Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Nα πως θα το βοηθήσεις να αποχωριστεί το μπιμπερό

Γιατί θέλει τρόπο και όχι κόπο να αλλάξεις την αγαπημένη συνήθεια του μωρού σου.



Είναι ένα από τα αγαπημένα του αξεσουάρ και δεν θέλει να το αφήσει. Εσείς αγχώνεστε ότι αν προσπαθήσετε να του το κόψετε δεν θα ξαναπιεί γάλα ή δεν θα πίνει όσο πρέπει. Και κάπως έτσι το παιδί σας μπορεί να φτάσει σε ηλικία για προνήπιο, ή και περισσότερο, και ακόμα να πίνει το γαλατάκι του από το μπιμπερό.

Θυμηθείτε: όσο καθυστερείτε τη μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτηράκι τόσο πιο δύσκολο θα είναι για το παιδί να το εγκαταλείψει όσο μεγαλώνει. Μία καλή ηλικία για να το κόψετε είναι περίπου στους 12 μήνες.

Εξάλλου, υπάρχουν και σοβαροί λόγοι για να αποχαιρετήσετε το μπιμπερό:

– η παρατεταμένη χρήση του μπορεί να βλάψει τα παιδικά δόντια, όπως να δημιουργήσει κενά ανάμεσα στα μπροστινά δόντια
– τα παιδιά που χρησιμοποιούν μπιμπερό τείνουν να πίνουν περισσότερο γάλα, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουν από τις άλλες τροφές
– καθυστερεί την προσπάθεια του παιδιού να αυτονομηθεί.

Όταν είναι ενός έτους τα παιδιά έχουν ήδη τις ικανότητες να κάθονται, να κρατούν ένα ποτήρι και να πίνουν από αυτό, οπότε δεν είναι φυσιολογικά απαραίτητο να πίνουν από μπιμπερό.  Αν έχετε αποφασίσει να κάνετε την προσπάθεια για να εγκαταλείψει το μπιμπερό σε αυτή την ηλικία καλό είναι να έχετε προετοιμαστεί καταλλήλως:

– στην ηλικία των 6 μηνών ξεκινήστε να δίνετε περιστασιακά στο παιδί να πίνει από ποτήρι, για να μην του είναι κάτι ξένο όταν έρθει η ώρα να αφήσει το μπιμπερό
– μία καλή γνωριμία με ένα ποτήρι μπορούν να κάνουν τα μωρά όταν είναι στη μπανιέρα, όπου μπορούν να το γεμίσουν νερό και να πιούν από αυτό χωρίς να μουσκέψουν τα πάντα γύρω τους!
– προσπαθήστε να μην κάνετε το διαχωρισμό γάλα στο μπιμπερό και χυμός στο ποτήρι για να μην συνδέσει το ποτήρι με ένα συγκεκριμένο ρόφημα
– αν θηλάζετε αποκλειστικά μέχρι την ηλικία των 9 -12 μηνών παραλείψτε τελείως το μπιμπερό.

Μεγαλύτερο από 1 έτους

Σε πιο μεγάλα παιδάκια είναι καλύτερο να δοκιμάσετε μία πιο σταδιακή απομάκρυνση του μπιμπερό. Μέσα σε διάστημα ενός μήνα:
– δώστε του λιγότερες φορές μπιμπερό και αντικαταστήσετε κάποιες με ποτήρια γάλα ή κάποιο σνακ
– αποσύρετε πρώτα τα λιγότερο βασικά γεύματα με μπιμπερό από τη διατροφή του, όπως αυτά στη μέση της ημέρας
– αφήστε το παιδί να διαλέξει ένα καινούριο ποτηράκι ή διακοσμήστε ένα που ήδη έχετε και δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα περίεργο καλαμάκι που θα κάνει πιο γοητευτικό το ποτήρι.

Εξάρτηση από το μπιμπερό

Αν το παιδί δεν θέλει με τίποτα να παρατήσει το μπιμπερό του, ίσως η προσέγγιση της σταδιακής εγκατάλειψης να είναι πιο «επίπονη». Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να σταματήσετε άμεσα και συνολικά να χρησιμοποιείτε μπιμπερό. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο αλλά και πιο αποτελεσματικό σε κάποιες περιπτώσεις.

Μερικές συμβουλές για να γίνει πιο εύκολα:

– δώστε χρόνο στο παιδί να συνηθίσει την ιδέα ότι δεν θα έχει μπιμπερό πριν του τα πάρετε στα αλήθεια. Περίπου μία βδομάδα πριν από τη μεγάλη μέρα πείτε του ότι τώρα που είναι μεγάλο αγόρι/κορίτσι είναι ώρα να εγκαταλείψει το μπουκάλι. Θυμίζετέ του κάθε μέρα ότι σύντομα δεν θα έχει μπιμπερό και μετά απομακρύνετε όλα τα μπουκάλια από το σπίτι.
– δώστε στο παιδί την ευκαιρία να συμμετέχει στη διαδικασία και συζητήστε μαζί του δίνοντάς του να καταλάβει ότι κατανοείτε πόσο δύσκολο θα είναι για εκείνο να πει αντίο στο μπιμπερό
– δώστε του μία επιβράβευση, όπως το αγαπημένο του σνακ, όταν περάσει μία ολόκληρη μέρα ή νύχτα χωρίς μπιμπερό.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.