Λαρυγγίτιδα: 6 συμπτώματα που ΠΡΕΠΕΙ να σε ανησυχήσουν

Στον παιδίατρο επειγόντως! 

Μαρία Μυλωνά

Το παιδί σας έχει λαρυγγίτιδα. Μην τρομάζετε! Είναι σχετικά συχνή πάθηση στα παιδιά και χαρακτηρίζεται κυρίως από βραχνή φωνή, υλακώδη βήχα (σαν γάβγισμα σκύλου), ίσως και δυσκολία στην αναπνοή. Ο βήχας και η βραχνάδα υποχωρούν σε 2-4 ημέρες. Η λαρυγγίτιδα οφείλεται συνήθως σε ιογενή λοίμωξη, αναφέρει η παιδίατρος Ειρήνη Ακριτίδου, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Homburg Γερμανίας. Πιο σπάνια, σε παιδιά με ιστορικό αλλεργίας, μπορεί να οφείλεται σε έκθεση σε κάποιο ερεθιστικό παράγοντα, όπως ο καπνός του τσιγάρου. Τα αντιβιοτικά δεν ωφελούν και δεν χορηγούνται, εκτός αν υπάρχει επιπρόσθετος λόγος, για παράδειγμα ωτίτιδα. Μερικές φορές η λαρυγγίτιδα υποτροπιάζει.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το παιδί στο σπίτι:

• Μάθετε τι συμβαίνει. Όταν το παιδί παθαίνει λαρυγγίτιδα, στενεύουν οι αεραγωγοί προς τους πνεύμονες και δυσκολεύεται να αναπνεύσει.

• Αναγνωρίστε τα συμπτώματα. Μπορεί να ξεκινήσει με απλό συνάχι και ελαφρύ πυρετό και να εξελιχθεί ξαφνικά σε χαρακτηριστικό βήχα που ακούγεται σαν γάβγισμα σκύλου, βράχνιασμα και δυσκολία στην αναπνοή.

• Μείνετε ψύχραιμοι. Ο βήχας της λαρυγγίτιδας είναι πράγματι τρομακτικός, αλλά είναι σημαντικό να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, με την αναπνοή να γίνεται πολύ γρήγορη, απευθυνθείτε άμεσα στο νοσοκομείο ή επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.

• Βγάλτε το παιδί στο μπαλκόνι. Οι περισσότεροι γονείς τρομάζουν στην ιδέα να βγάλουν το παιδί έξω στη μέση της νύχτας και ενώ είναι άρρωστο, όμως έχει διαπιστωθεί ότι ο φρέσκος, δροσερός αέρας έχει ιδιαίτερα καταπραϋντική δράση στα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας. Φορέστε του ένα μπουφάν ή τυλίξτε το με μια κουβέρτα και μείνετε έξω για μερικά λεπτά. Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να κρυολογήσει. Εάν το παιδί έχει συχνά επεισόδια λαρυγγίτιδας, είναι πιθανό ο παιδίατρος να σας δώσει σταγόνες κορτιζόνης, τις οποίες πρέπει να χορηγήσετε ακολουθώντας αυστηρά τις οδηγίες του.

Πότε θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Όταν το παιδί:

• Ανασαίνει όλο και πιο γρήγορα.

• Δυσκολεύεται να αναπνεύσει και η αναπνοή του είναι έντονα θορυβώδης (έχει έντονο συριγμό).

• Δεν πίνει νερό ή άλλα υγρά.

• Δεν μπορεί να μιλήσει ή η φωνή του είναι τόσο αδύνατη που δεν ακούγεται.

• Έχει υψηλό πυρετό που δεν πέφτει με τα αντιπυρετικά φάρμακα.

• Φαίνεται πολύ άρρωστο ακόμα κι αν αναπνέει κανονικά.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares