«Τοξικά» πεθερικά: Πώς θα σταματήσουν να παρεμβαίνουν στην οικογενειακή ζωή σου;

Αυτή η κατάσταση απαιτεί λεπτό χειρισμό.

Γεωργία Κοντού

Κάθε φορά που συναντιέστε, σου κάνουν «ευγενικές» παρατηρήσεις για τον τρόπο που θεωρούν σωστό να μεγαλώνεις τα παιδιά σου ή να διαχειρίζεσαι το νοικοκυριό σου. Τηλεφωνούν ακόμα και στις πλέον ακατάλληλες ώρες ή, ακόμα χειρότερα, σας επισκέπτονται απροειδοποίητα και απαιτούν να εισβάλλουν στο οικογενειακό σπίτι, σαν να είναι (ακόμα) δικό τους. Πώς θα βάλεις όρια ώστε να μη φανείς στο τέλος η «κακιά» της υπόθεσης;

-Συζήτησέ το με τον σύντροφό σου ώστε να αναλάβει εκείνος να θέσει όρια στους γονείς του. Είναι σημαντικό να τους ζητήσει να σου συμπεριφέρονται με σεβασμό και ευγένεια, αλλά και να σέβονται τον οικογενειακό χρόνο και χώρο, κάνοντας ένα τηλεφώνημα πριν από κάθε επίσκεψη και αποφεύγοντας τις «ακατάλληλες» ώρες.

-Καλό είναι να αποφύγεις να μιλήσεις αρνητικά για τα πεθερικά σου στον σύζυγό σου και ακόμα περισσότερο να αποφύγεις να τα απομονώσεις από τα εγγόνια τους. Δεν θέλεις να μεταφέρεις τις εντάσεις στο γάμο σου ούτε φυσικά να μετατρέψεις τα πεθερικά σε «εχθρούς» σου.

-Όσο περισσότερο υποστηρίζουν τα πεθερικά την οικογενειακή σου ζωή, είτε πρακτικά (για παράδειγμα, προμηθεύοντάς σας καθημερινά με «ταπεράκια») είτε με οικονομική βοήθεια, τόσο περισσότερο θα αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν και στα προσωπικά σου. Προσπαθήστε λοιπόν και εσύ και ο σύζυγός σου, στο μέτρο του δυνατού, να απεξαρτηθείτε από τους γονείς σας, χωρίς να απομακρυνθείτε από αυτούς. Είναι σημαντικό, για μια πιο αρμονική σχέση, να συνεχίσουν με κάποιον τρόπο -έστω, π.χ. και με τα δώρα που κάνουν στα εγγόνια- να αισθάνονται χρήσιμοι και σημαντικοί στη ζωή σας.

Photo: CDC / UnsplashAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares