Skip to main content

SINGLES

Πότε και γιατί είναι σημαντικό να κάνεις unfriend

Πολιτική ορθότητα και οι αξίες της φιλίας και των σχέσεων σε μια μεταπανδημική εποχή



Η εποχή που ζεις έχει σίγουρα στιγματιστεί από την εμφάνιση και τη σθεναρή παρουσία της πανδημίας του κορωνοϊού. Όλη η χρονιά του 2020 μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα δυστοπικό μυθιστόρημα ή ταινία θρίλερ. Αλλά μπορεί ταυτόχρονα να αποτελεί και ένα ισχυρό μάθημα για σένα αλλά και για όλη την ανθρωπότητα και μια καλή αφορμή για να δεις τι είναι σημαντικό και να απορρίψεις ό,τι είναι βλαβερό και να κρατήσεις μόνο ό,τι σου κάνει πραγματικά καλό.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και όλες οι εφαρμογές που βοήθησαν τα επαγγελματικά meetings, την τηλεργασία αλλά και το να μείνεις σε επαφή όλο αυτό το διάστημα με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σου είχαν και εξακολουθούν να έχουν την τιμητική τους. Ακόμα και άνθρωποι που μέχρι τώρα δεν είχαν ασχοληθεί, κατά κάποιον τρόπο αναγκάστηκαν να τα χρησιμοποιήσουν.

Ειδικά ωστόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτός από μέσο επικοινωνίας ή ψυχαγωγίας κάποια στιγμή απέκτησαν ρόλο ενημέρωσης ή λαϊκού δικαστηρίου. Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιείς το facebook για να μάθεις τα νέα της επικαιρότητας, δεν παύει να πέφτουν στην αντίληψή σου όλες οι απόψεις που κυκλοφορούν, σαν μια περίεργη μικρογραφία της κοινωνίας.

Όχι άλλη τοξικότητα

Πάντα σε στιγμές που συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα αντιλαμβάνεσαι τις τάσεις, τις ζυμώσεις που αναπτύσσονται έως τις ψυχολογικές διακυμάνσεις που επικρατούν εκεί έξω μόνο με ένα απλό σκρολάρισμα στο timeline σου. Από το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει πράγματι κορωνοϊός, τους masks haters μέχρι τους σκεπτικιστές για το εμβόλιο, εκτίθεσαι σε ένα σωρό «σκουπίδια». Στην πραγματική σου ζωή ωστόσο δεν θες να ανέχεσαι κάθε λογής trash που σου σερβίρουν.

Τα άτομα που αποτελούν τους «φίλους» σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιες φορές εξαρτώνται από το πώς χρησιμοποιείς το εκάστοτε μέσο. Όποια κριτήρια ωστόσο κι αν έχεις για την επιλογή των φίλων σου, η τωρινή πραγματικότητα είναι ήδη αρκετά φορτισμένη και δεν έχεις το περιθώριο χωρίς λόγο να την κάνεις ακόμα χειρότερη, ειδικά όταν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βλάπτει την ψυχική σου υγεία.

Unfriend, unfollow ή block

Μερικές φορές ειδικά όταν μπαίνουν στη μέση και επαγγελματικά ζητήματα, σχέσεις συνεργασίας ή πελατειακές, ενδεχομένως να χρειάζεται λίγο μεγαλύτερη προσοχή κι ένας διπλωματικός χειρισμός ως προς την απόφαση του αν θα μπλοκάρεις εντελώς ένα προφίλ ή έναν λογαριασμό. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβλέποντας τις δυναμικές που μπορεί να δημιουργούνται δίνουν συνεχώς μέσω των προσωπικών ρυθμίσεων του καθενός νέες δυνατότητες προκειμένου να αποφευχθούν κάποιες οριστικές διαγραφές. Για παράδειγμα, να μην εμφανίζονται συχνά ή καθόλου οι αναρτήσεις κάποιου στα feeds σου. Επίσης έχεις την επιλογή να κάνεις unfollow διατηρώντας τη «φιλία» σου με κάποιον χωρίς να έχετε ωστόσο σημαντική διάδραση μεταξύ σας.

Ακόμα έχεις τον απόλυτο έλεγχο των δικών σου αναρτήσεων για το ποιοι θες να βλέπουν τι από σένα. Οι λόγοι συνήθως που σε ωθούν να «εξαφανίσεις» στις μέρες μας κάποιον πλέον έχουν κυρίως να κάνουν με το κατά πόσο μοιράζεστε τις ίδιες απόψεις, αξίες, αντιλήψεις, αισθητική, κοσμοθεωρία. Μπορεί να υπάρχει δημοκρατία και πλουραλισμός αλλά μερικές φορές η ανοησία μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Όπως και η ρητορική μίσους μπορεί να έρθει ακάλεστη στην πόρτα σου. Οι τοξικές διαθέσεις επίσης κάποιων μπορούν να καταφέρουν να σε αγγίξουν ακόμα και αν δεν είναι στις δικές σου προθέσεις κάτι τέτοιο.

Ζήτημα καρδιάς

Μπορεί οι συνθήκες αυτή τη στιγμή να μην ευνοούν τις συναντήσεις, τις νέες γνωριμίες πρόσωπο με πρόσωπο ή τα ραντεβού δια ζώσης, ωστόσο επειδή υπάρχουν ήδη άφθονες εξειδικευμένες εφαρμογές για dating κράτα το φλερτ μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα μου πεις από το προφίλ κάποιου μπορεί να καταλάβεις πολλά, έως ίσως περισσότερα απ’ όσα πρέπει ή απ’ όσα χρειάζεται. Είναι πάντα καλύτερο να δώσεις τη δυνατότητα στον άλλο να σου προσφέρει ο ίδιος την αφήγηση της ζωής του και να αναλάβει την ξενάγηση στον κόσμο του.

Κι αν τύχει να γίνεται φίλοι στο facebook με κάποιον που σου αρέσει ή που φλερτάρετε, πρόσεξε να μην αντικαταστήσεις με καρδούλες και like το μεταξύ σας ενθουσιασμό και μην αρχίσετε να «συνομιλείτε» μέσω των posts σας – δεν είναι καθόλου ρομαντικό, όσο κι αν πιστεύεις το αντίθετο.

Πόσους φίλους χρειάζεσαι;

Επανερχόμαστε στη συνθήκη της πανδημίας που κάνει όλο τον κόσμο να αναθεωρεί τη στάση του σε βασικούς τομείς της ζωής του. Από το τι καταναλώνεις, μέχρι το πώς εργάζεσαι, πλέον περισσότερο από ποτέ έχεις συνειδητοποιήσει ότι κάθε σου πράξη έχει ένα αντίκτυπο πέρα από σένα, σχεδόν σε όλο τον πλανήτη. Η ατομική ευθύνη πάει χέρι χέρι με τη βιωσιμότητα της Γης. Από το τι ψηφίζεις στη χώρα σου μέχρι ποιον θα ήθελες να κερδίσει τις αμερικάνικες εκλογές, οι απόψεις σου όπως και η «επαφή» σου με όλο τον κόσμο παύουν να εντάσσονται σε περιορισμένα όρια και κουτάκια.

Όταν όμως στον έξω κόσμο, στη real life, καλείσαι να φτιάξεις με προσοχή τη «φουσκάλα ασφαλείας» σου κι εκεί μέσα να βάλεις όσους πραγματικά αξίζουν (και τιμούν) την ιδιότητα του φίλου (χωρίς εισαγωγικά) δεν θα ήταν χρήσιμο και υγιές να κάνεις το ίδιο και για όσους θα ήθελες να έχεις φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σκέψου το, νέα χρονιά ξεκινάει σε λίγο, ας είναι ένα από τα δώρα που θα κάνεις στον εαυτό σου, να είσαι λίγο πιο αληθινή με σένα και τους άλλους και να έχεις λίγο περισσότερες αληθινές σχέσεις στη ζωή σου.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.