Η καταστροφική απουσία του αγγίγματος στην εποχή της πανδημίας

Τι προκαλεί η έλλειψή του και πώς μπορεί ένα χάδι να «θεραπεύσει» ακόμα και τη μοναξιά.

Γεωργία Κοντού


Το σώμα μας είναι «προγραμματισμένο» έτσι ώστε να δέχεται το άγγιγμα των άλλων. Τι συμβαίνει όμως όταν το στερείται - μια καθημερινότητα, στην εποχή του COVID-19, για πολλούς από εμάς;

Σε αυτό το ερώτημα επιχείρησε να απαντήσει η νευροεπιστήμονας Ελένα Γουόσλινγκ, PhD, με αφορμή την κοινωνική αποστασιοποίηση που επέβαλε ο κορονοϊός. Η στέρηση του αγγίγματος είναι μια πολύ μεγάλη παρέμβαση [στη ζωή μας» σχολίασε η ειδικός. Με τη σειρά του, ο ψυχολόγος Γάι Γουίντς πρόσθεσε: «Συνδέουμε το άγγιγμα με τη συναισθηματική εγγύτητα και την απουσία του με τη συναισθηματική απόσταση. Ίσως δεν το συνειδητοποιούσαμε, αλλά πριν από την πανδημία υπήρχαν στην καθημερινότητά μας δεκάδες μικρές στιγμές αγγίγματος».

Σε βιολογικό επίπεδο, κάθε άγγιγμα στέλνει σήματα στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν τη συναισθηματική ισορροπία μας. «Στις καλύτερες περιπτώσεις τα μηνύματα θα είναι: “Αυτό ήταν ωραίο. Είμαι αποδεκτός. Νιώθω πιο ασφαλής τώρα. Κάποιος βασίζεται πάνω μου» όπως σχολιάζει η Γουόσλινγκ, για να προσθέσει: «Έχω φίλους και ασθενείς που δεν τους έχει αγγίξει κανένας εδώ και έναν χρόνο. Καθόλου, ούτε μία χειραψία. Και αυτό τους κάνει να υποφέρουν. Υπάρχει μια ψυχρή αίσθηση απομόνωσης όταν μια αγκαλιά δεν υφίσταται ως επιλογή, που μπορεί να αφήσει σημάδια για πολύ καιρό».

Τα οφέλη του αγγίγματος δεν είναι μόνο ψυχολογικά, αλλά και σωματικά, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τον πόνο, το στρες και να δώσει ένα συνολικό αίσθημα ευεξίας. Τι μπορεί να το υποκαταστήσει όμως σε αυτή την περίοδο της μοναξιάς; Η ειδικός δίνει τις παρακάτω συμβουλές.

Κάντε ένα ζεστό ντους ή αφρόλουτρο, που έχει παρόμοια επίδραση με την τρυφερότητα, καθώς χαλαρώνει τους μυς και ανακουφίζει από την ένταση.

Χαϊδέψτε ένα κατοικίδιο ζώο. Ακόμα και αν δεν είναι δικό σας αλλά ανήκει σε κάποιον φίλο. Αυτή η απλή χειρονομία μειώνει το στρες, κατεβάζει τους καρδιακούς ρυθμούς και την πίεση, μεταξύ άλλων.

Κρατήστε όσο γίνεται πιο στενή επαφή με τους φίλους σας. Συναντηθείτε μαζί τους όσο περισσότερο μπορείτε, ακόμα και αν δεν μπορείτε να αγγίξετε ο ένας τον άλλον. Επιδιώξτε πιο ουσιαστικές και προσωπικές συζητήσεις, που ενισχύουν την αίσθηση της οικειότητας και του ανήκειν.

Ακόμα και αν υποχωρήσει εντελώς ο κίνδυνος της πανδημίας, μπορεί να παραμείνει, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, ο φόβος που πυροδοτεί, σε κάποιους από εμάς, το άγγιγμα. Ας συμφιλιωθούμε με αυτό το γεγονός, ας αφήσουμε το χρόνο να λειτουργήσει θεραπευτικά και, μέχρι τότε, ας βρούμε άλλους τρόπους επαφής και ευεξίας.

Δείτε μια ομιλία Ted της Ελένα Γουόσλινγκ:

https://www.youtube.com/watch?v=omIWt3xq648

Φωτογραφία: Christiana Rivers / UnsplashAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares