5 επιστημονικοί λόγοι για να... αρχίσεις τις αγκαλιές

Mια αγκαλίτσα την ημέρα...

Αναστασία Τουρούτογλου

Τι είναι αυτό που όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση λύπης, θυμού, κούρασης ή απογοήτευσης νιώθεις να έχεις ανάγκη περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο; Είναι αυτό που έχουμε ανάγκη όλοι μας, δηλαδή μια μεγάλη, σφιχτή αγκαλιά και η αίσθηση ότι κάποιος είναι δίπλα μας, μας αγαπάει και μας καταλαβαίνει. Η επιστήμη πρόσφατα κατέληξε πως όλες οι αγκαλιές - από τη μητρική και τη φιλική μέχρι την πιο παθιασμένη, ερωτική - έχουν την ίδια ακριβώς ιδιότητα: να μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφάλεια, ηρεμία και αισιοδοξία. Διάβασε αναλυτικά το γιατί.

1. Απλά μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. Όταν αγκαλιάζουμε κάποιον, η ορμόνη της αγκαλιάς, επιστημονικά γνωστή με την ονομασία ωκυτοκίνη, απελευθερώνεται και μας κάνει να νιώθουμε πιο όμορφα εσωτερικά. Η ουσία αυτή συνδέεται, επίσης, με το social bonding και προωθεί τα συναισθήματα της αφοσίωσης, της εμπιστοσύνης και της δέσμευσης.

2. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται στο σώμα μετά από μια αγκαλιά δεν βοηθάνε μόνο στο να νιώσουμε όμορφα συναισθήματα - μπορούν επίσης να βοηθήσουν και τη σωματική μας υγεία. Όταν κάποιος σε αγγίζει, ενεργοποιεί τους υποδοχείς πίεσης, οι οποίοι στη συνέχεια στέλνουν σήματα στα νεύρα, σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

3. Μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας. Μελέτη σχετικά με τους ανθρώπινους φόβους αποκάλυψε ότι οι αγκαλιές και τα αγγίγματα μειώνουν σημαντικά την ανησυχία της θνησιμότητας. Στη συγκεκριμένη έρευνα διαπιστώθηκε ότι ακόμα κι αν η αγκαλιά αυτή είναι με κάποιο άψυχο αντικείμενο, όπως ένα αρκουδάκι, εξακολουθεί να βοηθά στην "καταπράυνση" των φόβων. «Ακόμα και φευγαλέα και φαινομενικά ασήμαντα περιστατικά διαπροσωπικής επαφής μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την υπαρξιακή ανησυχία», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Sander Koole.

4. Κάνουν καλό στην καρδιά. Αγκαλιάζοντάς σε κάποιος μπορεί να σου ζεστάνει την καρδιά και την ψυχή, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, μια αγκαλιά μπορεί να είναι επίσης και καλό φάρμακο για την ίδια την καρδιά σου. Σε ένα πείραμα στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, οι συμμετέχοντες που δεν αγκαλιάστηκαν είχαν 10 παλμούς ανά λεπτό, σε σύγκριση με τους 5 παλμούς ανά λεπτό που αναπτύχθηκαν μεταξύ όσων αγκάλιασαν κάποιον κατά τη διάρκεια του πειράματος.

5. Διώχνουν το άγχος. Έχεις άγχος; Βρες λύση στην πρώτη μεγάλη αγκαλιά που θα σου προσφέρει κάποιος. Όταν θα σε αγκαλιάσει, θα μειώσει άμεσα το ποσοστό της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, που παράγεται στο σώμα μας. Οι αγκαλιές κάνουν επίσης το σώμα μας να διώχνει την ένταση και να στέλνει μηνύματα ηρεμίας στον εγκέφαλο. 

Εσύ ακόμα να το ρίξεις στις αγκαλιες;About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares