Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

6 τρόποι να σταματήσει τις βρισιές

Τι να κάνεις όταν χρησιμοποιεί λέξεις «ακατάλληλες για ανηλίκους».



Όση χαρά πήρατε με τα πρώτα λόγια του παιδιού σας, τόσο θα είναι το σοκ όταν το ακούσετε πρώτη φορά να ξεστομίζει βωμολοχίες, κοινώς να βρίζει.

Τα μικρά παιδιά συχνά χρησιμοποιούν βρισιές καθώς ανακαλύπτουν τη γλώσσα και δοκιμάζουν διαφορετικές λέξεις για να καταλάβουν τι σημαίνουν. Πολύ συχνά χρησιμοποιούν μία «κακή» λέξη που άκουσαν τυχαία από τους γονείς ή κάποιον άλλο ενήλικο γιατί καταλαβαίνουν ότι θα προκαλέσουν την αντίδρασή σας και θα τραβήξουν την προσοχή. Πολλές φορές τα παιδιά χρησιμοποιούν βρισιές γιατί μιμούνται τους μεγάλους και θεωρούν ότι οι βρισιές είναι «αποκλειστικότητα των ενηλίκων». Το σίγουρο είναι ότι σε αυτή την ηλικία τα παιδιά απορροφούν σαν «σφουγγάρια» κάθε καινούρια πληροφορία, οπότε είναι πολύ συνηθισμένο να επαναλαμβάνουν μία λέξη που άκουσαν από κάποιον ενήλικο ή άλλο παιδί ακόμα και αν δεν γνωρίζουν τι σημαίνει.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Προσέξτε πώς μιλάτε μπροστά του

Αν χρησιμοποιείτε και εσείς βωμολοχίες, θα πρέπει να προσέχετε πώς μιλάτε όταν το παιδί είναι παρόν και να ενθαρρύνετε και τους άλλους, π.χ. τον παππού και τη γιαγιά, να κάνουν το ίδιο. Αν σας είναι δύσκολο να σταματήσετε να το κάνετε, ειδικά όταν κάτι σας θυμώνει, προσπαθήστε να βρείτε εναλλακτικές λέξεις. Μπορείτε μάλιστα να σκεφτείτε μαζί με το παιδί αστείες λέξεις για να χρησιμοποιείτε αντί για τις «κακιές».

Αγνοήστε το

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει το παιδί σας να χρησιμοποιεί ανάρμοστες λέξεις είναι να αδιαφορήσετε τελείως, σαν να μην τις είπε ποτέ. Συνήθως το κάνει για να τραβήξει την προσοχή σας. Αν εσείς δεν αντιδράσετε καθόλου, θα πάρει το μήνυμα ότι βρίζοντας δεν κάνει κάτι αξιοπρόσεκτο και το πιο πιθανό είναι ότι θα σταματήσει. Αν συνεχίσει να το κάνει, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και συνεχίστε κι εσείς να αγνοείτε τη συμπεριφορά του.

Ρωτήστε το αν ξέρει τι σημαίνει η λέξη που χρησιμοποιεί

Παιδιά νηπιακής ηλικίας είναι πιθανό να μην καταλαβαίνουν τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιούν, ακόμα και αν τους εξηγήσετε. Για αυτό μπορείτε απλά να περιοριστείτε στο να πείτε στο παιδί ότι οι λέξεις που χρησιμοποιεί μπορεί να κάνουν τους άλλους να μην αισθάνονται καλά ή να τους πληγώνουν. Αν είναι μεγαλύτερο, μπορείτε να του εξηγήσετε τι σημαίνει, για παράδειγμα ότι είναι μία προσβλητική λέξη για τα γεννητικά όργανα και ότι δεν είναι καλό να τη χρησιμοποιεί.

Ελέγξτε τι βλέπει, ακούει και παίζει

Είναι καλό να γνωρίζετε τι γλώσσα χρησιμοποιούν τα προγράμματα που βλέπει στην τηλεόραση, οι ταινίες ή η μουσική που ακούει. Φροντίστε να είναι κατάλληλα για την ηλικία του.

Επαινέστε το

Αν το παιδί σας πει ότι κάποιος φίλος του χρησιμοποίησε μία λέξη που «δεν έπρεπε» πάνω στο παιχνίδι, επιδοκιμάστε το αν αρνήθηκε να επαναλάβει τη λέξη ή είπε στο άλλο παιδί να μη μιλάει έτσι.

Αποδεχτείτε ότι ακόμα και οι βρισιές είναι μέσα στη ζωή

Θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι τα απόκρυφα μέρη του σώματος και οι σωματικές λειτουργίες γενικά είναι πράγματα που εξάπτουν την περιέργεια των μικρών παιδιών. Για αυτό και το να χρησιμοποιεί λέξεις που αναφέρονται σε αυτά, ακόμα και αν είναι βρισιές, είναι μία φάση που όλα τα παιδιά περνούν. Αν ελέγξετε τις αντιδράσεις σας και εξηγήσετε στα παιδιά για ποιο λόγο δεν πρέπει να τις χρησιμο.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.