Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Κάτι... ξύνεται!

Αν αυτό το "κάτι" είναι το παιδί σου, γνώρισε τους 6 τρόπους για να το απαλλάξεις από τις ψείρες! 


Μαρία Μυλωνά

Συμβαίνει και στις ...καλύτερες οικογένειες. Ο λόγος για τη φθειρίαση, κοινώς τις ψείρες!

Pixel

Να τι πρέπει να κάνεις, αν διαπιστώσεις ότι έχουν... μετοικήσει στο κεφάλι του παιδιού σου!  

1. Κάν' το παραδοσιακά: Βρέξε τα μαλλιά του παιδιού και πρόσθεσε μαλακτικό μαλλιών, ξύδι (1/1 ξύδι με νερό), γιατί το ξύδι έχει την ιδιότητα να διαλύει την κολλώδη ουσία που χρησιμοποιεί η ψείρα για να κολλήσει τις κόνιδες στα μαλλιά) ή ελαιόλαδο. Χτένισε το παιδί 15-30 λεπτά, ανάλογα με το μήκος και το πάχος της τρίχας. Επανέλαβε τη διαδικασία κάθε 3-4 μέρες για 2 εβδομάδες. Η μέθοδος αυτή είναι χρονοβόρα και πρέπει να επαναλαμβάνεται για αρκετές εβδομάδες, είναι όμως πλήρως ασφαλής.

2. Στο φαρμακείο ολοταχώς: Στα φαρμακεία κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα σε διάφορες μορφές (σαμπουάν, λοσιόν, ζελέ, κρέμα κ.λ.π.) που περιέχουν φθειροκτόνες ουσίες και είναι αρκετά αποτελεσματικά. Τα περισσότερα από αυτά σκοτώνουν μόνο τις ζωντανές ψείρες και δεν καταστρέφουν τα αυγά τους (κόνιδες). Έτσι, θα πρέπει να επαναλάβεις τη θεραπεία μετά 7-10 μέρες (κάποιοι συνιστούν την 1η την 7η και την 14 μέρα ως πιο αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα) για να εξολοθρεύσεις και τις νέες ψείρες που στο μεσοδιάστημα θα έχουν εκκολαφθεί. 

3. Σκέψου εναλλακτικά: Αν διανύεις την περίοδο τη εγκυμοσύνης, θηλάζεις ή το παιδί σου είναι μικρότερο των 2 ετών, καλό είναι να επιλέξεις πιο φυσικές εναλλακτικές που στηρίζονται κυρίως σε προϊόντα όπως αιθέρια έλαια και φυτικά εκχυλίσματα.

4. Απολύμανέ τα όλα! Μετά την τοπική θεραπεία, φόρεσε στο παιδί καθαρά ρούχα και πλύνε τα ρούχα που φορούσε, τα κλινοσκεπάσματα και τις πετσέτες σε ζεστό νερό. Στέγνωσέ τα με ζεστό αέρα στο στεγνωτήριο (αν υπάρχει) για τουλάχιστον 20 λεπτά ή στον ήλιο για όσο γίνεται περισσότερο. Πλύνε σχολαστικά, για τουλάχιστον 5 λεπτά, οποιοδήποτε αντικείμενο χρησιμοποίησε το παιδί, στη διάρκεια των τελευταίων δύο ημερών. Αντικείμενα που δεν είναι δυνατόν να πλυθούν αλλά θεωρείς ότι το παιδί σου τα έχει χρησιμοποιήσει, φύλαξέ τα κλεισμένα σε μια πλαστική σακούλα για 2 εβδομάδες (οι ζωντανές ώριμες ψείρες θα πεθάνουν σε 2 μέρες και οι κόνιδες θα εκκολαφθούν και θα πεθάνουν σε συνολικά 2 εβδομάδες). Τέλος, σκούπισε με την ηλεκτρική σκούπα πατώματα και έπιπλα, καθώς και τα καθίσματα του αυτοκινήτου.

5. Έλεγξε τον... περίγυρο: Ψείρες είναι και κολλάνε. Καλό είναι λοιπόν να εξετάσεις και τα μαλλιά και το κεφάλι όλων των μελών της οικογένειας.

6. Παίξε άμυνα: Συμβούλευσε το παιδί σου να μην χρησιμοποιεί ή ανταλλάσσει χτένες, βούρτσες μαλλιών, καπέλα, σκούφους, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, παιχνίδια.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Η μέθοδος του δημιουργικού γονέα: 3 τρόποι με τους οποίους η θεραπεία τέχνης μπορεί να χτίσει την αυτοεκτίμηση στα μικρά παιδιά

Η θεραπεύτρια τέχνης Stephanie McLeod-Estevez δίνει 3 ιδέες για θεραπευτικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των παιδιών μέσα από καλλιτεχνικά και δημιουργικά παιχνίδια

ΠΑΙΔΙ

Παιδοψυχολόγος και μαμά προτείνει 3 φράσεις που θα ήθελε να έλεγαν περισσότερο οι γονείς στα παιδιά τους

Δείτε γιατί η Caitlin Slavens λέει στους γονείς ότι ο θυμός δεν είναι πάντα κάτι κακό

ΠΑΙΔΙ

Τα Angry Birds τραγουδούν το πιο συγκινητικό τραγούδι για τη Γιορτή της Μητέρας

Γιατί μαμά, μεταξύ άλλων, σημαίνει να χαμογελάς και να δακρύζεις ταυτόχρονα από αγάπη για τα παιδιά σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 26/5 έως 2/6/24

Οι αλλαγές θα εμφανίζονται εκεί που δεν το περιμένετε, με ξαφνικά νέα

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αποδείξεις ότι δεν σε αγάπησε ποτέ και πώς να το(ν) ξεπεράσεις

Έλα αρκετά χρόνο σπατάλησες, άνοιξε τα μάτια σου και μάζεψε την καρδιά σου