Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Κάτι... ξύνεται!

Αν αυτό το "κάτι" είναι το παιδί σου, γνώρισε τους 6 τρόπους για να το απαλλάξεις από τις ψείρες! 


Μαρία Μυλωνά

Συμβαίνει και στις ...καλύτερες οικογένειες. Ο λόγος για τη φθειρίαση, κοινώς τις ψείρες!

Να τι πρέπει να κάνεις, αν διαπιστώσεις ότι έχουν... μετοικήσει στο κεφάλι του παιδιού σου!  

1. Κάν' το παραδοσιακά: Βρέξε τα μαλλιά του παιδιού και πρόσθεσε μαλακτικό μαλλιών, ξύδι (1/1 ξύδι με νερό), γιατί το ξύδι έχει την ιδιότητα να διαλύει την κολλώδη ουσία που χρησιμοποιεί η ψείρα για να κολλήσει τις κόνιδες στα μαλλιά) ή ελαιόλαδο. Χτένισε το παιδί 15-30 λεπτά, ανάλογα με το μήκος και το πάχος της τρίχας. Επανέλαβε τη διαδικασία κάθε 3-4 μέρες για 2 εβδομάδες. Η μέθοδος αυτή είναι χρονοβόρα και πρέπει να επαναλαμβάνεται για αρκετές εβδομάδες, είναι όμως πλήρως ασφαλής.

2. Στο φαρμακείο ολοταχώς: Στα φαρμακεία κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα σε διάφορες μορφές (σαμπουάν, λοσιόν, ζελέ, κρέμα κ.λ.π.) που περιέχουν φθειροκτόνες ουσίες και είναι αρκετά αποτελεσματικά. Τα περισσότερα από αυτά σκοτώνουν μόνο τις ζωντανές ψείρες και δεν καταστρέφουν τα αυγά τους (κόνιδες). Έτσι, θα πρέπει να επαναλάβεις τη θεραπεία μετά 7-10 μέρες (κάποιοι συνιστούν την 1η την 7η και την 14 μέρα ως πιο αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα) για να εξολοθρεύσεις και τις νέες ψείρες που στο μεσοδιάστημα θα έχουν εκκολαφθεί. 

3. Σκέψου εναλλακτικά: Αν διανύεις την περίοδο τη εγκυμοσύνης, θηλάζεις ή το παιδί σου είναι μικρότερο των 2 ετών, καλό είναι να επιλέξεις πιο φυσικές εναλλακτικές που στηρίζονται κυρίως σε προϊόντα όπως αιθέρια έλαια και φυτικά εκχυλίσματα.

4. Απολύμανέ τα όλα! Μετά την τοπική θεραπεία, φόρεσε στο παιδί καθαρά ρούχα και πλύνε τα ρούχα που φορούσε, τα κλινοσκεπάσματα και τις πετσέτες σε ζεστό νερό. Στέγνωσέ τα με ζεστό αέρα στο στεγνωτήριο (αν υπάρχει) για τουλάχιστον 20 λεπτά ή στον ήλιο για όσο γίνεται περισσότερο. Πλύνε σχολαστικά, για τουλάχιστον 5 λεπτά, οποιοδήποτε αντικείμενο χρησιμοποίησε το παιδί, στη διάρκεια των τελευταίων δύο ημερών. Αντικείμενα που δεν είναι δυνατόν να πλυθούν αλλά θεωρείς ότι το παιδί σου τα έχει χρησιμοποιήσει, φύλαξέ τα κλεισμένα σε μια πλαστική σακούλα για 2 εβδομάδες (οι ζωντανές ώριμες ψείρες θα πεθάνουν σε 2 μέρες και οι κόνιδες θα εκκολαφθούν και θα πεθάνουν σε συνολικά 2 εβδομάδες). Τέλος, σκούπισε με την ηλεκτρική σκούπα πατώματα και έπιπλα, καθώς και τα καθίσματα του αυτοκινήτου.

5. Έλεγξε τον... περίγυρο: Ψείρες είναι και κολλάνε. Καλό είναι λοιπόν να εξετάσεις και τα μαλλιά και το κεφάλι όλων των μελών της οικογένειας.

6. Παίξε άμυνα: Συμβούλευσε το παιδί σου να μην χρησιμοποιεί ή ανταλλάσσει χτένες, βούρτσες μαλλιών, καπέλα, σκούφους, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, παιχνίδια.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.