Skip to main content

ΕΠΟΜΕΝΟ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η Μητέρα γιορτάζει μέσα σε ένα υπέροχο βιβλίο

«Μαμά» της Ελέν Ντελφόρζ από τις εκδόσεις Φουρφούρι 

Σε κείμενο της συγγραφέως Ελέν Ντελφόρζ και εντυπωσιακή εικονογράφηση του Κεντέν Γκρεμπάν, το βιβλίο «Μαμά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι αποτελεί έναν τρυφερό ύμνο στη μητρότητα.

Pixel

Πολύχρωμο, πολυπρόσωπο, πολυποίκιλο, το βιβλίο προσπαθεί να σχηματοποιήσει την έννοια της μητρότητας.

Κάθε σελίδα και μια διαφορετική πτυχή.

Κάθε εικόνα και μια ξεχωριστή πλευρά της ίδιας έννοιας.

Τι σημαίνει να είσαι μητέρα; Τι σημαίνει να κυοφορείς ένα πλάσμα στην κοιλιά σου για εννιά μήνες. Να ακούς μέσα σου την καρδιά του να χτυπάει, να νιώθεις στο εσωτερικό σου μια νέα ζωή να μορφοποιείται;

Κάθε λέξη γίνεται το νήμα από το ίδιο κουβάρι που πλέκεται και υφαίνει το εργόχειρο της μητρότητας.

 

 

 

 

Η πρώτη σελίδα αναφέρεται στις πρωτιές μιας μαμάς, σε όλα αυτά τα μαγικά που κάνει το μωρό της για πρώτη φορά, σε όλα τα μικρά και μεγάλα θαύματα που κάνει εκείνη πρώτη φορά ως μαμά, αλλά και σε όλα κάνουν μαζί για πρώτη φορά.

Τελειώνουν όμως οι πρώτες φορές; Κι έχει πράγματι σημασία αν κάτι γίνεται για πρώτη φορά ή για δεύτερη ή για 34η

Η μητρότητα είναι ένα συνεχές ταξίδι. Μια διαδρομή. Δεν είναι εύκολη. Δεν υπάρχει εγχειρίδιο. Δεν τη βιώνουν όλες οι μαμάδες με τον ίδιο τρόπο. Η μητρότητα μπορεί να είναι μια αφηρημένη έννοια αλλά είναι και μια χειροπιαστή ιδιότητα. Για μια φορά μαμά… για πάντα μαμά.

Ο ομφάλιος λώρος κόβεται, το παιδί έχει βγει στο φως, ξεκινάει τη δική του ζωή, μια ζωή ωστόσο άρρηκτα συνδεμένη για πάντα με τη ζωή της μαμάς του. Ακόμα και αν δεν τη γνωρίσει ποτέ.

 

 

Άλλοτε μια γυναίκα είναι έτοιμη να γίνει μαμά. Άλλες γυναίκες γίνονται τυχαία, άλλες κατά λάθος, άλλες όχι από επιλογή.

Μαμά ωστόσο δεν είναι μόνο μια γυναίκα που γεννάει ένα παιδί, αλλά και μια γυναίκα που αναλαμβάνει να μεγαλώσει και να αναθρέψει ένα παιδί.

Το θαύμα της μητρότητας είναι η επιλογή και η συνειδητή απόφαση να αναλάβεις έναν ρόλο που σε βγάζει από τον εαυτό σου, που σε κάνει υπεύθυνο για μια άλλη ζωή.

Καμιά σελίδα του βιβλίου δεν είναι ίδια με την άλλη, όπως και καμιά μαμά δεν είναι ίδια με τις άλλες μαμάδες, όπως και καμία μέρα της μητρότητας δεν είναι ίδια με τις άλλες.

 

 


Στις σελίδες παρελαύνουν μαμάδες από όλο τον κόσμο, όλων των φυλών, όλων των ηλικιών – και όλων των αιώνων. Ένα ψηφιδωτό μαμάδων, οι φωνές, η σιωπή, η αγωνία, η χαρά, τα δάκρυα, ο φόβος, ο ενθουσιασμός, η ανασφάλεια, η ευτυχία – ένα πανηγύρι συναισθημάτων, μια εσωτερική έκρηξη με όλες τις ψυχολογικές αποχρώσεις που πλημμυρίζουν την καρδιά μιας μαμάς και της δίνουν δύναμη, κουράγιο κι αντοχή να συνεχίζει να φροντίζει, να οδηγεί, να διδάσκει, να είναι παράδειγμα, να στηρίζει, να ενθαρρύνει, να προσέχει.. να αγαπάει άδολα, χωρίς όρια, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να αγαπάει με όλη τη δύναμη της ψυχής της.

Το βιβλίο διαβάζεται και ως ένα πολυπρόσωπο γράμμα, μια ανοιχτή επιστολή των μαμάδων, κάθε μαμάς-μητέρας-μάνας, προς το γιο, την κόρη, τους γιους, τις κόρες – τα παιδιά τους, παιδιά που όσο κι αν μεγαλώσουν, ακόμα κι όταν γίνουν τα ίδια γονείς των δικών τους παιδιών για τη μαμά τους θα παραμένουν μικρά και η έγνοια και η αγωνία της για το αν είναι καλά, από την πρώτη στιγμή που θα τα κρατήσει στην αγκαλιά της μέχρι να κλείσει τα μάτια της για πάντα, θα είναι διαρκής, ειλικρινής, αληθινή και παντοτινή.

 

 

 

Μικρά ενσταντανέ, φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, σημειώσεις, αποσπάσματα ενός ιδιότυπου ημερολογίου, εξομολογήσεις – ανάσες, ψίθυροι, ή λίγες από τις χιλιάδες λεπτομέρειες αυτού που αποκαλούμε μητρότητα. Το βιβλίο αυτό ρίχνει φως, κάνει ένα όσο γίνεται πιστό ψυχογράφημα, απεικονίζοντας αρκετές από τις πτυχές της – και λέω μερικές, γιατί όσο και αν σε μεγάλο βαθμό το καταφέρνει θα ήταν αδύνατο να τις εξαντλήσει ή να τις αναφέρει όλες.

Αστείες, αυστηρές, μοντέρνες, συντηρητικές, ανεξάρτητες, άλλοτε αδύναμες, άλλοτε πιο δυναμικές, άλλοτε πλούσιες, άλλοτε πιο φτωχές, άλλοτε ξάγρυπνες, άλλοτε κουρασμένες, άλλοτε ατρόμητες, άλλοτε φοβισμένες, γυναίκες που προσπαθούν να ισορροπήσουν τη μητρότητα και με τις άλλες τους ιδιότητες και τους υπόλοιπους ρόλους τους – οι μητέρες που εμφανίζονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου έχουν στοιχεία από κάθε μία μαμά ξεχωριστά αλλά κι από όλες τις μαμάδες του κόσμου, αυτές που προηγήθηκαν αλλά κι αυτές που θα ακολουθήσουν.

Κι αυτό είναι που κάνει αυτό το βιβλίο σπουδαίο, δεν μιλάει για μία μαμά, ούτε απευθύνεται σε μία μαμά… μιλάει σε όλες μας.

https://www.facebook.com/watch/?v=10155300467011778


https://www.instagram.com/p/B_miMAvnTrZ/
Ο διάσημος εικονογράφος του βιβλίου Quentin Greban

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πώς νιώθουν τα παιδιά σας όταν κοιτάτε το τηλέφωνό σας αντί για εκείνα;

Προσοχή Προσβολή! Πώς νιώθουν τα παιδιά για το τηλέφωνό σας

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το κεράκι της Λαμπρής – ένα παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης

Μια εικονική επίσκεψη για Πάσχα στο «χωριό» της παιδικής μας ηλικίας

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Οικογενειακό πασχαλινό τραπέζι: Οδηγός επιβίωσης

Πώς θα φέρεις σε πέρας αυτή την επικίνδυνη αποστολή (και φέτος).

Προτεινόμενα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΟΚ: Σχεδόν οι μισοί Έλληνες οδηγοί έχουν οδηγήσει μεθυσμένοι

Έρευνα Οδικής Ασφάλειας από την Ierax Analytix για λογαριασμό του EUROKTEO. Γράφει ο Κώστας Λινάρδος

ASK THE EDITOR

5 πολυτελή νέα προϊόντα μακιγιάζ που θα μας συντροφεύσουν αυτό το καλοκαίρι

Ξέρουμε ήδη τα new entries που θα θέλεις να προσθέσεις στο καλοκαιρινό σου νεσεσέρ!

CELEBS

Τζένιφερ Λόπεζ - Μπεν Άφλεκ: «Το διαζύγιο των 550 εκατομμυρίων δολαρίων πλησιάζει»

Τελειωμένη υπόθεση ο γάμος τους – Ψάχνει σπίτι η JLO