Κατοικίδια ζώα, το καλύτερο "φάρμακο"

Γιατί τα κατοικίδια βελτιώνουν την ψυχική, τη σωματική υγεία, αλλά και τις κοινωνικές δεξιότητές μας; H ιστοσελίδα Happify συγκέντρωσε μερικούς από τους βασικούς λόγους.

Γεωργία Κοντού

Είτε έχεις σκύλο, γάτα είτε και κάποιο άλλο ζωάκι, γνωρίζεις καλά πόσο έχει αλλάξει τη ζωή σου προς το καλύτερο. Το Happify, μια ιστοσελίδα που προάγει την ευτυχία με παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες σχεδιασμένες βάσει επιστημονικών στοιχείων, συγκέντρωσε ορισμένα σπουδαία οφέλη που προσφέρουν τα κατοικίδια.

1. Σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο: Πιο υπεύθυνο, πιο κοινωνικό και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, σύμφωνα με ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

2. Σου φτιάχνουν τη διάθεση: Όταν χαϊδεύεις ένα σκυλάκι, ευνοείται η παραγωγή ορμονών από τον οργανισμό που βελτιώνουν την ψυχική διάθεσή σου, όπως είναι οι ενδορφίνες, η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη. Σε στιγμές που σε καταβάλλουν αρνητικά συναισθήματα, όπως μοναξιά ή απόρριψη, αρκεί να σκεφτείς τον τετράποδο φίλο σου για να νιώσεις αμέσως καλύτερα.

3. Μειώνουν το εργασιακό στρες: Αν η ένταση της δουλειάς γίνεται κάποιες φορές ανυπόφορη για σένα, πάρε τον σκύλο σου στο γραφείο! Θα διαχειριστείς καλύτερα το στρες και θα βελτιώσεις το κλίμα στο γραφείο (εκτός αν είσαι υπάλληλος και το αφεντικό σου δεν πολυσυμπαθεί τα ζώα...). 

4. Βοηθούν στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης: Τα παιδιά που μεγαλώνουν και με γάτα και με σκύλο ταυτίζονται ευκολότερα συναισθηματικά με τους άλλους.

5. Βελτιώνουν την υγεία συνολικά: Οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι 54% πιθανότερο να ασκούνται επαρκώς - το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά τους. Επιπλέον, η υιοθεσία ενός σκύλου ή μιας γάτας μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με την ειδική φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα σε χρηματιστές της Νέας Υόρκης. Μια άλλη σουηδική έρευνα έδειξε ότι οι δραστηριότητες με έναν σκύλο ρίχνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

6. Ευνοούν τις... νέες γνωριμίες: Σε έρευνα, 46% των γυναικών απάντησε ότι θα σταματούσε να μιλήσει ευκολότερα με κάποιον άγνωστο, αν αυτός βγάζει βόλτα το σκυλάκι του!

www.happify.comAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares