8 ενδείξεις ότι η φιλία σας είναι τοξική

Δύσκολο πολλές φορές να την αντιληφθούμε, μια τοξική φιλία μπορεί να μας επιβαρύνει συναισθηματικά ακόμη και σωματικά με τρόπους που δεν περιμέναμε ποτέ.

Ναταλία Πετρίτη

Δύσκολο πολλές φορές να την αντιληφθούμε, μια τοξική φιλία μπορεί να μας επιβαρύνει συναισθηματικά ακόμη και σωματικά με τρόπους που δεν περιμέναμε ποτέ.

Οι τοξικές φιλίες είναι συναισθηματικά εξουθενωτικές, υποκριτικές και σε καμία περίπτωση δεν αξίζουν τον χρόνο και την ενέργειά σου. Αυτές είναι 8 ενδείξεις ότι η φιλία σου με ένα άτομο είναι τοξική, ώστε να απομακρυνθείς από αυτό επιλέγοντας ανθρώπους που πραγματικά θέλουν να σε έχουν στη ζωή τους.

Η φιλία σας είναι γεμάτη από δράμα

Το μόνο πράγμα που είναι σίγουρο για ένα τοξικό άτομο δεν είναι άλλο από το δράμα! Αν στη φιλία σας τσακώνεστε συνεχώς και οι στιγμές έντασης και παρεξηγήσεων είναι περισσότερες από αυτές όπου περνάτε όντως όμορφα, τότε ίσως θα πρέπει να εξετάσεις αν ο φίλος ή η φίλη σου είναι ένα τοξικό άτομο.

Σε ανταγωνίζεται

Αν έχεις παρατηρήσει ότι ο φίλος ή η φίλη σου διακατέχεται από το συναίσθημα του ανταγωνισμού σε ζητήματα όπως η δουλειά, οι ερωτικές σχέσεις, το πανεπιστήμιο, ακόμη και η εξωτερική εμφάνιση, τότε σίγουρα έχεις να κάνεις με ένα τοξικό άτομο που σε γεμίζει αρνητικά συναισθήματα, άγχος, ενδεχομένως και πόνο. Και αυτό δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση στη ζωή μας, πόσο μάλλον στις φιλίες μας.

Σε αντιγράφει

Η 4η φορά που η φίλη σου αγοράζει το ίδιο ρούχο με εσένα ή προσποιείται ότι ξέρει σε βάθος τη φιλμογραφία του Godard χωρίς να έχει δει μισή του ταινία δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαία. Τα τοξικά άτομα τείνουν να αντιγράφουν τους φίλους τους, αναζητώντας την προσοχή αλλά και το να κλέψουν τη λάμψη από όσους έχουν δίπλα τους. Μείνε μακριά.

Ζηλεύει άλλους σας φίλους και φίλες

Ένα τοξικό άτομο εκδηλώνει συχνά αισθήματα ζήλιας προς άλλα άτομα που θεωρείς σημαντικά στη ζωή σου. Έτσι, την επόμενη φορά που θα έχεις μια σκηνή ζηλοτυπίας επειδή τόλμησες απλά να βγεις βόλτα με μια παλιά σου συμμαθήτρια, θα ξέρεις.

Νιώθεις υπεύθυνος για αυτόν-ήν

Ακόμη κι όταν συμπεριφέρονται αδικαιολόγητα, επιβαρύνοντας και θίγοντας όλη την παρέα, εσύ νιώθεις υπεύθυνος για αυτά. Αυτά είναι τα τοξικά άτομα, μετακυλούν πάντα την ευθύνη των πράξεών τους στους άλλους. Γι’ αυτό δώσε τέλος σε μια φιλία αν νομίζεις πως αυτό ακριβώς συμβαίνει και με εσάς.

Είναι υποκριτής/-τρια

Ενώ είναι διατεθειμένα να κάνουν σκηνή για εκείνη τη φορά που δεν πρόλαβες να τους απαντήσεις σε ένα μήνυμα, δεν θα αισθανθούν ποτέ άσχημα όταν θα κάνουν το ίδιο. Και αν τους το τονίσεις φυσικά και θα εκραγούν, κάνοντάς σε να μην τολμάς καν να συζητήσεις όσα σε προβληματίζουν στη συμπεριφορά τους.

Λέει συνεχώς ψέματα για να αποκτήσει την εύνοια των άλλων

Τα τοξικά άτομα τείνουν να λένε ψέματα ως προς το παρελθόν και τα βιώματά τους ώστε να αποκτήσουν την εύνοια των άλλων και να δικαιολογούν τις εκρήξεις της συμπεριφοράς τους με όρους ψυχιατρικοποίησης.

Διαισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά

Πολλές φορές διαισθανόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά με έναν άνθρωπο ακόμη κι όταν δεν είναι εφικτό το να εντοπίσουμε αμέσως μια ένδειξη στο χαρακτήρα του ότι δεν είναι και ο καλύτερος άνθρωπος στον κόσμο. Γι’ αυτόν τον λόγο, πολλές φορές αντιδρούμε ακόμη και σωματικά, με το να είμαστε αγχωμένοι ή σε ένταση όταν βρισκόμαστε με ένα άτομο που είναι τοξικό. Και συχνά αυτό αρκεί για να ακούσουμε τη διαίσθησή μας και να τον αποκόψουμε από τη ζωή μας. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares