Skip to main content

ΕΠΟΜΕΝΟ

ΠΑΙΔΙ

Όχι στα βαθιά παιδί μου!

Το κολύμπι, εκτός από μια ευχάριστη δραστηριότητα, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τα παιδιά. Να τι πρέπει να προσέχεις. 


Μαρία Μυλωνά

Όχι μόνο ισχύει, αλλά επιβεβαιώνεται και με τον χειρότερο τρόπο: η χώρα μας κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στα ατυχήματα που συμβαίνουν στο νερό, σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, "μετρά" κατά μέσο όρο 300 πνιγμούς κάθε καλοκαίρι, την τελευταία 20ετία! Να πώς μπορείς να προστατέψεις το παιδί σου! 

 

1. Μάθε το παιδί να κολυμπά, με τη συνδρομή εξειδικευμένων γυμναστών, σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία (2,5-3 ετών)

 

2. Μην το αφήνεις ποτέ μόνο του κοντά σε κάποιο σημείο με νερό, ιδιαίτερα αν είναι κάτω των 7 ετών.

 

3. Φρόντισε να ελέγχεις αν το νερό είναι ρηχό, αν η περιοχή είναι οριοθετημένη και φυλασσόμενη (αν υπάρχει, δηλαδή, ναυαγοσώστης) κι αν ο βυθός κρύβει «παγίδες». Ακόμα κι αν πρόκειται για μικρή πισίνα, ο έλεγχος πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικός. 

 

4. Παίξε μαζί του στην ακτή, μέχρι να εξοικειωθεί πλήρως με τη θάλασσα. Μην επιμένεις να έρθει σε επαφή με το υγρό στοιχείο αν νιώθει ανασφάλεια ή φοβάται.

 

5. Επισήμανέ του τους πιθανούς κινδύνους και επανέλαβε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, όπως να μην απομακρύνεται, να μην κάνει βουτιές σε άγνωστες θάλασσες και να μην κολυμπά ποτέ αν δεν έχουν περάσει 3 ώρες από το φαγητό.

 

6. Μην του επιτρέπεις να κρατάει την ανάσα του για πολλή ώρα μέσα στο νερό ή να σπρώχνει τους άλλους.

 

7. Μην εμπιστεύεσαι τα μπρατσάκια ή τις «κουλούρες» (θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι στο σωστό μέγεθος για την ηλικία του και να είναι από ανθεκτικό, εγκεκριμένο από την Ε.Ε., υλικό). Και αυτό γιατί εμποδίζουν το παιδί να χρησιμοποιεί σωστά τα χέρια και τα πόδια του. Μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, πολύ πιο χρήσιμα είναι τα χέρια των γονιών.

 

8. Μην εμπιστεύεσαι τα στρώματα, τα παιχνίδια ή τα βοηθήματα επίπλευσης. Φόρεσε απαραιτήτως στο παιδί σωσίβιο τύπου «τζάκετ» όταν μπαίνει σε βάρκα ή κάνει κάποιο θαλάσσιο σπορ. Να θυμάσαι ότι το σωσίβιο έχει τοποθετηθεί σωστά όταν, αφού ασφαλιστεί, δεν χωράει να βγει από το κεφάλι. Αν το παιδί είναι κάτω των 5 ετών, καλό είναι το κεφάλι του να κρατιέται.. 

 

9. Έχε πάντα πρόχειρο ένα σωσίβιο δεμένο με σκοινί. Παιδιά υπερκινητικά, με έλλειψη συγκέντρωσης, ειδικά προβλήματα ή μεταβολικά νοσήματα, αλλά και όσα λαμβάνουν οποιαδήποτε φάρμακα (τα οποία μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, ναυτία κ.τ.λ.), κινδυνεύουν περισσότερο από πνιγμό.  

 

10. Διατήρησε την ψυχραιμία σου αν έρθεις αντιμέτωπη με ένα περιστατικό «εκτάκτου ανάγκης», Μία δυνατή φωνή ή μια εκδήλωση πανικού μπορεί να τρομοκρατήσουν το παιδί και να γυρίσουν μπούμερανγκ.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ