«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» μέσα μας


Τι θα ήθελα να μάθει η κόρη μου από τη διάσημη ταινία της Disney

Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Έχει δει το τρέιλερ ξανά και ξανά, έχει ήδη κανονίσει με τις φίλες της να πάμε να δούμε την ταινία, περίμενε πώς και πώς να φτάσει η Πέμπτη. 

Δεν το κρύβω. Και εγώ το ίδιο. Λατρεύω τα κλασικά παραμύθια όταν αποκτούν κίνηση, μελωδία, νέα οπτική μέσα από τη μαγεία της μεγάλης οθόνης. 

Αυτό όμως που αγαπώ πιο πολύ είναι τα κρυμμένα τους μηνύματα και η αφορμή που μου δίνουν να κάνω με την κόρη μου μια όμορφη, ουσιαστική κουβεντούλα μετά.

Για να της πω ότι: 

-Το παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» δεν έχει να κάνει με την ομορφιά και την ασχήμια αλλά με την ομορφιά και το τέρας που έχουμε όλοι μέσα μας.   
-Την Μπελ, την πρώτη σύγχρονη φεμινίστρια σε ταινία κινουμένων  σχεδίων, δεν την ενδιαφέρει να παντρευτεί και να γίνει πριγκίπισσα αλλά να μάθει τον κόσμο και να καταλάβει ποια είναι.
-Ένα παλάτι, όσο εντυπωσιακό κι αν είναι, αν δεν έχει ενδιαφέρον στο εσωτερικό του, αν δεν έχει αγάπη, δεν είναι παρά μόνο μια χρυσή φυλακή.
-Για να βρει την αληθινή αγάπη πρέπει πρώτα να αγαπήσει τον εαυτό της.
-Να μην φοβάται να... ξεπερνά τους φόβους της. 
-Να αγαπάει αυτό που μισεί. Κάποιο κομμάτι του εαυτού της, καλά κρυμμένο. 
-Πίσω από κάθε ασχήμια, βρίσκεται πάντα κάτι να μάθει και να εκτιμήσει. Μόνο έτσι βγαίνεις από τη φυλακή της μη αποδοχής του εαυτού σου. 
-Μέσα από τη γνήσια αυτοαποδοχή θα εκτιμάει τις δυσκολίες και θα εντοπίζει τα θετικά τους. 
Μόνο έτσι θα μπορεί να ζήσει happily ever after!

Και τώρα που σου τα έγραψα, μάλλον υπάρχουν κάποια θεματάκια που έχω να κουβεντιάσω και με τον εαυτό μου... 

Ραντεβού στο σινεμά!

 

Bonus: Όταν φτάσουμε σπίτι θα της διηγηθώ την αληθινή ιστορία πίσω από την Πεντάμορφη και το Τέρας, αυτή στην οποία βασίστηκε η συγγραφέας Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve: 
Την αληθινή ιστορία αγάπης του Petrus Gonsalvus (ή Pedro Gonzalez) με την Catherine:
Ο Gonsalvus, γεννημένος στην Τενερίφη το 1537, έγινε γνωστός ως «Ο άνθρωπος του δάσους». Έπασχε από υπερτρίχωση και εξαιτίας αυτής της πάθησης τόσο το πρόσωπο όσο και το σώμα του ήταν καλυμμένα από τρίχες. 
Το 1547, ο βασιλιάς Ερρίκος Β’ της Γαλλίας, ζήτησε να δει από κοντά τον ιδιαίτερο νεαρό και έτσι παρουσιάστηκε στο βασιλικό δικαστήριο. Ο Ερρίκος Β’ διέκρινε την ευγένεια και την καλοσύνη του Gonsalvus και θέλησε να τον βοηθήσει. Ο βασιλιάς δεν ήξερε αν ένας άνθρωπος με τη μορφή του Petrus ήταν ικανός να εξευγενιστεί, γιατί και ο ίδιος δεν μπορούσε να ξεχωρίσει εάν ήταν άνθρωπος ή ζώο. 
Έτσι η σύζυγος του βασιλιά Ερρίκου, Αικατερίνη των Μεδίκων, ανέλαβε να του βρει σύζυγο προκειμένου να ανακαλύψει και να ακολουθήσει τη φύση του. Μάλιστα σκεφτόταν ότι όσο πιο όμορφη ήταν η γυναίκα που θα παντρευόταν, τόσο το καλύτερο. 
Η πρώτη επιλογή της ήταν η κόρη ενός δικαστικού υπαλλήλου. Η όμορφη Catherine, φάνταζε ιδανική για τη βασίλισσα. Ωστόσο, δεν μπορούσε να μην σκεφτεί το ενδεχόμενο της άρνησης λόγω της πάθησης και της αποκρουστικής εμφάνισης του Gonsalvus. 
Η σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στο ζευγάρι από την πρώτη στιγμή εξέπληξε τους πάντες. Η Catherine συνήθισε αμέσως την εμφάνιση του συζύγου της και κατάλαβε πολύ γρήγορα πως ο Petrus ήταν άνθρωπος και όχι ζώο. Απέκτησαν 7 παιδιά εκ των οποίων τα τέσσερα έπασχαν από υπερτρίχωση. Τα «άρρωστα» παιδιά δόθηκαν σε οικογένειες αριστοκρατών γεγονός που στεναχωρούσε το ζευγάρι, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να αντιδράσουν. Οι δυο τους αποσύρθηκαν στην Ιταλία. 
Το 1618 ο Gonsalvus πέθανε και η Catherine έμεινε μόνη. Η ίδια έφυγε από τη ζωή το 1623 αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα στον κόσμο, που έβλεπε πως αυτό το φαινομενικά αταίριαστο ζευγάρι έζησε ευτυχισμένο για πολλά χρόνια. 
Η ιστορία τους σταμάτησε να διαδίδεται και οι επόμενες γενιές δεν γνώριζαν την ύπαρξή τους. Το γεγονός αυτό ήρθε να ανατρέψει με το βιβλίο της η Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve τον 18ο αιώνα, όπου περιέγραψε την ιστορία τους και τους κράτησε ζωντανούς στην
αιωνιότητα. 

(πηγή: mixanitouxronou.gr)
  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares