Skip to main content

SINGLES

6 «θετικοί» στόχοι για τη νέα χρονιά

Η ψυχική σου υγεία πάνω απ' όλα...



Ανάμεσα στις λίστες με τις επιθυμίες, τις ευχές και τα όνειρα για το 2015 πρέπει να υπάρχει και μία που να έχει να κάνει αποκλειστικά με σένα. Όχι με αυτά που θέλεις να πετύχεις αλλά με το πώς θα βελτιώσεις την ψυχική σου κατάσταση και ισορροπία, που είναι άλλωστε το Α και το Ω για να κατακτήσουμε τους στόχους μας. Το να είσαι καλά μέσα σου, λοιπόν, είναι πιο εύκολο απ' όσο φαντάζεσαι. Απλά μαζί με το μεγάλο “let go” - που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι - το οποίο πρέπει να πεις στον εαυτό σου, μην ξεχάσεις να δώσεις σημασία στα παρακάτω βήματα...

1. Mην αγνοείς τον συναισθηματικό πόνο. Ο ψυχολογικός πόνος δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τον σωματικό. Αν κάτι εξακολουθεί να σε πονάει αρκετό καιρό αφού έχει συμβεί, τότε σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις κάτι γι' αυτό. Αν βιώνεις απόρριψη, αποτυχία ή απλώς μελαγχολία και το συναίσθημα του πόνου δεν λέει να φύγει από την ψυχή σου, μην μαθαίνεις να ζεις με αυτό αλλά αντιμετώπισε το άμεσα με κάθε τρόπο. 

2. Μην συνηθίζεις στην μοναξιά. Ήξερες ότι η χρόνια μοναξιά είναι καταστροφική για την συναισθηματική αλλά και για την σωματική σου υγεία και αυξάνει τις πιθανότητες σου να πεθάνεις πρόωρα κατά 14%; Το ξέρουμε, ακούγεται μακάβριο όμως η πραγματικότητα είναι πως, αν αισθάνεσαι μοναξιά, μικρά πράγματα, όπως το να επισκεφθείς την οικογένεια σου ή να πάρεις ένα τηλέφωνο τους φίλους σου, μπορούν να βοηθήσουν. Φτιάξε μία λίστα με ανθρώπους που έχουν υπάρξει κοντά σου στο παρελθόν και επικοινώνησε με έναν – έναν από αυτούς ξεχωριστά. Σπάσε τον κλοιό της απομόνωσης και μην συνηθίζεις στην ιδέα του να περνάς όλο τον ελεύθερο χρόνο σου μόνη σου. 

3. Μην ξύνεις τις πληγές. Οι συναισθηματικές πληγές έχουν ένα μεγάλο κακό: την τάση να κάνουν «κύκλους», ματώνοντας ξανά σε τακτά χρονικά διαστήματα κι εκεί που δεν το περιμένεις. Καμιά φορά, μάλιστα, πονάνε ακόμη περισσότερο με τον καιρό. Η αποτυχία, για παράδειγμα, μας κάνει συχνά να αισθανόμαστε αβοήθητοι και πως οποιαδήποτε μελλοντική μας προσπάθεια θα καταλήξει επίσης σε αποτυχία. Για να βγάλεις το μυαλό σου από αυτό το τριπάκι, προσπάθησε να πάρεις τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια σου. Φρόντισε να αγνοείς σκέψεις που θα σε παροτρύνουν να τα παρατήσεις πιστεύοντας πως αποκλείεται να τα καταφέρεις και εστίασε στο αρχικό σου πλάνο, που πρέπει να αποτελείται από σωστό σχεδιασμό, σκληρή προσπάθεια και άψογη εκτέλεση.

4. Μην ξεχνάς την αυτοπεποίθηση σου. Αυτοπεποίθηση αυτή η άγνωστη... Κι όμως, τόσο σημαντική για την καλυτέρευση της ζωής και της καθημερινότητας σου. Η αυτοπεποίθηση είναι σαν ένα είδος αμυντικού συστήματος ενάντια στο στρες και στο άγχος. Γι' αυτό τον λόγο, μην ξεχνάς να την τονώνεις. Πώς; Αρχικά απέφυγε την γκρίνια και τις συζητήσεις αυτολύπησης με τον εαυτό σου. Το μόνο που θα καταφέρεις έτσι είναι να την ρίξεις ακόμη πιο βαθιά στα τάρταρα. Κι από κει μέσα δεν θα μπορείς να την βγάλεις ούτε με γερανό, να το ξέρεις. 

5. Ανέκτησε την αυτοεκτίμηση σου μετά από μία απόρριψη. Το να σκεφτείς τα ενδεχόμενα προσωπικά σου λάθη έπειτα από μία απόρριψη είναι θεμιτό και φυσιολογικότατο. Αλλά το να επιμένεις να εστιάζεις σε αυτά αρκετό καιρό μετά, είναι εμμονικό και μάλλον θα καταστρέψει την όποια εκτίμηση εξακολουθείς να διαθέτεις για τον εαυτό σου. Το μεγαλύτερο καλό που μπορείς να κάνεις για σένα μετά από μία απόρριψη, είναι να σου συμπεριφερθείς ακριβώς όπως θα συμπεριφερόσουν σε έναν καλό φίλο. Με την ίδια φροντίδα και κατανόηση. 

6.Πάλεψε (και νίκησε) τις αρνητικές σκέψεις. Όταν γίνεται κάτι άσχημο, είναι λογικό να το σκέφτεσαι. Μέχρις ενός σημείου όμως. Το να παίζεις την σκηνή στο μυαλό σου ξανά και ξανά δεν πρόκειται να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις αυτό που έχει συμβεί. Όταν λοιπόν αισθάνεσαι την τάση – ή και την επιθυμία – να βουλιάξεις ξανά και ξανά στις ίδιες αρνητικές σκέψεις, βρες τρόπους να ξεχαστείς. Παίξε ένα παιχνίδι στον υπολογιστή σου, βγες για τρέξιμο ή διάβασε ένα βιβλίο. Οτιδήποτε, προκειμένου να μην επιτρέψεις στα φαντάσματα του αρνητισμού να στοιχειώσουν το μυαλό σου. 

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

SINGLES

Συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που σκοτώνουν αμέσως τη μεταξύ σας χημεία και έλξη

Τι να αποφύγετε για να μην ξενερώσετε τον (υποψήφιο κι όχι μόνο) σύντροφό σας

SINGLES

Πώς να καταλάβετε ότι έχετε «αλλεργία» στις σχέσεις

10 σημάδια ότι η προσωπικότητά σας δεν είναι συμβατή με το να είστε σε σχέση

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

Peach Perfect: Γιατί να υιοθετήσεις τις ροδακινί αποχρώσεις στο μακιγιάζ σου αυτή την άνοιξη

Και τέσσερις επιλογές προϊόντων από τη beauty editor του AllYou που θα απογειώσουν το makeup look σου

ΣΠΙΤΙ

6 απλοί τρόποι για να ομορφύνεις την κουζίνα σου

Δεν χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο!