Skip to main content

SINGLES

Η καταστροφική απουσία του αγγίγματος στην εποχή της πανδημίας

Τι προκαλεί η έλλειψή του και πώς μπορεί ένα χάδι να «θεραπεύσει» ακόμα και τη μοναξιά.


Γεωργία Κοντού


Το σώμα μας είναι «προγραμματισμένο» έτσι ώστε να δέχεται το άγγιγμα των άλλων. Τι συμβαίνει όμως όταν το στερείται - μια καθημερινότητα, στην εποχή του COVID-19, για πολλούς από εμάς;

Σε αυτό το ερώτημα επιχείρησε να απαντήσει η νευροεπιστήμονας Ελένα Γουόσλινγκ, PhD, με αφορμή την κοινωνική αποστασιοποίηση που επέβαλε ο κορονοϊός. Η στέρηση του αγγίγματος είναι μια πολύ μεγάλη παρέμβαση [στη ζωή μας» σχολίασε η ειδικός. Με τη σειρά του, ο ψυχολόγος Γάι Γουίντς πρόσθεσε: «Συνδέουμε το άγγιγμα με τη συναισθηματική εγγύτητα και την απουσία του με τη συναισθηματική απόσταση. Ίσως δεν το συνειδητοποιούσαμε, αλλά πριν από την πανδημία υπήρχαν στην καθημερινότητά μας δεκάδες μικρές στιγμές αγγίγματος».

Σε βιολογικό επίπεδο, κάθε άγγιγμα στέλνει σήματα στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν τη συναισθηματική ισορροπία μας. «Στις καλύτερες περιπτώσεις τα μηνύματα θα είναι: “Αυτό ήταν ωραίο. Είμαι αποδεκτός. Νιώθω πιο ασφαλής τώρα. Κάποιος βασίζεται πάνω μου» όπως σχολιάζει η Γουόσλινγκ, για να προσθέσει: «Έχω φίλους και ασθενείς που δεν τους έχει αγγίξει κανένας εδώ και έναν χρόνο. Καθόλου, ούτε μία χειραψία. Και αυτό τους κάνει να υποφέρουν. Υπάρχει μια ψυχρή αίσθηση απομόνωσης όταν μια αγκαλιά δεν υφίσταται ως επιλογή, που μπορεί να αφήσει σημάδια για πολύ καιρό».

Τα οφέλη του αγγίγματος δεν είναι μόνο ψυχολογικά, αλλά και σωματικά, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τον πόνο, το στρες και να δώσει ένα συνολικό αίσθημα ευεξίας. Τι μπορεί να το υποκαταστήσει όμως σε αυτή την περίοδο της μοναξιάς; Η ειδικός δίνει τις παρακάτω συμβουλές.

Κάντε ένα ζεστό ντους ή αφρόλουτρο, που έχει παρόμοια επίδραση με την τρυφερότητα, καθώς χαλαρώνει τους μυς και ανακουφίζει από την ένταση.

Χαϊδέψτε ένα κατοικίδιο ζώο. Ακόμα και αν δεν είναι δικό σας αλλά ανήκει σε κάποιον φίλο. Αυτή η απλή χειρονομία μειώνει το στρες, κατεβάζει τους καρδιακούς ρυθμούς και την πίεση, μεταξύ άλλων.

Κρατήστε όσο γίνεται πιο στενή επαφή με τους φίλους σας. Συναντηθείτε μαζί τους όσο περισσότερο μπορείτε, ακόμα και αν δεν μπορείτε να αγγίξετε ο ένας τον άλλον. Επιδιώξτε πιο ουσιαστικές και προσωπικές συζητήσεις, που ενισχύουν την αίσθηση της οικειότητας και του ανήκειν.

Ακόμα και αν υποχωρήσει εντελώς ο κίνδυνος της πανδημίας, μπορεί να παραμείνει, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, ο φόβος που πυροδοτεί, σε κάποιους από εμάς, το άγγιγμα. Ας συμφιλιωθούμε με αυτό το γεγονός, ας αφήσουμε το χρόνο να λειτουργήσει θεραπευτικά και, μέχρι τότε, ας βρούμε άλλους τρόπους επαφής και ευεξίας.

Δείτε μια ομιλία Ted της Ελένα Γουόσλινγκ:

https://www.youtube.com/watch?v=omIWt3xq648

Φωτογραφία: Christiana Rivers / Unsplash

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

SINGLES

Συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που σκοτώνουν αμέσως τη μεταξύ σας χημεία και έλξη

Τι να αποφύγετε για να μην ξενερώσετε τον (υποψήφιο κι όχι μόνο) σύντροφό σας

SINGLES

Πώς να καταλάβετε ότι έχετε «αλλεργία» στις σχέσεις

10 σημάδια ότι η προσωπικότητά σας δεν είναι συμβατή με το να είστε σε σχέση

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.