Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα Aπριλίου στο Κυκλαδικό Μουσείο 

Για παιδιά από 2 έως και 12 ετώνΔευτέρα με Παρασκευή σχολείο, Σάββατο Κυριακή Μουσείο! Κάθε Σαββατοκύριακο του Aπριλίου, παιδιά και γονείς γνωρίζουμε τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία και μουσική.

Δες εδώ ποια προγράμματα γίνονται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σου και δήλωσε συμμετοχή:

ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ
Γιατί η καμήλα έχει καμπούρα;
Εύπλαστα ζώα...

Εργαστήριο για γονείς και παιδιά
Κυριακή 9/4,  11.30-13.00

Ήταν κάποτε μια εποχή που η καμήλα ήταν λυγερόκορμη με ολόισια πλάτη. Μια μέρα στην έρημο έκανε πολλή ζέστη και όλα τα ζώα δίψασαν πολύ, αλλά έπρεπε να πιουν μόνο από μια γουλιά νερό το καθένα.Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα όλες οι καμήλες έχουν καμπούρα στην πλάτη. Γιατί;
Στο πασχαλινό μας εργαστήριο θα ταξιδέψουμε στη μακρινή έρημο, θα κάνουμε μια στάση σε μία όαση για να ακούσουμε την ιστορία της καμήλας και στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στη βάση μας για να φτιάξουμε ασυνήθιστα γλυπτά.
Θα πάρουμε στα χέρια μας αλουμινόχαρτο, ζυμάρι και γύψο. Θα τα ζουλήξουμε, θα τα χτυπήσουμε, θα τα τεντώσουμε, θα τα πλάσουμε, θα τα συνδέσουμε και θα φτιάξουμε αλλιώτικα  πλάσματα. Το ανακάτεμα, το ζύμωμα και το πλάσιμο είναι καταπραϋντικές και ταυτόχρονα δυναμικές εμπειρίες για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Προσφέρουν πληθώρα ερεθισμάτων και πολλές δυνατότητες δημιουργίας. Και για τους ενήλικες, όμως, η πλαστική είναι μια εξίσου χαλαρωτική δραστηριότητα που μπορούν να την απολαύσουν μαζί με τα παιδιά τους! 
Γονείς και παιδιά θα εξοικειωθούν με διαφορετικά υλικά που μπορούν να πλάσουν και θα ανακαλύψουν την πλαστικότητα που έχει κάθε υλικό καθώς και τις δυνατότητες που μας δίνει.
Υ.Γ: Γονείς και παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!
Για παιδιά 2-3,5 ετών/Απαραίτητη η παρουσία γονέα
Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου 
Εισιτήριο:€15
Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ
Ένα γράμμα που αλλάζει χέρια
Mail Art*
Σάββατο 8/4, 11:00-12:30 & Κυριακή 23/4, 11:30-13:00

Ένα γράμμα που είναι για κακό, αλλάζει χέρια και  φέρνει το καλό. Ένας ήρωας που κινδυνεύει από την οργή του βασιλιά κι ένας ληστής που τον βοηθάει να σωθεί και να γίνει βασιλιάς ο ίδιος…Η αλληλογραφία, τόσο στα παραμύθια όσο και στην πραγματική ζωή, πάντα έφερνε χαρμόσυνα ή δυσάρεστα νέα.
Κάποιοι άνθρωποι είδαν την αλληλογραφία και ως μορφή τέχνης. Το κίνημα της Mail Art ανακάλυψε τη χαρά του να στέλνεις μικρής κλίμακας έργα μέσω του ταχυδρομείου.
Πολύχρωμες κάρτες, φάκελοι με πρωτότυπες σφραγίδες, κολάζ πάνω σε καρτ-ποστάλ και άλλα είναι τα υλικά με τα οποία φτιάχνουν τα έργα τους.
Αυτά τα υλικά θα χρησιμοποιήσουμε κι εμείς στο εργαστήριο μας για να φτιάξουμε τα δικά μας ασυνήθιστα γράμματα που θα τα απευθύνουμε σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο.  Στο τέλος, γονείς και παιδιά θα πάρουν τις κάρτες τους για να τις ταχυδρομήσουν στο πρόσωπο αυτό!

Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα!
Mail Art*: (Τέχνη της Αλληλογραφίας) καλλιτεχνικό κίνημα που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’50 και ’60 και επικεντρώνεται στο να στέλνεις μικρής κλίμακας έργα μέσω του ταχυδρομείου. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως το χαρτί, οι carte-postales, το κολάζ, οι σφραγίδες, οι artistamps (καλλιτεχνικές σφραγίδες), οι μπογιές, αλλά και η μουσική και η ποίηση, και γενικά οτιδήποτε μπορεί να χωρέσει σε έναν φάκελο και να σταλεί μέσω ταχυδρομείου. Το βασικό χαρακτηριστικό της Mail Art είναι η επικοινωνία, η ανταλλαγή και η δημιουργία μιας εικονικής κοινότητας συμμετεχόντων.
Για παιδιά 4-5 ετών
Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο: €10 
Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7

ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 7-10  ΕΤΩΝ
Οπτικά παιχνίδια
Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 22/4, 11:00-13:00
Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 2/4, 11:30-13:30

Οι κινούμενες εικόνες είναι πραγματικά εικόνες που κινούνται; Ποιά εκθέματα του μουσείου  αποτυπώνουν τις πρώτες απόπειρες απόδωσης της κίνησης; 
Τί είναι το Θαυματρόπιο, το Πραξινοσκόπιο, το Φιλοσκόπιο, το  Φαινακιστοσκόπιο, και το Ζωοτρόπιο; 
Σε αυτό το εργαστήρι θα ανακαλύψουμε τις αρχές της κινούμενης εικόνας και θα κατασκευάσουμε μερικά από τα οπτικά παιχνίδια  που αποτελούν τους προγόνους του animation. 

Για παιδιά 5-7 ετών
Camera obscura και φωτογραφία pinhole
Κυριακή 9/4, 11:30-13:30

Τι σημαίνει φωτογραφία; Ποιος είναι ο Leonardo Da Vinci και τι έκανε το 1490; Τι θα συμβεί αν σκοτεινιάσουμε το χώρο του μουσείου και αφήσουμε μόνο μια τρύπα να περνάει το φως; Τι είναι οι pinhole κάμερες ή αλλιώς, camera obscura και γιατί οι φωτογραφίες που βγαίνουν είναι ανάποδες; Τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους camera obscura και θα πειραματιστούν με τη φωτογραφία pinhole.

Για παιδιά 7-10 ετών
Κι όμως κινείται
 Κυριακή 23/4, 11:30-13:30

Πότε και πώς δημιουργήθηκαν τα πρώτα κινούμενα σχέδια; Ποια ήταν η πρώτη ταινία που έκανε τον Μίκη γνωστό; Πώς μια σειρά από σχέδια γίνονται ταινία;
Στο εργαστήριο αυτό θα υφάνουμε μια ιστορία φανταστική με παιχνίδια και ιδέες. Θα φτιάξουμε storyboard, θα επιλέξουμε τα υλικά που μας ταιριάζουν (πλαστελίνη, κιμωλία, χαρτί, κλωστές κλπ. ) και θα της δώσουμε μορφή. 
Στη συνέχεια, θα εμψυχώσουμε την ιστορία φωτογραφίζοντάς την καρέ καρέ.  Θα περάσουμε τις φωτογραφίες στον υπολογιστή και θα κάνουμε το editing. Θα βάλουμε μουσική και αστείους ήχους, και έτοιμο το ταινιάκι μας!
Για παιδιά 5-7 και 7-10 ετών
Με την Εικαστικό-Art Therapist  Νιόβη Σταυροπούλου
Εισιτήριο: €12 
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ
Οι Έμποροι της Μεσογείου
Κυριακή 9/4, 11:30-12:30

Σε αυτή τη διαδρομή συμμετέχουμε σε ένα παιχνίδι ρόλων και γινόμαστε για λίγο… αρχαίοι έμποροι. Ταξιδεύουμε σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της αρχαίας Μεσογείου μαζί με τα εμπορεύματα και τις σφραγίδες μας. Ανταλλάσουμε προϊόντα, κλείνουμε συμφωνίες, και όταν χρειαστεί, προσφέρουμε θυσίες στους θεούς, προκειμένου να αποκτήσουμε τα αγαθά που χρειάζεται η πόλη μας ή έστω για να μην βουλιάξει το πλοίο μας...
Για γονείς και παιδιά 6-12 ετών
Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη
Εισιτήριο:  €7 (για ένα παιδί και συνοδό)
Επιπλέον ενήλικας  €7, για κάθε επιπλέον παιδί €5

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4 
T: 210 7228321-3 
Πληροφορίες - Κρατήσεις  Τ. 210 7294220, Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00 
Μπορείς να παρακολουθείς τις ημερομηνίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σαββατοκύριακου,
στο www.cycladic.gr
 

SELECTIONS

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

8 φαινομενικά αθώες φράσεις που δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τι πρέπει να αποφεύγετε να λέτε και τι πρέπει να πείτε καλύτερα.

ΠΑΙΔΙ

Γιατί το χαρισματικό παιδί σας φαίνεται να βαριέται και να μην έχει κίνητρα

Η ψυχολόγος και συγγραφέας Ellen Braaten σε συνέντευξή της στο fatherly δίνει συμβουλές για το πώς να το μεγαλώσετε ώστε να έχει περισσότερη ώθηση.

ΠΑΙΔΙ

Τι να κάνετε όταν δεν είστε σίγουροι για το πώς αισθάνεται το παιδί σας

4 σημαντικές συμβουλές για να σας καθοδηγήσουν στο να καταλάβετε τι νιώθει το παιδί σας και γιατί.

Προτεινόμενα

DO IT YOURSELF

Εύκολα χτενίσματα για «εύκολα» πρωινά

Τα πρωινά σου μόλις έγιναν πιο ευχάριστα.