"Δεν θα έρθετε στο χωριό φέτος, κόρη μου;"

Μπορεί να έχεις φύγει από το πατρικό σου εδώ και δεκαετίες ή ακόμη να έχεις δημιουργήσει τη δική σου οικογένεια, αλλά κάθε καλοκαίρι ακούς από τους γονείς σου το ίδιο τροπάρι: επιμένουν να κάνετε διακοπές όλοι μαζί στο χωριό.

Γεωργία Κοντού

"Από τη στιγμή που ένας γονιός φέρεται αυταρχικά, σχεδόν όλοι μας τείνουμε να ξαναγίνουμε τα μικρά υπάκουα παιδιά που ήμασταν κάποτε" εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Marie Haddou στο βιβλίο της "Μάθε να λες όχι". "Δεν αντέχουμε να τους φερθούμε επιθετικά, αλλά πάλι θα πρέπει κάποια στιγμή να θέσουμε τα όριά μας και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας". Πώς μπορείς να συμβιβάσεις τα πράγματα; 

* Καθόρισε τους στόχους σου: Δεν θέλεις να περνάς κάθε καλοκαίρι στο ίδιο μέρος, δεν θέλεις να πληγώσεις τους γονείς σου, δεν θέλεις να αισθανθείς ένοχη, ούτε να αφήσεις τους άλλους να σε ενοχοποιήσουν.

* Βρες τη χρυσή τομή: Όταν λοιπόν νιώθεις να πιέζεσαι, πες "όχι", αλλά μετρίασε τις συνέπειές του. Μην είσαι απόλυτη, αλλά εξήγησέ τους τους λόγους που φέτος δεν θα πας -ξανά- στο χωριό: "Δεν είναι ότι δεν θέλω να σας δω, αλλά έχω διάθεση να επισκεφτώ και άλλα μέρη" ή "Κάθε χρόνο ερχόμαστε σε εσάς, αλλά φέτος πρέπει να πάμε στα πεθερικά". Για να τους μαλακώσεις ακόμη περισσότερο, είναι σημαντικό να τους τονίζεις ότι δεν τους αποφεύγεις. Μπορείς π.χ. να τους υποσχεθείς ότι θα τους επισκεφτείς, μόνη ή με την οικογένειά σου, για ένα Σαββατοκύριακο πριν από τις διακοπές. Με αυτό τον τρόπο "κάνεις τη σχέση σου μαζί τους πιο ευέλικτη και υπερασπίζεσαι την αυτονομία σου χωρίς περιττές ενοχές", συμπληρώνει η Haddou."Έτσι θα αισθανθείς περισσότερο ελεύθερη να επιμείνεις σε αυτό που θέλεις να κάνεις, ακόμη κι αν αυτοί δεν συμβιβαστούν αμέσως με τα νέα δεδομένα».  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares