται τη φυσική έλξη και του τρόπου καλλιέργειας ενός ερωτικού δεσμού είναι το κλειδί για τη λήψη ορθών αποφάσεων στις σχέσεις. Τις περισσότερες φορές, ο μόνος τρόπος να γνωρίζεις με βεβαιότητα αν μια αρχική σπίθα μπορεί να εξελιχθεί σε έρωτα και εν συνεχεία αγάπη είναι να δώσεις σε σένα και τον σύντροφό σου χώρο και χρόνο για να εξερευνήσετε περαιτέρω τη σύνδεση μεταξύ σας.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Solo dating: Γιατί η επιλογή της μοναξιάς είναι η επόμενη μεγάλη τάση ευεξίας

Το ένα, στην πραγματικότητα, δεν είναι ο πιο μοναχικός αριθμός

SINGLES

10 πράγματα που λένε οι ναρκισσιστές για να σας χειραγωγήσουν και να σας ελέγξουν

Σε ποιες φράσεις να έχετε τον νου σας για να μην πέσετε στις παγίδες ενός ναρκισσιστή

SINGLES

Πώς να προσελκύεις αυτούς που θες στη ζωή σου

15 συμπεριφορές κλειδιά που θα σε φέρουν πιο κοντά με τους άλλους

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαρία Καβογιάννη: Η ηλικία, η «άγνωστη» προσωπική ζωή & το πρώτο επάγγελμα

Οι αξέχαστοι ρόλοι και η καθηλωτική ερμηνεία στο Maestro

FITNESS

Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνεις με τα squats στη γυμναστική

Τα καθίσματα είναι μια πολύ σημαντική άσκηση, χρειάζεται όμως προσοχή ώστε να μην το παρακάνεις

CELEBS

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Εκτός από το έμφραγμα, έπαθα και δυο ανακοπές»

Σοκάρουν όσα αποκάλυψε για την περιπέτεια της υγείας του