Skip to main content

SINGLES

6 τρόποι να διαχειριστείς την αποτυχία

Υπάρχει κι αυτή η πλευρά της ζωής.



Η αποτυχία δεν αρέσει σε κανέναν. Η απόρριψη ακόμη λιγότερο. Έλα όμως που είναι και δύο μέσα στη ζωή κι όσο κι αν τα φοβάσαι δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα χρειαστεί να τα αντιμετωπίσεις. Και ο μόνος τρόπος για να το κάνεις είναι να καταφέρεις να δεις την θετική τους πλευρά. 

Η αποτυχία είναι στην πραγματικότητα ένας καλός δάσκαλος, ένας καθοδηγητής στο επόμενο βήμα που θα κάνεις. Μπορεί καμιά φορά να σε καθυστερεί αλλά δεν πρέπει να σε αποτρέπει από τους στόχους σου, ούτε να σε οδηγεί σε αδιέξοδο. Άλλωστε, οι περισσότεροι άνθρωποι που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στη ζωή τους, σίγουρα ήξεραν τα οφέλη της αποτυχίας. Μάθε κι εσύ ποια είναι και υπενθύμισε τα στον εαυτό σου την επόμενη φορά που ενδεχομένως δεν θα καταφέρεις να πετύχεις τον σκοπό σου.

1. Ανακάλυψε τι θέλεις. Η αποτυχία είναι ένας τρόπος να αποφασίσεις τι είναι αυτό που θέλεις πραγματικά, ενώ θα μπεις στη διαδικασία να βρεις τους κατάλληλους τρόπους για να το διεκδικήσεις. Μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι δεν ήσουν αρκετά παθιασμένη με κάτι και για αυτό δεν πέτυχες σε αυτό ή πώς πρέπει τελικά να διοχετεύσεις όλη σου την ενέργεια κάπου αλλού. Με λίγα λόγια μπορεί να μην άξιζε, κι αν άξιζε τότε σίγουρα πλέον ξέρεις τον τρόπο για να το πετύχεις.

3. Εκτίμησε τις ικανότητες σου. Η αποτυχία και τα προβλήματα που φέρνει μαζί της μας μαθαίνει να αποκτούμε νέες ικανότητες για να τα αντιμετωπίσουμε. Κάθε εμπόδιο, μας δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια νέα τεχνική για να το ξεπεράσουμε, ενώ ταυτόχρονα μας κάνει πιο ισχυρούς, καθώς πλέον ξέρουμε να φυλαγόμαστε και τι να περιμένουμε. Κοινώς, ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. 

4. Χρειάζεσαι μόνο πραγματικούς φίλους. Όσοι δεν σε αγαπούν για αυτό που είσαι, συνήθως φεύγουν μετά από μια αποτυχία ή δεν προσφέρουν τη βοήθειά τους. Οι φιλίες, όμως, είναι σημαντικές για να πετύχεις τους στόχους σου, για αυτό μετά από μια αποτυχία θα μπορείς να δεις ξεκάθαρα ποιοι είναι οι άνθρωποι στους οποίους μπορείς να βασιστείς.

5. Άσε τον εγωισμό στην άκρη. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην είναι εγωιστής και αλαζόνας σε κάποιες φάσεις της ζωής του. Όσοι βέβαια έχουν γνωρίσει τι σημαίνει αποτυχία, δύσκολα έχουν τέτοια συναισθήματα, γιατί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την επόμενη φορά που ενδεχομένως θα νιώσουν απόρριψη ή κριτική.

6. Αναγνώρισε την επιτυχία. Όσοι δεν έχουν πονέσει, λένε κάποιοι, δεν ξέρουν τι σημαίνει ευτυχία. Το ίδιο συμβαίνει και με την επιτυχία. Αν δεν αποτύχεις δεν θα αναγνωρίσεις την επιτυχία όταν έρθει.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

SINGLES

Ο έρωτας δεν είναι σινεμά, μωρό μου…

Τοξικές σχέσεις που ρομαντικοποιήθηκαν στην οθόνη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός