Skip to main content

SINGLES

Ξεβολέψου: Πώς να δώσεις και να πάρεις αυθεντική αγάπη, σε μια αληθινή ερωτική σχέση

Αρκετά με τους imitation και τους «σχεδόν» έρωτες



Ο έρωτας δεν είναι θέμα κατανόησης. Δεν είναι τεστ που έκανες στην εφηβεία για να διαπιστώσεις αν είσαι ερωτευμένη. Αν αρχίζεις να τσεκάρεις κουτάκια με ερωτήσεις την έχεις χάσει ήδη την μπάλα; Τον έρωτα τον νιώθεις. Σε χτυπά κατακέφαλα. Σε κάνει να ξεχνάς όσα ήξερες. Μονοπωλεί τις σκέψεις σου. Από το πρωί ως το βράδυ, με έναν ύπουλο και διεισδυτικό τρόπο που χωρίς να συνειδητοποιείς την ύπαρξή του θα βρίσκεται πίσω από κάθε μικρομόριο σκέψης σου.

Από τα ρομαντικά μυθιστορήματα, τις love story ταινίες μέχρι τα άρθρα pop ψυχολογίας ο έρωτας συσκευάζεται σε ροζ καρδούλες κι έχει απαραιτήτως σχήμα καρδούλας. Πολλά ωστόσο πρότυπα ερωτικής πρωτοκαθεδρίας δεν αποτελούν και τόσο παράδειγμα ειδυλλιακής ευτυχίας. Σε μια εποχή που το εικονικό και το ιλουστρασιόν στήνουν συνεχώς παγίδες πολλά υποσχόμενες αναρωτιέσαι πώς τελικά θα καταλάβεις αν η γνωριμία σου έχει αυτό το κάτι που κάνει μια σχέση να αξίζει την ιδιότητα «ερωτική».

Για να σε διευκολύνω θα σου πω τι δεν είναι έρωτας. Έρωτας δεν είναι οτιδήποτε δεν προκύπτει φυσικά κι αβίαστα. Όταν σκέφτεσαι κατά πόσο η χημεία μιας σχέσης είναι κάτι που μπορεί να καλλιεργηθεί ή να βελτιωθεί αν δεν υπάρχει από το πρώτο ραντεβού (άντε, καλά, έστω από το δεύτερο – το πολύ τρίτο). Αν την ώρα που είσαι μαζί του συνεχίζεις να σκέφτεσαι τις επαγγελματικές σου εκκρεμότητες ή την αυριανή ατζέντα, λείπει το κύριο συστατικό ενός δυνητικού έρωτα – ο ενθουσιασμός.

Δεν είναι ότι κάτι δεν πάει καλά στο ραντεβού, απλώς δεν μοιάζει γνήσιο. Όταν  δεν σε κάνει να σκέφτεσαι με την καρδιά σου και να νιώθεις με το μυαλό σου. Αν δεν σε κάνει να ονειρεύεσαι μελλοντικές συναντήσεις κι αν δεις ότι η σκέψη σου τρέχει σε ψώνια ή συνταγές μαγειρικής, δεν τρελαίνεσαι και πολύ όταν είσαι μαζί του.

aaaeducat

Αν όταν είστε μαζί στις πρώτες καθοριστικές συναντήσεις δεν υπήρχε τίποτα που να σε κάνει να θέλεις να φανταστείς το μέλλον σας μαζί (εντάξει δεν λέω να αρχίσεις να σκέφτεσαι ονόματα για τα μελλοντικά παιδιά σας αλλά το πού θα πηγαίνατε για τριήμερο στην πρώτη αργία δεν είναι κάτι υπερβολικό ή αφύσικο). Όταν η σκέψη σου δεν κάνει άλματα προς το μέλλον σημαίνει ότι δεν την καλύπτει το παρόν σας.

Ακόμα κι αν δεν είσαι 18, ακόμα κι αν ίσως έχεις συνειδητοποιήσει ότι η ζωή δεν είναι παραμύθι, θες ο έρωτας να σε συναρπάζει. Να είναι απρόβλεπτος. Να σε εξιτάρει. Να τσιγκλάει το είναι σου σαν να σε γαργαλάει από την κορφή ως τα νύχια, διεγείροντας όλες σου τις αισθήσεις. Θες να είναι κάτι εξαιρετικό. Κάτι αυθεντικό. Δεν μιλάς για κάτι τέλειο ή αψεγάδιαστο, αλλά για μια πραγματική σύνδεση.

Μια αληθινή κατανόηση, μια ανάγκη να ανακαλύψεις σε βάθος αυτόν που έχεις απέναντί σου γιατί σε συναρπάζει και θες να μάθεις τα πάντα για αυτόν. Θέλεις να τον μελετήσω σαν να διαβάζεις για εξετάσεις. Θέλεις να τον γνωρίσεις από καρδιάς. Έχεις πάρει την απόφαση να μην βαριέσαι με κάποιον, επειδή η πλήξη σημαίνει μόνο ότι έχεις πάρει κάτι ως δεδομένο. Εάν βαριέσαι, αυτό σημαίνει ότι δεν δίνεις προσοχή. Ξέρεις ότι η αγάπη πρέπει είναι πραγματική και γι' αυτό δεν σκοπεύεις να τα παρατήσεις ποτέ, γι’ αυτό δεν είσαι διατεθειμένη να «τακτοποιηθείς» σε σχεδόν σχέση.

Το πιο ενοχλητικό στους «σχεδόν» έρωτες είναι το γεγονός ότι δεν νιώθεις αρκετά άνετα γύρω του. Πάντα θα σε ενοχλεί αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας από εσάς είχε κάνει κάτι λάθος, απλώς ότι πιθανώς δεν υπάρχει βαθύτερη σύνδεση.

9typ4

Η διαίσθησή σου δεν θα σου πει ψέματα όταν πρόκειται για τέτοια πράγματα. Ακόμα και ο εγκέφαλός σου θα σου θέσει ερωτήσεις όπως: Θέλεις πραγματικά να περάσεις έναν άγνωστο αριθμό ετών στη ζωή σου νιώθοντας κάτι χλιαρό; Η άμεση απάντησή σου θα είναι όχι. Όχι, δεν θέλεις να νιώθεις σαν ημιτελές ζωγραφικό έργο. Δεν θέλεις να νιώθεις ότι κάτι σου λείπει.

Και ναι, ξέρω ότι ο φόβος της απώλειας είναι μια ασθένεια του σήμερα, αλλά άκουσέ με. Αν πρόκειται να μοιραστείς τη ζωή σου και το σώμα σου με κάποιον για το υπόλοιπο της ζωής μου, σου αξίζει αυτή η σύνδεση να είναι γνήσια και να τη νιώθεις ως το μεδούλι της ύπαρξής σου.

Να πρόκειται για ένα συναίσθημα έντονο, μη φιλτραρισμένο, χωρίς επεξεργασία, χωρίς ταμπού, λογοκρισία, χωρίς σουξουμού. Θέλεις να σε δει όπως είσαι. Θέλεις να αισθάνεσαι αρκετά ασφαλής για να ενεργείς άγρια ​​ή να μη φοβάσαι να εμφανιστείς μπροστά του εντελώς ευάλωτη. Φυσικά, υπάρχει ένα μέρος σου που θα σου λέει πάντα ότι πρέπει να μειώσεις τις προσδοκίες μου, αλλά ευτυχώς θα υπάρχει κι ένα άλλο που θα σου φωνάζει: «Μη βολεύεσαι με κάτι λιγότερο από αυτό που σου αξίζει».

Σε τελική ανάλυση, έχεις μόνο μία ζωή, και ενώ αυτή η δήλωση μερικές φορές την νιώθεις σαν πίεση, άλλες φορές έρχεται ως αποκάλυψη ή επιφοίτηση. Ναι, δεν θέλεις αναγκαστική χημεία. Δεν θέλεις κάτι που θα εξαφανιστεί μετά τη φάση του μήνα του μέλιτος. Δεν θέλεις να υπενθυμίζεις συνεχώς στον εαυτό σου ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα». Θέλεις τα πράγματα να είναι «χειρότερα» και να εξακολουθείς να αισθάνεσαι απόλυτα ικανοποιημένη με την απόφασή σου. Θέλεις να περάσεις τα «χειρότερα» με το σωστό άτομο.

addicted9

Η αληθινή σύνδεση γίνεται αισθητή στο επίπεδο της ψυχής. Δεν υπολογίζεται από το πόσο άνετη θα είναι η ζωή σου με κάποιον. Στην πραγματικότητα, η άνεση είναι πιθανώς ο γρηγορότερος τρόπος για συναισθήματα δυσαρέσκειας σε μια σχέση. Χωρίς προκλήσεις και ανάπτυξη, δεν υπάρχει πραγματική ελευθερία - και η ελευθερία είναι αγάπη.

Με άλλα λόγια, πρέπει να ενεργείς στη ζωή σου με τέτοιον τρόπο ώστε να προσελκύσεις αυτόν που θα σε αγαπήσει για αυτό που είσαι. Αυτή είναι μια αληθινή και βαθιά σύνδεση. Και μόνο όταν την βιώσεις θα νιώσεις ότι έχεις βρει τη θέση σου – εκεί που ανήκεις, με κάποιον που θα ανήκει κι εκείνος, στο ίδιο σημείο. Δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά τουλάχιστον το μαζί θα είναι κοινή πραγματικότητα. Κοινή ανάγκη κι επιθυμία και όχι κάτι που θα αναγκάσεις τον εαυτό σου να νιώσει από φόβο μην τυχόν μείνεις μόνη. Όσο ικανοποιείσαι με «σχεδόν έρωτες» χάνεις την ευκαιρία (και τον χρόνο) να συνδεθείς με κάποιον που μπορεί να σας ενώσει ένας πραγματικός και γνήσιος έρωτας, αυτός για τον οποίο να αξίζει να βγεις από τον εαυτό σου για να γνωρίσεις την αλήθεια σου μέχρι μέσα.

Για να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει να ζήσουμε την αγάπη που επιθυμούμε. Για να ζήσουμε την αγάπη που επιθυμούμε, πρέπει να είμαστε αυθεντικοί.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

SINGLES

Πώς να καταλάβεις αν σε θέλει από τα μηνύματά του

Αποκωδικοποιώντας τη γραπτή σας επικοινωνία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30