Πώς να μιλήσεις στο παιδί για το νέο μέλος της οικογένειας

Oδηγός για τη στιγμή που θα εκστομίσεις το "θα αποκτήσεις αδερφάκι".

Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Έχει συνηθίσει να είναι ο ένας και μοναδικός. Αυτός που όλοι κανακεύουν. Σε λίγο καιρό όμως κάποιος άλλος θα πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο: το μωράκι που έρχεται όπου να ‘ναι!

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να μιλήσεις στο παιδί σου για το αδερφάκι του που είναι καθοδόν; Πώς θα το κάνεις να μην ζηλέψει αλλά να το αγκαλιάσει με αγάπη;

- Βάλε και το παιδί στα νέα πλάνα: Δείξτου την κοιλίτσα σου, μίλησέ του για το ποιος είναι μέσα, εξήγησέ του ότι η οικογένεια θα αποκτήσει νέο μέλος και εκείνο ένα αδερφάκι. Εάν πρόκειται να μοιραστούν το ίδιο δωμάτιο, κάντε μαζί τις αλλαγές και τις ετοιμασίες. 
 

- Εξήγησέ του ότι στην αρχή το μωρό θα κλαίει, θα πεινάει, θα σας ξυπνάει το βράδυ. Δεν θα μπορεί να παίζει μαζί του, δεν θα διαβάζουν μαζί. Θα γίνει και αυτό, αλλά αργότερα. Θα θέλει πολλή φροντίδα όμως και αγάπη από όλους σας.
 

- Πάρε ένα σχετικό βιβλίο για την ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού που περιμένει αδερφάκι και διαβάστε το παρέα.
Θυμηθείτε το πώς ήταν εκείνο όταν ήταν μωράκι. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο και πες του πόσο σημαντικό ήταν που ήρθε στη ζωή σας.
 

- Προσπάθησε να μην βιώσει το παιδί καμία άλλη μεγάλη αλλαγή. Ας μην είναι αυτή η περίοδος που θα πρέπει να κόψει την πάνα ή την πιπίλα, να αλλάξει σπίτι, γειτονιά και φίλους. Δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί τόσες πολλές αλλαγές μαζί ενώ μπορεί να τις συνδέσει με τον ερχομό του μωρού.    
 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares