Η κόρη μου είναι 5 ετών και δηλώνει ερωτευμένη

Υπάρχει η παιδική αγάπη ή όχι;

Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Πριν απαντήσω στο μέγα αυτό ερώτημα, θα ρωτήσω πρώτα εσένα: Για θυμήσου, πήγαινε χρόνια πίσω, όταν καθόσουν στο θρανίο του δημοτικού σου σχολείου. Δεν είχες νιώσει ποτέ μια ιδιαίτερη προτίμηση για κάποιο αγοράκι;

Οι περισσότερες σημερινές μαμάδες το έχουμε ζήσει. Αγαπήσαμε κρυφά ή φανερά τον Δημητράκη, που τον ήθελε και η διπλανή μας, που εκείνος ήθελε την Ελενίτσα κ.ο.κ. 

Γιατί, λοιπόν, τώρα σού φαίνεται περίεργο να συμβαίνει στο παιδί σου;

Σίγουρα θα νιώθεις αμηχανία ακούγοντας την 5χρονη κόρη σου να λέει ότι είναι ερωτευμένη! Κι όμως η παιδική αγάπη υπάρχει και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε μια δυνατή και αγνή σχέση, χωρίς κίνητρα και σκοπιμότητες.

Τι πρέπει να προσέξουμε οι γονείς;
Συχνά αυτές τις ιστορίες αγάπης εμείς οι γονείς τις φουσκώνουμε λίγο, τους ρίχνουμε και λίγη σαλτσούλα και αρεσκόμαστε να τις διηγούμαστε στους φίλους μας και να γελάμε. 
Πολλές φορές μάλιστα καμαρώνουμε για τη «θηλυκότητα» του κοριτσιού μας ή για το «αντριλίκι» του αγοριού μας. 

Είναι σαν να λέμε στο παιδί ότι αυτό ακριβώς προσδοκούμε από αυτό: Να είναι ενεργό στα ερωτικά θέματα και εμείς θα είμαστε εδώ για να το επιβραβεύουμε. 
Για ένα παιδί ντροπαλό αυτή τη συμπεριφορά των γονιών μπορεί να το κάνει να κλειστεί ακόμα περισσότερο, κυρίως όταν δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτές τις προσδοκίες.

Μην ξεχνάς ότι στο νήπιο και το δημοτικό τα συναισθήματα μπορεί να είναι πρόσκαιρα αλλά είναι δυνατά και σηματοδοτούν μια προσπάθεια του παιδιού για ανεξαρτητοποίηση. 

Άκουσε, λοιπόν, το παιδί, και στάσου δίπλα του χωρίς όμως υπερβολές. Με αγάπη μόνο. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares