Όταν το παιδί βρέχει το κρεβάτι του

Τι να κάνεις αν συνεχίζει να έχει «ατυχήματα» όταν κόψει την πάνα.


Τα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν την κύστη τους κατά μέσο όρο όταν είναι 4 ετών. Πρώτα μαθαίνουν να ειδοποιούν πότε θέλουν τουαλέτα την ημέρα και συνήθως κάποιους μήνες μετά και τη νύχτα.

Ωστόσο, ακόμα και όταν το παιδί έχει αποχαιρετήσει οριστικά την πάνα και φαίνεται να έχει κατακτήσει την ικανότητα να ελέγχει τον εαυτό του, συμβαίνει αρκετές φορές να βρέξει το κρεβάτι του στη διάρκεια της νύχτας. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει τακτικά, όταν το παιδί έχει κλείσει τα 5 χρόνια, ίσως θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Αν όμως, συμβαίνει περιστασιακά, το πιο πιθανό είναι ότι δεν χρειάζεται η βοήθεια του ειδικού. Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί να έχει στεγνό ύπνο:

Δεν χρειάζεται να το μαλώσετε

Αν θυμώσετε και τιμωρήσετε το παιδί επειδή έβρεξε το κρεβάτι του θα αυξήσετε την πίεση και το άγχος που ήδη νιώθει και το πιο πιθανό είναι ότι το πρόβλημα θα χειροτερεύσει. Αντίθετα, προσπαθήστε να μην το κάνετε θέμα, μιλήστε στο παιδί, καθησυχάστε και διαβεβαιώστε το ότι δεν είναι το μόνο που το παθαίνει αυτό αλλά είναι κάτι συνηθισμένο σε παιδιά της ηλικίας του.

Επίσκεψη στην τουαλέτα πριν κοιμηθεί το παιδί (και εσείς)

Σιγουρευτείτε ότι θα πάει στην τουαλέτα πριν ξαπλώσει και προσπαθήστε να το σηκώσετε για να ξαναπάει πριν ξαπλώσετε εσείς. Θα μειώσετε έτσι τις πιθανότητες να θέλει να αδειάσει την κύστη του στη διάρκεια της νύχτας. Σταδιακά μπορείτε να του μάθετε να σας ξυπνάει όταν νιώσει ότι θέλει να πάει στην τουαλέτα και μετά να πηγαίνει μόνο του.

Λιγότερα υγρά

Δοκιμάστε να μειώσετε την ποσότητα των υγρών που καταναλώνει λίγες ώρες, περίπου 2, πριν πάει να ξαπλώσει.

Θετικό κίνητρο

Αντί να φοβάται το παιδί ότι θα το μαλώσετε αν βρέξει το κρεβάτι του, μπορεί να έχει ένα διαφορετικό κίνητρο, υποσυνείδητα έστω, για να μείνει στεγνό. Φτιάξτε ένα πίνακα ή ένα ημερολόγιο και δώστε στο παιδί ένα αυτοκόλλητο για κάθε νύχτα που μένει στεγνό. Όταν κερδίσει συνολικά 10 αυτοκόλλητα μπορείτε να του δώσετε ένα μικρό δώρο ή μία λιχουδιά για το κατόρθωμά του.

Ελέγξτε για πρόβλημα δυσκοιλιότητας

Είναι συνηθισμένο μικρά παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας να βρέχουν το κρεβάτι, κι αυτό γιατί η κύστη τους πιέζεται περισσότερο. Αν διαπιστώσετε ότι υπάρχει τέτοιο θέμα, αυξήστε την ποσότητα των υγρών και των φυτικών ινών που λαμβάνει το παιδί κάθε μέρα, για παράδειγμα με χυμούς, λαχανικά και φρούτα.

Πηγή: Childit.gr
  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares