Έκπληξη! Έτσι μαθαίνουν καλύτερα τα μωρά

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει νέες πληροφορίες;

Όταν γεννιούνται, τα μωρά έχουν ήδη μία αντίληψη για τον κόσμο που τα περιβάλλει και μαθαίνουν καινούριες πληροφορίες συνέχεια.

Αμερικανοί ερευνητές από το Johns Hopkins υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν αυτές τις πληροφορίες από το περιβάλλον τους τα μωρά είναι να τα εκπλήξετε!

Με αυτό τον τρόπο, αντί να απογοητευτούν όταν μία αντίληψη που είχαν για τον κόσμο δεν γίνεται πράξη, μετατρέπουν το στοιχείο της έκπληξης σε γνωσιακή εμπειρία, που τα βοηθάει να μάθουν ακόμα καλύτερα!

«Οι έρευνές μας έδειξαν ότι τα μωρά χρησιμοποιούν ό,τι γνωρίζουν ήδη για τον κόσμο ως κίνητρο για να εξερευνήσουν ακόμα περισσότερο και να ξεχωρίσουν για ποια πράγματα πρέπει να μάθουν περισσότερα», είπε η Λίζα Φέιγκενσον, γνωσιακή ψηχολόγος και συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science”.

Μαζί με την Έιμι Σταλ, μελέτησαν 110 μωρά, ηλικίας 11 μηνών. Σκοπός τους ήταν να παρατηρήσουν πώς αντιδρούσαν σε καταστάσεις που μπορούσαν να προβλέψουν σε αντίθεση με καταστάσεις που τους προκαλούσαν έκπληξη. Για παράδειγμα, μία περίπτωση είχε να κάνει με μία μπάλα που κυλούσε σε μία τσουλήθρα μέχρις ότου την σταματούσε ο τοίχος, όπως ήταν αναμενόμενο. Η εναλλακτική εκδοχή ήταν η μπάλα να τσουλήσει αλλά να φανεί σαν να περνάει μέσα από τον τοίχο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όταν τα μωρά εκπλήσσονται επειδή ένα αντικείμενο δε συμπεριφέρεται όπως θα περίμεναν, όπως η μπάλα που «διαπέρασε» τον τοίχο, δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να μάθουν περισσότερα για αυτό, βάζοντάς το στο στόμα, χτυπώντας το και γενικά κάνοντας ό,τι κάνουν τα μωρά για να εξερευνήσουν τα αντικείμενα γύρω τους!

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάθε μαμά πρέπει να κάνει μαγικά κόλπα για να βοηθήσει το μωρό της να μάθει πράγματα για τον κόσμο. Τα ευρήματα, όμως, της έρευνας μπορεί να δείξουν το δρόμο σε γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς για να κάνουν πιο εύκολη και πάνω από όλα ενδιαφέρουσα τη διαδικασία της εκμάθησης για μωρά και νήπια.

Πηγή: Childit.gr

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares