Εξωσχολικά βιβλία: 8 τρόποι για να τα αγαπήσει το παιδί

Εξαρτάται καθαρά από εσένα και είναι τόσο εύκολο.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Έχεις μπει σε σπίτι που δεν έχει βιβλιοθήκη; Ούτε ένα βιβλίο για δείγμα; Ξέρεις ενήλικες που δεν διαβάζουν ποτέ τους βιβλία; Εάν δεν θέλεις τα δικά σου παιδιά μεγαλώνοντας να γίνουν έτσι ακριβώς, μάθε τους 8 τρόπους να τα κάνεις να αγαπήσουν από μικρά το διάβασμα- και δεν θα το αφήσουν ποτέ.

Ξεκίνησε να το κάνεις όσο είναι πολύ μικρά ακόμα. Και εάν αναρωτιέσαι, ναι, και από την κοιλιά ακόμη!

1. Για παιδιά κάτω των 5 ετών, τα βιβλία με ωραία εικονογράφηση, με ελάχιστες λεξούλες είναι τα ιδανικά καθώς προκαλούν τις απορίες των παιδιών.

2. Συγκεκριμένα, για τα μικρούλια 16-24 μηνών που καθημερινά μαθαίνουν και μια νέα λεξούλα, είναι καλό να κοιτάς μαζί τους την εικονογράφηση και να τους κάνεις απλές ερωτήσεις, όπως Βλέπεις ένα λουλούδι; Πού είναι το λουλούδι; Τι χρώμα έχει το λουλούδι;

3. Μην θεωρείς τίποτα δεδομένο. Το ότι αυτό το βιβλίο το έγραψε ένας ή μία συγγραφέας, το εικονογράφησε ένας/μία εικονογράφος, έχει αρχή, έχει εξώφυλλο και οπισθόφυλλο και άλλες τέτοιες πληροφορίες.

4. Βρες αφορμή για να μιλήσετε για τη δική σας ζωή. Για παράδειγμα, το αρκουδάκι πήγε στην παιδική χαρά. Ρώτησε το παιδί εάν του αρέσει η παιδική χαρά, γιατί, τι κάνει εκεί.

5. Μη διστάζεις να υποκριθείς ρόλους και να βγάζεις ήχους. Κάνε το διάβασμα διασκεδαστικό για το παιδί- και για σένα.

6. Έχε το παιδί στην αγκαλιά σου όσο του διαβάζεις το βιβλίο. Του χαρίζει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση, που θα το βοηθήσει να διαβάζει φωναχτά μπροστά σε άλλους όταν πάει σχολείο.

7. Εάν δεν θέλει να του διαβάσετε, δεν υπάρχει λόγος πίεσης. Όταν σε δει να διαβάζεις μόνη σου, κάποια στιγμή θα σε πλησιάσει και θα καθίσει στην αγκαλιά σου για να ακούσει και να δει το βιβλίο.

8. Κάντε επισκέψεις στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας, ξεφυλλίστε βιβλία και επιλέξτε μαζί το νέο του αγαπημένο.  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares