Ποιο είναι το συναίσθημα που διαρκεί περισσότερο; Αυτό!

Κορίτσια, ψυχραιμία.

Αναστασία Τουρούτογλου

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Λουβέν στο Βέλγιο, η λύπη είναι το συναίσθημα εκείνο που διαρκεί περισσότερο από τα υπόλοιπα, όπως για παράδειγμα τα συναισθήματα της ντροπής, του εκνευρισμού ή της βαρεμάρας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά, επειδή συνοδεύεται από γεγονότα τα οποία επηρεάζουν πολύ περισσότερο την καθημερινότητα μας, όπως όπως ένας θάνατος, ένας χωρισμός ή ένα ατύχημα. 

Οι επικεφαλής ερευνητές, Philippe Verduyn και Saskia Lavrijsen, μελέτησαν 233 μαθητές λυκείου ζητώντας τους να θυμηθούν πρόσφατα συναισθήματά τους και να καταγράψουν τη διάρκειά τους. Τα άτομα που συμμετείχαν απάντησαν και σε ερωτήσεις σχετικά με τη μέθοδο που ακολούθησαν για να αντιμετωπίσουν αυτά τα συναισθήματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν διαφορές στη διάρκεια των συναισθημάτων, με τη λύπη να διαρκεί περισσότερο ανάμεσα σε 27 διαφορετικά συναισθήματα. Η βαρεμάρα είναι το συναίσθημα που διαρκεί λιγότερο, ενώ ακολουθούν η ντροπή, η έκπληξη και ο φόβος, παρόλο που είναι πιθανό κατά τη διάρκεια που αισθανόμαστε, για παράδειγμα, βαρεμάρα μας φαίνεται ότι ο χρόνος περνάει απελπιστικά αργά.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα συναισθήματα που διαρκούν λίγο, συνήθως δημιουργούνται από γεγονότα που δεν μας επηρεάζουν τόσο στην καθημερινότητά μας. Τα συναισθήματα που διαρκούν περισσότερο, όμως, έχουν άμεση σχέση με τους πιο σημαντικούς προβληματισμούς του κάθε ανθρώπου, είτε του είναι εμφανείς είτε όχι. Ταυτόχρονα, ένα συναίσθημα διατηρείται και δυναμώνει όσο κάποιος επαναφέρει στο μυαλό του τα γεγονότα που το προκάλεσαν και έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες τους. Έτσι, η έρευνα έδειξε ότι οι τύψεις διαρκούν περισσότερο από την ντροπή ενώ το άγχος διαρκεί περισσότερο από τον φόβο. Σύμφωνα με τον Verduyn, το "αναμάσημα" αυτό των γεγονότων και των συναισθημάτων καθορίζει τελικά και η διάρκεια ενός θετικού ή αρνητικού συναισθήματος.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares