Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

The negotiator

Συχνά αισθάνεσαι πώς βρίσκεσαι σε "οριακές διαπραγματεύσεις" με το παιδί σου; Να πως μπορείς να χειριστείς την κατάσταση! 


Μαρία Μυλωνά

Κάθε φορά που λέτε «Είναι ώρα για ύπνο», «Ήρθε η ώρα να φύγουμε» ή «Το φαγητό είναι έτοιμο», η απάντηση που λαμβάνετε από το παιδί σας είναι «Πέντε λεπτά ακόμα»; Μήπως έχετε κουραστεί από τα συνεχόμενα και κατηγορηματικά «Όχι» των παιδιών σας; Κι αν ναι, τότε τί κάνετε γι’ αυτό; Εγκαταλείπετε την προσπάθεια ή μήπως διαπραγματεύεστε;

Η ζωή με τα παιδιά συχνά συνεπάγεται διαπραγμάτευση, είτε σας είναι ευχάριστη διαδικασία είτε όχι. Η διαπραγμάτευση ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά μπορεί πραγματικά να αποτελέσει μια μεγάλη εμπειρία μάθησης για τα παιδιά. Εάν δεν διαπραγματεύεστε μαζί τους, τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να μάθουν πώς να διαχειρίζονται εποικοδομητικά τις οποιεσδήποτε συγκρούσεις. Εάν δεν τους διδάξετε πώς να συνεργαστούν μαζί σας, δεν θα μάθουν ποτέ πώς να συνεργάζονται με τους άλλους.

Ωστόσο, η διαπραγμάτευση με τα παιδιά είναι συχνά μια δύσκολη διαδικασία. Οι γονείς πρέπει πρώτα να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα και τις απογοητεύσεις. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι όταν τα συναισθήματα είναι αρκετά έντονα, η ικανότητα διαπραγμάτευσης μειώνεται δραματικά. Πριν αρχίσετε τη διαπραγμάτευση με τα παιδιά σας, δώστε βάση στα παρακάτω σημεία-κλειδιά:

1. Ξεκινήστε τη διαπραγμάτευση με μία συμφωνία. Για παράδειγμα, πείτε «Μπορείς σε παρακαλώ να μαζέψεις το πιάτο σου από το τραπέζι;» αντί για «Μάζεψε αμέσως το πιάτο σου». Έτσι, είναι πιο πιθανό να λάβετε θετική απάντηση από το παιδί σας.

2. Εξηγήστε την άποψη σας. Μόλις εξηγήσετε στο παιδί σας τί είναι αυτό που σκέφτεστε, από εκεί και πέρα να είστε ανοικτοί σε κάθε απάντηση. Εάν το παιδί σας λέει «Δεν θέλω να φάω, δεν πεινάω ακόμα», μπορείτε να του απαντήσετε με ωραίο τρόπο, εξηγώντας του ότι «Όμως πεινάμε εγώ και ο μπαμπάς σου». Έτσι, θα το βάλετε στη διαδικασία να σκεφτεί και να πράξει σωστά.

3. Διαπραγματευτείτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Για παράδειγμα, εάν το παιδί διανύει τη σχολική ηλικία και δεν του αρέσουν τα φασολάκια, μπορείτε να το ρωτήσετε «Τί θα ήθελες να φας σήμερα αντί για φασολάκια;». Εάν έχετε παιδί στην προσχολική ηλικία και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το φαγητό, αντί να διαφωνείτε θα μπορούσατε να βρείτε τρόπους να κάνετε πιο ελκυστικό το κάθε γεύμα.

4. Θυμηθείτε, έχετε τον τελευταίο λόγο. Δεν χρειάζεται όλες οι διαπραγματεύσεις να καταλήγουν σε συμφωνία. Μερικές φορές, κάποιος πρέπει απλά να πάρει μια απόφαση και είναι απολύτως λογικό να το κάνουν οι γονείς, εφόσον έχουν πρώτα ακούσει την άποψη των παιδιών. Μπορεί αυτό να μην αρέσει στα παιδιά, αλλά τελικά θα το σεβαστούν και θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι σωστό.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department