Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μαρτίου 

Φύγαμε για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης!

Αλεξάνδρα Παπαδάκη


Κάθε Σαββατοκύριακο του Μαρτίου, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία και μουσική.

Πάμε να δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα;


ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ
Γιατί ο ιπποπόταμος δεν έχει τρίχες;
Ίχνη χρωμάτων...
Εργαστήριο για γονείς και παιδιά
Κυριακή 5/3,  11.30-13.00 & Κυριακή 12/3,  11.30-13.00

Ήταν κάποτε μια εποχή που ο ιπποπόταμος ήταν το πιο μαλλιαρό ζώο της ζούγκλας και ζεσταινόταν πάρα πολύ. Όλα τα υπόλοιπα ζώα του έκαναν αέρα ή σκιά για να τον δροσίσουν. Ώσπου μια μέρα, ο ιπποπόταμος έπαψε να έχει τρίχες και ζει μέσα στο νερό…
 Σε αυτό το εργαστήρι θα χωθούμε στα βάθη της ζούγκλας και θα ακολουθήσουμε τον ιπποπόταμο στις περιπέτειές του. Στη συνέχεια, θα πάρουμε στα χέρια μας καλαμάκια, πινέλα, πιπέτες, μπογιές, καρμπόν, χαρτιά και θα ζωγραφίσουμε με πρωτότυπους και περίεργους τρόπους.
 Γονείς και παιδιά θα πειραματιστούν με πολλά υλικά  και αυτοσχέδια πινέλα, θα παίξουν με διαφορετικά είδη μπογιών και θα δημιουργήσουν μια αλλιώτικη ζούγκλα. Σ’αυτή την ηλικία τα παιδιά θέλουν να πειραματίζονται με το κάθετι. Τα πάντα μπορούν να χρησιμεύσουν σε κάτι και ειδικά στη ζωγραφική υπάρχει πολύς χώρος για αυτοσχεδιασμό. Έτσι, καλλιεργείται η φαντασία και ο πειραματισμός των παιδιών. 

Υ.Γ: Γονείς και παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Για παιδιά 2-3,5 ετών/Απαραίτητη η παρουσία γονέα
Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου 
Εισιτήριο:€15
Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12
Πληροφορίες - Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ
Momotaro!
Σουρεαλισμός*- Abstraction-Création*
Σάββατο 11/3, 11:00-12:30 & Κυριακή 19/3, 11:30-13:00

Στη μακρινή Άπω Ανατολή ο Μομοτάρο τολμάει και τα βάζει με τα φοβερά και τρομακτικά τέρατα Όνι και γίνεται ήρωας σπουδαίος.
Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα δουν τους ήρωες του παραμυθιού μέσα από τα γλυπτά του Jean Arp και της Barbara Hepworth. Αφαιρετικές και καμπύλες μορφές θα γίνουν η έμπνευσή μας για να δημιουργήσουμε τους ήρωες του παραμυθιού από πηλό. Το κίνημα του Σουρεαλισμού και η ομάδα της Abstraction-Création θα μας οδηγήσουν να φτιάξουμε ονειρικές και λιτές φιγούρες, μεγαλόσωμα τέρατα και απροσδιόριστα γλυπτά. Στο τέλος γονείς και παιδιά θα αναζητήσουν στους ορόφους του μουσείου το ειδώλιο που θα τους δώσει έμπνευση για να πλάσουν τον δικό τους ήρωα!

Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα!
Σουρεαλισμός*: (<sur + realism: πάνω από την πραγματικότητα) κίνημα που αναπτύχθηκε στο Παρίσι στις αρχές του ’20 αιώνα ως ένα ευρύτερο καλλιτεχνικό και πολιτικό ρεύμα. Οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν παράλογες σκηνές με φωτογραφική ακρίβεια, δημιουργούσαν παράξενα πλάσματα από καθημερινά αντικείμενα και χρησιμοποιούσαν τεχνικές που επέτρεπαν στο ασυνείδητο να εκφραστεί ελεύθερα. 
Abstraction-Création*: (Αφαίρεση-Δημιουργία) ομάδα που δημιουργήθηκε στο Παρίσι το 1931 ως αντίδραση στην επιρροή του Σουρρεαλισμού. Η ομάδα ξεκίνησε με στόχο να προάξει την αφηρημένη-αφαιρετική τέχνη στον αντίποδα της αναπαραστατικής που επικρατούσε από τη δεκαετία του ’20. Πολλοί καλλιτέχνες που ανήκαν στον Σουρρεαλισμό εισχώρησαν στην ομάδα. Κάποιοι απ’αυτούς επηρεάστηκαν από την ομάδα και μετά συνέχισαν το έργο τους απέχοντας απ’αυτή.

Για παιδιά 4-5 ετών
Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο: €10 
Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7
Πληροφορίες - Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 7-10  ΕΤΩΝ
Φωτογραφία και Σουρεαλισμός

Για παιδιά 5-7 ετών
Πόσες σκέψεις χωράνε στο κεφάλι μου
Κυριακή 5/3, 11:30-13:30

Σε αυτό το εργαστήριο θα μιλήσουμε για τη φαντασία και πόσο μας βοηθάει να δημιουργήσουμε στη ζωγραφική, στα παραμύθια και στη φωτογραφία.
Θα παίξουμε και θα βγάλουμε φωτογραφίες τις οποίες μετά θα χρησιμοποιήσουμε για τη δημιουργία μιας σουρεαλιστικής ιστορίας.

Για παιδιά 5-7 ετών 
Το άλλο μου μισό
Σάββατο 18/3, 11:00-13:00

Συνδυάζω τη ζωγραφική με τη φωτογραφια, το φανταστικό με τον ρεαλισμό με σκοπό την εξερεύνηση του εαυτού. Τί πληροφορίες παίρνουμε για τον εαυτό μας από τις φωτογραφίες; Τί στοιχεία συμπληρώνουμε με τη ζωγραφική; Ερωτήματα που θα προκύψουν και θα απαντηθούν από τα παιδιά μέσα από τη δημιουργική διαδικασία.

Για παιδιά 7-10 ετών
Ο πολύπλευρος εαυτός μου
Κυριακή 19/3, 11:30-13:30

Χρησιμοποιώ την τεχνική του κολάζ και ενώνω πτυχές του εαυτού μου, σε ένα σουρεαλιστικό πορτρέτο.  Μαθαίνω να χρησιμοποιώ το φως και τη σκιά για να φωτίσω  το πορτρέτο μου και στη συνέχεια διαλέγω  και τυπώνω τις φωτογραφίες μου. Συνδυάζω, συνθέτω και  δημιουργώ  έναν πολύπλευρο εαυτό.

Για παιδιά 5-7 και 7-10 ετών
Με την Εικαστικό-Art Therapist  Νιόβη Σταυροπούλου
Εισιτήριο: €12 
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10
Πληροφορίες - Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ
Ο Γάμος στην Αρχαιότητα
Κυριακή 5/3, 11:30-12:30

Σε αυτή τη διαδρομή, ετοιμαζόμαστε για έναν αρχαίο γάμο: Ετοιμάζουμε το  γαμήλιο γεύμα και τη διακόσμηση, κάνουμε προσφορές στους θεούς, ακολουθούμε όλα τα έθιμα και τις παραδόσεις, στολίζουμε τη νύφη και στο τέλος την παραδίδουμε στον γαμπρό!
 
Η Ανθρώπινη Μορφή
Κυριακή 12/3, 11:30-12:30

Πόσα σχήματα μπορεί να πάρει το ανθρώπινο σώμα; Με ποια σχήματα της φύσης μοιάζει η ανθρώπινη μορφή;  Με ποιου τρόπους απέδωσαν οι αρχαίοι γλύπτες ανθρώπινη μορφή  σε υλικά όπως ο πηλός, η πέτρα, το ξύλο, το οστό και το μέταλλο;
Μία διαδρομή από τα κυκλαδικά ειδώλια μέχρι τα αρχαία ελληνικά γλυπτά του μουσείου. Θα βρούμε άραγε τα κομμάτια που τους λείπουν; 

Για γονείς και παιδιά 6-12 ετών
Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη
Εισιτήριο:  €7 (για ένα παιδί και συνοδό)
Επιπλέον ενήλικας  €7, για κάθε επιπλέον παιδί €5
Πληροφορίες - Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4 
T: 210 7228321-3 
Πληροφορίες - Κρατήσεις  Τ. 210 7294220, Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00 
Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες  και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σαββατοκύριακου, στο www.cycladic.gr About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares