Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

"Μαμά, δεν προλαβαίνω!"

7 τρόποι για να βοηθήσεις το παιδί σου να διαχειριστεί σωστά το χρόνο διαβάσματος. 


Μαρία Μυλωνά

"Πάλι χασομεράς;", "Ακόμα να διαβάσεις;", "Τι έκανες όλο το απόγευμα;", "Γρήγορα!", "Βιάσου!", "Μην χαζεύεις! Θα αργήσεις στα Αγγλικά!"...

Pixel

Αναγνωρίζετε τον εαυτό σας πίσω από αυτές τις φράσεις; Πόσο συχνά τις χρησιμοποιείτε καθημερινά; Το παιδί σας κάνει πολλά πράγματα και τρέχει καθημερινά; Μάλλον, είναι καιρός να σταματήσετε να φωνάζετε στο παιδί σας, αγχωμένη. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το παιδί αδυνατεί να διαχειριστεί σωστά το χρόνο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις σχολικές υποχρεώσεις.

Αντί να φωνάζετε και να τσακώνεστε γιατί δεν δοκιμάζετε να το εκπαιδεύσετε ώστε να μάθει να αξιοποιεί όσο το δυνατόν καλύτερα το χρόνο του;

1. Αποτελέστε πρότυπο για το παιδί σας: Είναι αλήθεια ότι οι ανοργάνωτοι, χαοτικοί γονείς έχουν, συνήθως, και ανοργάνωτα παιδιά. Γράψτε σε χαρτί τις δουλειές που έχετε να κάνετε και κολλήστε το στο ψυγείο. Το παιδί σας θα μάθει ότι κι αυτός είναι ένας τρόπος οργάνωσης των υποχρεώσεών του.

2. Μιλήστε για αυτά που είναι σημαντικά και επείγοντα: Σημαντικά είναι αυτά που θα μας προσφέρουν ευκαιρίες να γίνουμε καλύτεροι, πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, τώρα και αργότερα. Τα επείγοντα χρειάζεται να ολοκληρωθούν αυτή τη στιγμή, χωρίς καθυστερήσεις. Το παιχνίδι είναι σημαντικό για κάθε παιδί. Το διάβασμα συνήθως είναι επείγον. Βοηθήστε το με τα επείγοντα ώστε να χαρεί τα σημαντικά της ζωής!

3. Μιλήστε για προτεραιότητες και ιεραρχείστε τες: Επίσκεψη στο σπίτι του φίλου, διάβασμα, ποδόσφαιρο, τηλεόραση, κ.ά. Φτιάξτε μια λίστα μαζί και ξεκινήστε!

4. Χαρίστε στο παιδί σας ένα ημερολόγιο: Ενθαρρύνετε το να καταγράφει στο ημερολόγιο όλες τις δουλειές που έχει να κάνει μετά το σχολείο (διάβασμα, Αγγλικά, κολυμβητήριο). Γυρνώντας από το σχολείο και αφού έχει φάει και ξεκουραστεί, μπορεί να ανοίγει το ημερολόγιό του και να γράφει όλες τις υποχρεώσεις της ημέρας. Κάθε φορά που ολοκληρώνει μία, τη διαγράφει. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να το κάνουν π.χ. Κυριακή απόγευμα για όλη την εβδομάδα.

5. Μοιράστε τις δουλειές του σπιτιού σε όλα τα μέλη της οικογένειας: Αναθέστε σε κάθε μέλος της οικογένειας να ολοκληρώσει τον ίδιο αριθμών δουλειών. Όλοι έχουν υποχρεώσεις, μικροί και μεγάλοι!

6. Βοηθήστε το παιδί σας να χωρίσει μια μεγαλύτερη δουλειά σε μικρότερα μέρη και να δουλεύει ένα κάθε φορά: Διάβασμα! Προκαλεί συχνά άγχος και απαιτεί συνήθως χρόνο! Μελετώντας ένα ένα τα μαθήματα και αφού τα ολοκληρώνει, βάζει τα αντίστοιχα βιβλία και τετράδια στην τσάντα, θα δει όλο τον όγκο της δουλειάς του να μειώνεται σταδιακά. Κατανοώντας ότι κάθε δραστηριότητα αποτελείται από μικρότερες, η ολοκλήρωσή της μοιάζει ευκολότερα διαχειρίσιμη.

7. Ώρα για διάλειμμα! Τα παιδιά πλέον είναι σκληρά εργαζόμενα! Ίσως περισσότερο και από εμάς! Δουλεύουν αδιαλείπτως από τις οχτώ το πρωί έως αργά το απόγευμα. Δώστε τους την ευκαιρία να κάνουν μικρά και συχνά διαλείμματα. Μετά το πέρας κάθε δραστηριότητας “επιτρέψτε” στο παιδί σας να απολαύσει κάποιον χρόνο, τον οποίο έχετε από κοινού συμφωνήσει, ώστε να τον διαχειριστεί όπως αυτό επιθυμεί. Δύο λεπτά πριν τελειώσει το διάλειμμά του ενημερώστε το γι’ αυτό.

Η διαχείριση του χρόνου είναι μια δύσκολη υπόθεση και ένα μεγάλο στοίχημα. Τα παιδιά εκπαιδεύονται!

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

SOS: γονείς πρέπει να δίνετε ισχυρό παράδειγμα και όσον αφορά τον χρόνο οθόνης

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι γονείς να ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες και να εφαρμόζουν αυτό που κηρύττουν», σύμφωνα με νέα μελέτη

ΠΑΙΔΙ

Ξεπερνώντας το άγχος του αποχωρισμού για την καλοκαιρινή κατασκήνωση

Συμβουλές για γονείς και παιδιά που ετοιμάζονται για summer camp

ΠΑΙΔΙ

«Ο μπαμπάς μου» - το πιο τέλειο βιβλίο για όλους τους μπαμπάδες!

Διαβάζουμε ένα υπέροχο βιβλίο με αφορμή τη Γιορτή του Πατέρα!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 23 έως 30/6

Περάστε όμορφες ώρες με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Παγωμένο Μοχίτο καρπούζι – το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό

Ξέχνα το καρπούζι με φέτα… το Καρπούζι Μοχίτο ήρθε να μεθύσει το καλοκαίρι σου

CELEBS

Σήλια Κριθαριώτη: Στην έκθεση της Ναόμι Κάμπελ με τον σύζυγό της

Ο χορός της σχεδιάστριας με το top model στο after party