Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Μιλώντας για το σεξ: Τι μπορείς να πεις στο παιδί σου από νωρίς;

Οι ειδικοί σε συμβουλεύουν!



Η επιστήμη υποστηρίζει ότι το παιδί από πολύ μικρό μπορεί να εξοικειωθεί με την ανατομία του σώματος αλλά και με λέξεις όπως «πέος» και «αιδοίο».

Είναι σημαντικό για το παιδί να υπάρχει καλή επικοινωνία με τους γονείς του, έτσι ώστε αυτά που μαθαίνει για το σώμα του, να είναι στην κατάλληλη ηλικία για να μπορεί να τα κατανοεί. Για παράδειγμα, ως απάντηση στην ερώτηση «πώς γίνονται τα παιδιά;» ένα παιδί ηλικίας 6 ετών και άνω είναι σε θέση να κατανοήσει ότι «η φύση δημιούργησε τα αρσενικά και θηλυκά όργανα, έτσι ώστε να ταιριάζουν μεταξύ τους σαν κομμάτια παζλ. Όταν τα αναπαραγωγικά όργανα του άντρα και της γυναίκας ενωθούν μεταξύ τους, τα σπερματοζωάρια κολυμπάνε μέσα από το ένα σώμα στο άλλο για να βρουν τα ωάρια και να ενωθούν».

Όσον αφορά τώρα στο ευαίσθητο θέμα της ομοφυλοφιλίας, το παιδί μπορεί να έχει αρκετές απορίες από πολύ μικρή ηλικία, όταν για παράδειγμα ακούσει στο σχολείο ένα παιδί να φωνάζει ένα άλλο «γκέι». Σε μια τέτοια περίπτωση οι γονείς μπορούν να πουν στο παιδί τους ότι το συγκεκριμένο παιδί το είπε αυτό ως βρισιά (κάτι που πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι σωστό), και προφανώς δεν γνωρίζει την πραγματική σημασία της λέξης, καθώς γκέι είναι ένας ενήλικας που ελκύεται σεξουαλικά μόνο από άτομα του ίδιου φύλου.

Καθώς το παιδί μπαίνει στην εφηβεία, παίρνει ακόμα περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να καταλάβει τις αλλαγές που υφίσταται το σώμα του και αρχίζει να σχηματίζει τις δικές του αρχές όσον αφορά τη σεξουαλική συμπεριφορά μέχρι την ενηλικίωση. Ο αυνανισμός είναι ένα κομμάτι της σεξουαλικότητας και ξεκινάει συνήθως στην προ-εφηβεία, όπου οι γονείς καλό είναι να βάλουν κάποια όρια ώστε το παιδί να καταλάβει ότι μπορεί να κάνει αυτό που του δίνει ευχαρίστηση- δεν είναι κάτι κακό- αλλά όχι μπροστά σε άλλους.

Τέλος, μιλώντας στα παιδιά για το σεξ, όσο μεγαλώνουν και σύμφωνα με την ηλικία τους, τα βοηθάει να κατανοήσουν ότι το σεξ είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της σωματικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του ανθρώπου. Επίσης τα βοηθάει να μπορούν να ανοιχτούν και να συζητήσουν πιο περίπλοκες πτυχές της σεξουαλικής συμπεριφοράς καθώς μεγαλώνουν. 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μωρά του Μαΐου, φωτεινά σαν ηλιαχτίδες – δες σε τι ξεχωρίζουν

Όσοι γεννιούνται τον Μάιο ξέρουν, μεταξύ άλλων, να χαίρονται τη ζωή και να είναι δημιουργικοί

ΠΑΙΔΙ

Πώς να κρατήσετε τα παιδιά δημιουργικά απασχολημένα στις διακοπές του Πάσχα

Αξιοποιήστε τον κοινό χρόνο των εορτών και χαρίστε στα παιδιά όμορφες αναμνήσεις

Προτεινόμενα

CELEBS

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό «αντίο» του Θανάση Ευθυμιάδη

Ο «Αντώνης Καλούδης» αποχαιρετά τη Χριστίνα του

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν δημιουργώ μουσική για τα μάτια. Κάνω μουσική για τα αυτιά» Adele

Γίνεται 36 ετών και συνεχίζει να «περπατάει» τη μουσική της με τον πιο θαρραλέο, πετυχημένο και ειλικρινή τρόπο

CELEBS

Άννα Παναγιωτοπούλου: Ο έρωτας με τον Κατράκη και ο θάνατος του συζύγου της

Η αγαπημένη Χριστίνα της σειράς «Ντόλτσε Βίτα» πέθανε σε ηλικία 76 ετών