Skip to main content

SINGLES

Τι κάνω όταν όλα πάνε στραβά;

H χαρά δεν βρίσκεται στην απουσία εμποδίων αλλά στην ευελιξία αντιμετώπισης



Το ένα και μοναδικό μυστικό αυτών που τα κατάφεραν  όταν η ζωή τους δεν τους χαμογελούσε κάποιο διάστημα,  δεν ήταν η τύχη τους αλλά η στάση τους. Δεν είναι αυτό που περνάμε, αλλά αυτό που σκεφτόμαστε. Φαντάσου ότι ο εγκέφαλός σου είναι μια μηχανή αναζήτησης. Δώσε  του λοιπόν εντολές να γκουγκλάρει  το σωστό ορισμό για την ζωή σου.
Πρώτα απ 'όλα, όταν όλα φαίνεται ότι πάνε στραβά στη ζωή σoυ, πρέπει να έχεις κατά νου ότι τα συναισθήματα αλλά και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε πολλές φορές είναι μεγάλοι ψεύτες. Νιώθεις ότι όλα πηγαίνουν ανάποδα, αλλά τις περισσότερες φορές, δεν είναι αλήθεια. Η ζωή μας  πηγαίνει εκεί που πηγαίνει η προσοχή μας. Εάν σκέφτεσαι συνέχεια, ότι κάτι στραβά συμβαίνει, θα αναπαράγεις μόνο περισσότερα στραβά πράγματα και γεγονότα. Οι New Age believers  μας λένε  ότι «προσελκύουμε» αρνητική ενέργεια ή οι κβαντικές δονήσεις μας προέρχονται από αρνητικότητα, οπότε η θετικότητα δεν έχει πρόσβαση σε εμάς. Και μάλλον έχουν και δίκιο.

Ένα baby step μπροστά
Η αντιξοότητα είναι συχνά ένα βήμα για την επιτυχία. Για αυτό μην  τα παρατάς, όταν  το σύννεφο των σκοτεινών συναισθημάτων σε αποθαρρύνει εντελώς. Ένα μικρό βήμα χρειάζεσαι μόνο.
Όταν σε παρόμοια συνθήκη της ζωής μου έκανα ένα βήμα πίσω για να αναλύσω τα μοτίβα που προκάλεσαν την «αναποδιά»  και πώς να το αποτρέψω στο μέλλον, αυτό που γνώρισα με εξέπληξε: τα πράγματα άρχισαν να βελτιώνονται μόνο όταν βγήκα από τον τρόπο μου να κοπιάρω ένα συγκεκριμένο «πατρόν» συμπεριφοράς.  Και επέτρεψα επιτέλους  στον εαυτό μου να λάβει βοήθεια. Το οποίο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες πεποιθήσεις μου, είναι πολύ διαφορετικό από το «ζητάω βοήθεια».



Άνοιγμα στους αγαπημένους σου
 Ακούγεται τόσο απλό, αλλά πολλοί από εμάς δεν το κάνουν. Αντί να πεις το τυπικό "ναι, είμαι καλά!" απάντησε όταν ένας φίλος σε ρωτά πώς είσαι και  πες την αλήθεια σου. Μην φοβάσαι  να είσαι ευάλωτη και  παραδέξου το όταν δυσκολεύεσαι. Δυστυχώς  τα κοινωνικά πρότυπα, μας θέλουν σαν ιλουστρασιόν avatar του Instagram μέσα σε πελάγη από σατέν positivity. Χάνουμε όμως έτσι έδαφος από το ανθρώπινο υλικό. Γύρνα και δες:  Αυτοί  δίπλα σου, είναι  οι αγαπημένοι σου άνθρωποι - για να σου δώσουν  υποστηρικτικό boost  όταν τo  χρειάζεσαι. Μάθε να επικοινωνείς ολόκληρη την συναισθηματική σου βεντάλια.
Αντί να περιμένεις  να σε ρωτήσουν οι άλλοι πως είσαι, παραδέξου ενεργά  όταν δεν την παλεύεις. Να είσαι πολύ συγκεκριμένη σχετικά με το είδος της υποστήριξης που αναζητάς. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να έχει να κάνει μ’  έναν ασφαλή συναισθηματικό χώρο για να νιώσεις καλά, η βοήθεια με μια συγκεκριμένη εργασία ή συζήτηση θεμάτων που σε ταλαιπωρούν. Ζήτα  από τους φίλους σου να σε τσεκάρουν στο μέλλον όταν σε  πιάσουν να επαναλαμβάνεις τοξική συμπεριφορά, ώστε να μην συμβεί  ξανά και να παραμείνεις ανοιχτή  για τα σχόλιά τους αντί να αντισταθείς σε αυτό. Είπαμε - ανεξάρτητα από το τι περνάς, δεν είσαι μόνη.

Ανοίγοντας στον εαυτό σου
Καμία από τη βοήθεια που λαμβάνεις  δεν έχει σημασία αν δεν βοηθήσεις  πρώτα εσύ τον εαυτό σου. Τις περισσότερες φορές  το «χειρότερο» που μας συμβαίνει  σε δύσκολες περιόδους προέρχεται από το  αυτοκαταστροφικό κομμάτι του εαυτού μας. Κρυβόμαστε από τον εαυτό μας  και αποφεύγουμε  τα συναισθήματά μας. Για να αισθανθούμε καλύτερα χρειάζεται  να αντιμετωπίσουμε  τους φόβους μας  και να πάρουμε  μια ενεργή απόφαση να μην επιτρέπουμε  στη ζωή μας  τα παλιά επαναλαμβανόμενα μοτίβα.



Πάρε την ενέργειά σου πίσω
Πέρνα τις  επόμενες 7 ημέρες  μπαίνοντας στο κάθισμα του οδηγού της ζωής σου. Γράψε τις σκέψεις σου σε χαρτί  για να μπορέσεις  να τις δεις  και να τις αντιμετωπίσεις. Κάθε φορά που θα νιώθεις άγχος ή φόβο στο σώμα σου, πάρε το χρόνο σου.  Και  αντί να αποσπάς  τον εαυτό σου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες δραστηριότητες που το μόνο που προκαλούν είναι θολή σκέψη δοκίμασε το παρακάτω:  Kάθισε κάπου ήρεμα, βάλε το χέρι σου επάνω στην καρδιά σου και ρώτησέ την: "τι συμβαίνει; πώς μπορώ να σε βοηθήσω; ".
Μια καλή άσκηση επίσης είναι να μιλήσεις στον εαυτό σου σε καθρέφτη με τρυφερότητα κι ενσυναίσθηση. Μπορεί ν’ ακούγεται λίγο hippy, το ξέρω, αλλά πίστεψέ με είναι απίστευτα αποτελεσματικό.


Μπορώ να δεχτώ ότι είναι εκτός του δικού μου ελέγχου

“Ο Θεός μου έχει χαρίσει  την ηρεμία να δεχτώ τα πράγματα που δεν μπορώ να αλλάξω. To θάρρος να αλλάξω τα πράγματα που μπορώ. Και τη σοφία να γνωρίζω  τη διαφορά”. Oι στίχοι από  το τραγούδι της Sinead O'Connor – Feel So Different,  μας μαθαίνουν μία και μόνο λέξη: Tην αποδοχή, αποδοχή, αποδοχή.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό σoυ. Δεν μπορείς  να αλλάξεις ας πούμε το παρελθόν, τη συμπεριφορά ενός άλλου ατόμου ή την οπτική ενός αγαπημένου προσώπου. Μην χάνεις λοιπόν  χρόνο προσπαθώντας να πείσεις  τους άλλους να αλλάξουν ή να προσπαθήσεις  να κάνεις  τα πράγματα να είναι διαφορετικά, αν δεν είναι στο δικό σου χέρι. Η επένδυση χρόνου και ενέργειας στην προσπάθεια για πράγματα που δεν είναι στον έλεγχό σου , θα σε κάνει να αισθανθείς  αβοήθητη και εξαντλημένη. Η αποδοχή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πετύχεις την ανθεκτικότητα που σου χρειάζεται τώρα.



Έχω βρεθεί και ξεπεράσει προηγούμενα εμπόδια

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να θυμάσαι  όταν αντιμετωπίζεις  δυσκολίες, είναι ότι έχεις  χειριστεί μια χαρά παρόμοια θέματα στο παρελθόν. Μην παραβλέπεις  τις προηγούμενες δυσκολίες που αντιμετώπισες με επιτυχία. Υπενθύμισε στον εαυτό σου όλα τα προηγούμενα προβλήματα που έχεις  ξεπεράσει και θα αποκτήσεις δύναμη κι  εμπιστοσύνη στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης.

Κάτι καλό θα ξεπηδήσει από αυτό
Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη είναι μια κατάσταση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάτι καλό θα βγει από αυτήν. Τουλάχιστον, είναι πιθανό να μάθεις  ένα σημαντικό μάθημα ζωής. Ίσως μαθαίνεις  να μην επαναλάβεις το ίδιο λάθος στο μέλλον ή ίσως να προχωράς από μια άβολη κατάσταση για να βρεις  κάτι καλύτερο. Αναζήτησε το ένα καλό δώρο που μπορεί να προκύψει όταν συμβαίνουν ανάποδα τα πράγματα και χωρίς πολλές σκέψεις… λάβε το με ευγνωμοσύνη!

Cover photo credits: Amanda Demme

 

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

SINGLES

Συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που σκοτώνουν αμέσως τη μεταξύ σας χημεία και έλξη

Τι να αποφύγετε για να μην ξενερώσετε τον (υποψήφιο κι όχι μόνο) σύντροφό σας

SINGLES

Πώς να καταλάβετε ότι έχετε «αλλεργία» στις σχέσεις

10 σημάδια ότι η προσωπικότητά σας δεν είναι συμβατή με το να είστε σε σχέση

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Ο Alessandro Michele νέος creative director του οίκου Valentino

Η ανακοίνωση του εμβληματικού οίκου βάζει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν εδώ και καιρό να αναλαμβάνει το τιμόνι του

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»