Όχι στα βαθιά παιδί μου!

Το κολύμπι, εκτός από μια ευχάριστη δραστηριότητα, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τα παιδιά. Να τι πρέπει να προσέχεις. 

Μαρία Μυλωνά

Όχι μόνο ισχύει, αλλά επιβεβαιώνεται και με τον χειρότερο τρόπο: η χώρα μας κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στα ατυχήματα που συμβαίνουν στο νερό, σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, "μετρά" κατά μέσο όρο 300 πνιγμούς κάθε καλοκαίρι, την τελευταία 20ετία! Να πώς μπορείς να προστατέψεις το παιδί σου! 

 

1. Μάθε το παιδί να κολυμπά, με τη συνδρομή εξειδικευμένων γυμναστών, σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία (2,5-3 ετών)

 

2. Μην το αφήνεις ποτέ μόνο του κοντά σε κάποιο σημείο με νερό, ιδιαίτερα αν είναι κάτω των 7 ετών.

 

3. Φρόντισε να ελέγχεις αν το νερό είναι ρηχό, αν η περιοχή είναι οριοθετημένη και φυλασσόμενη (αν υπάρχει, δηλαδή, ναυαγοσώστης) κι αν ο βυθός κρύβει «παγίδες». Ακόμα κι αν πρόκειται για μικρή πισίνα, ο έλεγχος πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικός. 

 

4. Παίξε μαζί του στην ακτή, μέχρι να εξοικειωθεί πλήρως με τη θάλασσα. Μην επιμένεις να έρθει σε επαφή με το υγρό στοιχείο αν νιώθει ανασφάλεια ή φοβάται.

 

5. Επισήμανέ του τους πιθανούς κινδύνους και επανέλαβε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, όπως να μην απομακρύνεται, να μην κάνει βουτιές σε άγνωστες θάλασσες και να μην κολυμπά ποτέ αν δεν έχουν περάσει 3 ώρες από το φαγητό.

 

6. Μην του επιτρέπεις να κρατάει την ανάσα του για πολλή ώρα μέσα στο νερό ή να σπρώχνει τους άλλους.

 

7. Μην εμπιστεύεσαι τα μπρατσάκια ή τις «κουλούρες» (θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι στο σωστό μέγεθος για την ηλικία του και να είναι από ανθεκτικό, εγκεκριμένο από την Ε.Ε., υλικό). Και αυτό γιατί εμποδίζουν το παιδί να χρησιμοποιεί σωστά τα χέρια και τα πόδια του. Μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, πολύ πιο χρήσιμα είναι τα χέρια των γονιών.

 

8. Μην εμπιστεύεσαι τα στρώματα, τα παιχνίδια ή τα βοηθήματα επίπλευσης. Φόρεσε απαραιτήτως στο παιδί σωσίβιο τύπου «τζάκετ» όταν μπαίνει σε βάρκα ή κάνει κάποιο θαλάσσιο σπορ. Να θυμάσαι ότι το σωσίβιο έχει τοποθετηθεί σωστά όταν, αφού ασφαλιστεί, δεν χωράει να βγει από το κεφάλι. Αν το παιδί είναι κάτω των 5 ετών, καλό είναι το κεφάλι του να κρατιέται.. 

 

9. Έχε πάντα πρόχειρο ένα σωσίβιο δεμένο με σκοινί. Παιδιά υπερκινητικά, με έλλειψη συγκέντρωσης, ειδικά προβλήματα ή μεταβολικά νοσήματα, αλλά και όσα λαμβάνουν οποιαδήποτε φάρμακα (τα οποία μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, ναυτία κ.τ.λ.), κινδυνεύουν περισσότερο από πνιγμό.  

 

10. Διατήρησε την ψυχραιμία σου αν έρθεις αντιμέτωπη με ένα περιστατικό «εκτάκτου ανάγκης», Μία δυνατή φωνή ή μια εκδήλωση πανικού μπορεί να τρομοκρατήσουν το παιδί και να γυρίσουν μπούμερανγκ.

 

 

 

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares