Skip to main content

SINGLES

10 λόγοι που σας κάνουν πάντα να νιώθετε ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί

Πώς να αντιμετωπίσετε τον φόβο ότι κάτι κακό σας περιμένει πίσω από τη γωνία



Βρίσκεστε παγιδευμένοι σε έναν αδυσώπητο κύκλο να πιστεύετε ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί στη ζωή σας; Αυτή η παρατεταμένη αίσθηση ότι κάτι απαίσιο είναι διαρκώς στον ορίζοντα μπορεί να είναι τόσο διανοητικά όσο και συναισθηματικά συντρηπτικό. Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί νιώθετε πάντα έτσι, δεν είστε μόνοι. Πολλοί άνθρωποι το βιώνουν, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που συμβαίνει. Εδώ είναι μερικές πιθανότητες.

Έχετε περάσει από πολλά τραύματα στο παρελθόν.

Εάν είχατε μια δύσκολη στιγμή στο παρελθόν, μπορεί να σας μείνει αποτύπωμα. Το τραύμα έχει αυτόν τον ύπουλο τρόπο να σας κάνει να νιώθετε ότι και κάτι ακόμα πιο άσχημο ακολουθεί. Μπορεί να βρεθείτε να περιμένετε τα χειρότερα γιατί, κάποια στιγμή, το χειρότερο ήταν η πραγματικότητά σας. Είναι σαν ο εγκέφαλός σας να προσπαθεί να σας προστατεύσει κρατώντας σας σε υψηλή εγρήγορση. Το θέμα είναι ότι το να ζείτε έτσι είναι εξαντλητικό και συχνά μη ρεαλιστικό. Η αναγνώριση αυτού του μοτίβου είναι το πρώτο βήμα. Μερικές φορές, η συζήτηση με έναν θεραπευτή μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην επεξεργασία αυτών των προηγούμενων εμπειριών και στην εκμάθηση να ζείτε περισσότερο στο παρόν.

Υποφέρετε από άγχος.

Το άγχος μπορεί να είναι σαν να έχετε ένα ελαττωματικό σύστημα συναγερμού στον εγκέφαλό σας. Σας προειδοποιεί συνεχώς για κίνδυνο, ακόμα κι όταν όλα είναι εντάξει. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι κάτι κακό είναι πάντα πίσω από τη γωνία. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι αυτά τα συναισθήματα είναι μέρος του άγχους σας και όχι απαραίτητα προβλέψεις για το μέλλον. Η διαχείριση του άγχους συχνά περιλαμβάνει έναν συνδυασμό θεραπείας, πιθανώς φαρμακευτικής αγωγής και στρατηγικών αυτοφροντίδας, όπως τεχνικές προσοχής και χαλάρωσης.

Οι γονείς σας ή οι άνθρωποι γύρω από τους οποίους μεγαλώσατε ένιωθαν το ίδιο.

Μερικές φορές αυτή η νοοτροπία προέρχεται από το πώς μεγάλωσες. Εάν οι γονείς ή οι κηδεμόνες σας ανέμεναν πάντα το χειρότερο, ίσως το είχατε καταλάβει, οπότε δεν είναι περίεργο που πάντα πιστεύετε ότι κάτι κακό θα συμβεί. Είναι σαν ο τρόπος τους να βλέπουν τον κόσμο να σας έχει ρίξει. Είναι δύσκολο γιατί αυτού του είδους η σκέψη μπορεί να είναι βαθιά ριζωμένη. Αλλά η κατανόηση από πού προέρχεται είναι ένα μεγάλο βήμα για την αλλαγή του. Έχετε τη δύναμη να αναπτύξετε μια πιο ισορροπημένη προοπτική και να σπάσετε τον κύκλο.

Είστε κυριευμένοι από την αρνητικότητα των ειδήσεων.

Ας το παραδεχτούμε: οι ειδήσεις μπορεί να είναι καταστροφικές. Εάν βομβαρδίζεστε συνεχώς με ιστορίες για καταστροφές, εγκλήματα και συγκρούσεις, είναι φυσικό να νιώθετε ότι το κακό αναμένεται να συμβεί. Αυτή η συνεχής ροή αρνητικότητας μπορεί να παραμορφώσει την άποψή σας για τον κόσμο. Μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε την πρόσληψη ειδήσεων και να την εξισορροπήσετε με θετικές ιστορίες ή δραστηριότητες που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. Θυμηθείτε, οι ειδήσεις είναι ένα μικρό κομμάτι του τι συμβαίνει στον κόσμο, όχι ολόκληρη η εικόνα.

Νιώθετε εκτός ελέγχου.

Όταν νιώθετε ότι η ζωή σας είναι έξω από τις δυνατότητές σας, είναι φυσικό να προετοιμαστείτε για το χειρότερο. Αυτή η αίσθηση έλλειψης ελέγχου μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ευάλωτοι, όπως οτιδήποτε κακό θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Είναι σημαντικό να εστιάσετε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε, όπως οι αντιδράσεις και οι αποφάσεις σας. Προσπαθήστε να βρείτε μικρούς τρόπους για να ασκήσετε έλεγχο στην καθημερινότητά σας, είτε μέσω της οργάνωσης του χώρου σας είτε μέσω του προγραμματισμού της ημέρας σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να απαλύνετε την αίσθηση ότι όλα είναι ένας φαύλος κύκλος.

Έχετε προβλήματα υγείας (αδιάγνωστα ή διαφορετικά).

Οι ανησυχίες για την υγεία, ειδικά αν αντιμετωπίζετε αδιάγνωστα ή χρόνια προβλήματα, μπορούν πραγματικά να τροφοδοτήσουν αυτήν την αίσθηση της επικείμενης καταστροφής. Είναι σαν να υπάρχει μια συνεχής υπενθύμιση ότι τα πράγματα δεν είναι καλά. Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής είναι το κλειδί. Όχι μόνο για πιθανή θεραπεία αλλά και για την ηρεμία που προκύπτει από το να γνωρίζετε τι αντιμετωπίζετε. Επίσης, η εστίαση σε αυτά που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε ή να διαχειριστείτε την υγεία σας, όπως μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση, μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση ελέγχου.

Είστε τελειομανείς.

Εάν είστε τελειομανείς, είστε πιθανώς ο πιο σκληρός κριτικός του εαυτού σας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια νοοτροπία όπου τίποτα δεν είναι αρκετά καλό και πάντα περιμένεις να πάνε τα πράγματα στραβά. Είναι εξαντλητικό. Μαθαίνοντας να αποδέχεστε ότι η τελειότητα είναι ανέφικτη και ότι τα λάθη είναι μέρος του να είσαι άνθρωπος μπορεί να βοηθήσει να μετριαστεί αυτή η ένταση. Προσπαθήστε να θέσετε πιο ρεαλιστικούς στόχους και να πανηγυρίσετε μικρές νίκες. Θυμηθείτε, μερικές φορές το αρκετά καλό είναι πραγματικά αρκετά καλό.

Συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους ανθρώπους.

Συγκρίνοντας τη ζωή σας με άλλων, ειδικά με άτομα που βλέπετε στο διαδίκτυο/στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι δεν επαρκείτε. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε μια συνεχή ανησυχία ότι είστε μόλις ένα βήμα μακριά από το να πάει κάτι στραβά. Η αλήθεια είναι ότι η ζωή του καθενός έχει σκαμπανεβάσματα, ανεξάρτητα από το πώς φαίνεται από έξω. Η εστίαση στο δικό σας ταξίδι και η αναγνώριση των επιτευγμάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεφύγετε από αυτήν την παγίδα σύγκρισης. Θυμηθείτε, η αξία σας δεν καθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τους άλλους.

Ανησυχείτε για το μέλλον.

Αυτή η συνεχής ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι κάτι κακό είναι πάντα στον ορίζοντα. Είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι το μέλλον είναι σε μεγάλο βαθμό αβέβαιο και η ανησυχία δεν θα το αλλάξει αυτό. Επομένως, επικεντρωθείτε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε σήμερα. Η γείωση του εαυτού σας στο παρόν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των συντριπτικών συναισθημάτων για το μέλλον. Επίσης, ο σχεδιασμός πιθανών σεναρίων με πρακτικό τρόπο, χωρίς υπερβολική σκέψη, μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση ετοιμότητας και να απαλύνει κάποιες από τις ανησυχίες σας.

Έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Όταν δεν νιώθετε υπέροχα με τον εαυτό σας, είναι πιο εύκολο να πιστέψετε ότι είναι βέβαιο ότι θα σας συμβούν άσχημα πράγματα. Είναι σαν να φοράτε ένα ζευγάρι γυαλιά που σας δείχνουν μόνο τα αρνητικά. Η εργασία για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησής σας μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε αυτή την προοπτική. Ξεκινήστε αμφισβητώντας τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας και ασκώντας αυτοσυμπόνια.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Η ψυχολογική ανάγνωση της Εβδομάδας των Παθών

Τα δέκα συναισθήματα του Πάσχα και πώς θα σε οδηγήσουν στην αυτογνωσία

SINGLES

11 ενδείξεις ότι υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και δεν ανέχεστε τις αηδίες των άλλων

Δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που είναι επιλογή σας

SINGLES

16 σημάδια ότι αναζητάτε την ευτυχία σε όλα τα λανθασμένα μέρη

Πώς να σταματήσετε να ψάχνετε την ευτυχία εκεί που δεν θα την βρείτε

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.

BLOGS

«Μένεις παντρεμένη για 39 χρόνια όχι λόγω σεξ ή αγάπης, αλλά επειδή ο σύντροφός σου σε σέβεται πραγματικά» Ολυμπία Δουκάκη

Η βραβευμένη με Όσκαρ Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός απεβίωσε πριν από τρία χρόνια σε ηλικία 89 ετών

DO IT YOURSELF

Πώς να αποφασίσεις αν πρέπει να κρατήσεις ένα ρούχο στην γκαρνταρόμπα σου

Ο προσωπικός σου οδηγός για τις εκκαθαρίσεις που συχνά πρέπει να γίνονται στην ντουλάπα μας!