Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

"Μαμά, θέλω κι εγώ!"

5 τρόποι για να διδάξεις τα παιδιά σου να ζούνε απλά.


Γεωργία Κοντού

Στις μέρες μας τα παιδιά «βομβαρδίζονται» με μηνύματα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από την πίεση των συνομηλίκων, προκειμένου να αποκτήσουν τα πιο μοντέρνα παιχνίδια και gadgets.

Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά χρειάζονται λιγότερη ή καθόλου τηλεόραση και λιγότερα υλικά αγαθά, αλλά περισσότερο ελεύθερο χρόνο και μεγαλύτερη φαντασία, κάτι το οποίο είναι δύσκολο να επιτευχθεί όταν οι ζωές τους κατακλύζονται από μονοδιάστατα παιχνίδια και από τα αρνητικά αποτελέσματα της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας.

Οι γονείς από την πλευρά τους μπορούν να δημιουργήσουν μια τέτοια ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι, ώστε τα παιδιά να μάθουν να ζουν με λιγότερα υλικά αγαθά. Διαβάστε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διδάξετε στα παιδιά έναν απλούστερο τρόπο ζωής:

1. Μειώστε τον αριθμό των παιχνιδιών: Τα καταστήματα παιχνιδιών πολλές φορές περνούν το μήνυμα ότι τα παιδιά χρειάζονται πολλά παιχνίδια. Όμως όταν ένα παιδί έχει λιγότερα παιχνίδια, είναι σε θέση να κάνει περισσότερα πράγματα χρησιμοποιώντας τη φαντασία του. Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο παιχνίδι, όχι περισσότερα υλικά αγαθά. Επιλέξτε παραδοσιακά παιχνίδια όπως πλαστικά τουβλάκια, μπάλες, σετ ζωγραφικής, παζλ και βιβλία, τα οποία δίνουν στα παιδιά πολλές ευκαιρίες για δημιουργία, καινοτομία και κριτική σκέψη.

2. Δημιουργήστε παιχνίδια μόνοι σας: Τα είδη οικιακής χρήσης μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν ως παιχνίδια. Δημιουργήστε κατασκευές από πλαστικά μπουκάλια και κουτιά από χαρτόνι ή φτιάξτε μια αυτοσχέδια μπάλα από παλιές κάλτσες. Διδάσκοντας τα παιδιά να κάνουν χρήση της φαντασίας τους με αντικείμενα που έχετε στο σπίτι, θα τα βοηθήσετε να αποβάλλουν τη νοοτροπία να θέλουν πάντα ένα νέο παιχνίδι.

3. Αφήστε το παιδί να συμμετέχει στις αγορές: Τα παιδιά λειτουργούν σαν σφουγγάρια: μιμούνται τις συνήθειες και τις αντιλήψεις των γονέων και τείνουν να παίρνουν τις αποφάσεις τους με βάση τις δικές μας επιλογές. Για παράδειγμα, εάν είστε σε ένα κατάστημα ρούχων μαζί με το παιδί δοκιμάστε να πείτε: «Τι ωραία κόκκινη μπλούζα! Μου αρέσει πολύ, αλλά έχω άλλη μία στο σπίτι που μοιάζει πολύ με αυτή». Το παιδί μπορεί να μην καταλάβει για τί ακριβώς μιλάτε, όμως θα «απορροφήσει» τη συνήθεια να είναι επιλεκτικό και να μην κάνει άσκοπες αγορές.

4. Μυήστε το παιδί στη φιλανθρωπία: Ο καθαρισμός του σπιτιού από αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε πια είναι μια διαδικασία στην οποία θα μπορούσε να συμμετέχει το παιδί σας. Για παράδειγμα, κάθε έξι μήνες ζητήστε από το παιδί να κρατήσει τα παιχνίδια με τα οποία παίζει περισσότερο και να σκεφτεί ποια θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε κάποιο άλλο παιδί. Κάντε το ίδιο με τα ρούχα του, εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο βοηθάτε άλλα παιδιά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

5. Χρησιμοποιείστε το «θα μου άρεσε…»: Το «θέλω» είναι το ρήμα που χρησιμοποιούν κατά κόρον τα παιδιά όταν ζητούν επίμονα κάτι. Αντί να καταφεύγουν σε αυτή τη λέξη, διδάξτε στα παιδιά σας τη φράση «θα μου άρεσε…». Αυτή η λεπτή αλλαγή στη διατύπωση μπορεί να μετατρέψει όλη τη νοοτροπία του παιδιού ως προς την απόκτηση περισσότερων πραγμάτων. Το «θέλω» φανερώνει απληστία, όμως το «θα μου άρεσε…» τα βοηθά να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να έχουν πάντα αυτό που θέλουν.

Επεξεργασία άρθρου: Μαρία Ιωαννάτου

Πηγή: Infokids.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

7 αξίες για να διδάξετε στο παιδί σας μέχρι την ηλικία των 10 ετών

Υπάρχουν ορισμένες αξίες που θα θέλαμε να έχουν τα παιδιά μας. Πώς όμως θα τις διδάξουμε;

ΠΑΙΔΙ

Διαλέγοντας δώρα για τα παιδιά με βάση τις αρχές της Montessori

Δώρα για τα οποία δεν χρειάζεται να πάτε στα καταστήματα

ΠΑΙΔΙ

Ποιο είδος επαίνου πρέπει να αποφύγετε εάν θέλετε να μεγαλώσετε πιο «δυνατά, πιο ώριμα» παιδιά, σύμφωνα με ειδικό του Χάρβαρντ

Τονίζοντας τις ιδιότητες έναντι των επιτευγμάτων τους, βάζετε πιο γερά θεμέλια επιτυχίας στα παιδιά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 30 Νοεμβρίου

Μην απογοητεύεστε με τα εμπόδια που εμφανίζονται, γιατί είναι παροδικά

FOOD

Το No 1 φρούτο για τον διαβήτη, που προτείνεται από διαιτολόγους

Η κατανάλωση αυτού του νόστιμου φρούτου μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Jennifer Lopez επιστρέφει με τον νέο της δίσκο και ταινία με τίτλο This Is Me…Now

Η δημοφιλής τραγουδίστρια και ηθοποιός ετοιμάζεται για ένα Prime Video special και το πρώτο της studio album εδώ και μια δεκαετία.